Ajankohtaista

Tämä on sivusto ajankohtaisille asioille, hyvässä ja pahassa!

 

KEVÄT LÄHESTYY 8.2.2024
 
Ulkona paukkuu -24 asteen pakkanen ja se luo osaltaan haasteita koiraelämään seitsemän tollerin kanssa. Olemme Hannan kanssa päättäneet, jos lämpötila laskee alle kahdenkymmenen, niin jätämme lenkit väliin. Meillä pihasta löytyy kuitenkin iso aidattu alue, minne tyttöset pääsevät tarpeilleen ja juoksentelemaan. Liikettä hyvin riittääkin, kun yläpihalta sännätään tekemään hälytykset alapihalle tien viereen. Harmittavasti näillä keleillä jää myös NOME-treenit väliin, ei oikein palkkaaminen onnistu kohmeisin sormin, se on ihan käytännössä koettu. Onneksi olemme tällä hetkellä Riikan Koiravalkun kirjekurssilla, mistä voi aina ammentaa tietoa seuraavia treenejä varten. Sisälle treenaamaan pääsevät nuorimmat Hannan kanssa rally-treeneihin sekä Hertta noseworkkiin.
 
Talven haasteista tuntuu selviävän hyvin myös juuri hankittu kakkosauto ID3. Paljon puhutaan sähköautojen kantamasta, mutta meille se ei ole ongelma. Hannan työmatka sujuu mainiosti sähköllä, vaikka pakkasilla kulutus on suurempaa. Autosta löytyy myös lisälämmitin, millä auton saa polttomoottoriauton tapaan lämpenemään ennen lähtöä. Harrastukset löytyvät lähistöltä, joten kantama riittää hyvin niihinkin. Alkuviikosta ajelin Paimioon, minne edestakainen matka yli 300km, hyvin se sujui yhdellä 40min latauksella matkalla. Näin alkuun suurin ongelma auton kanssa on käyttöliittymä, auton käyttäminen on kuin tietokonetta näpyttelisi. Valikoita ja ominaisuuksia riittää on, kaistavahtia, puheohjausta, hätätilanneavustin, väsymysvahti, ilmoittelee eteen tulevista kaarteista, risteyksistä, näiden johdosta jarruttelee ja kääntelee ohjauspyörää. Useimmiten tulee kytkettyä koko travel assist pois päältä, jotta matkalla ei tarvitse ihmetellä. Lisävarusteina hyviä ovat peruutustutkat sekä kamera taakse, tummennukset takalaseissa, lämmitettävä ohjauspyörä ja mukautuva vakionopeudensäädin. Autoon täytyy vielä sovitella ostamani koiraveräjä sekä tilata koiratarrat, täytyyhän meidät reissussa tunnistaa.
 
Kevät lähestyy ja sitä koko ajan suunnitellaan, kalenteri täyttyy tiuhaan eri tapahtumista. Sinne on listattu todennäköiset mejä-taipumus- ja nome-kokeet. Erikseen on listaus rally-toko kisoille ja näyttelyille. Sitten kun sinne laitetaan vielä koulutustapahtumat, niin eipä sinne montaa "vapaapäivää" enää jää. Mejä-koulutuksia olen pitämässä useita, sovittuna on koulutuksia yritykselle ja yhdistyksille, kysyntä tuntuu olevan suurta. Kenties se viime kesän menestyminen toi lisää kiinnostusta, miten ne mestarit oikein koulutetaan. Yksi mejä-koekin on järjestettävänä heti toukokuun alussa, katsotaan tulisiko toinen vielä loppukesään. Näiden lisäksi paljon koulutuksia tai ennemminkin tapaamisia, missä samalla kasvattien omistajat sekä tutut koiraharrastajat saavat oppia lajin pariin.
 
Pentukyselyt Hanna on antanut minun vastattavaksi, sillä niitä tulee paljon. Meidän ajatukset tulevista pennun saajista on täysin yhtenevät, joten suurimman osan (yli 95%) pystyn antamaan vastauksen suoraan. Pieni osa kyselijöistä pääsee haastatteluun ja katsotaan sen perusteella jatkoa. Tulevaan Hertan pentueeseen olen laskenut tulleet kyselyt ja niitä on reippaasti yli 100, ei ainakaan meillä ole kysyntä hiipunut koronan jälkeen. Kaikille vastaamme ja pyrimme vähän perustelemaan valintaamme. Pienen ohjeistuksen saatan myös antaa, jos kyselyn perusteella siihen on mielestäni tarvetta. Paljon kysellään suosituksia muista kasvattajista, niitä meiltä kyllä löytyisi ja myös moitteita, mutta pidämme ne itsellämme. Ehkä sitten alamme "opastamaan" jos (vielä) kuulemme toisten kritisoivan meitä valheellisesti. Edelleen on paljon kasvattajia, joilta ei esimerkiksi ne tautitapaukset julkiselta listalta löydy....
 
Vuoden tollerit julkistettiin ja menestys meillä oli HUIKEA! Charmille voitto vuoden 2023 MEJÄ- ja TULOKAS tollerissa. Nyt joku voi ihmetellä, miten ihmeessä tulokas-tollerista. Yksinkertaisesti siitä syystä, että olimme oikeutettuja kisaamaan ja me voitimme tulokkaan ylivoimaisesti. Charmille pisteet 96 ja toiseksi tulleella 82. Vääntö osallistumisesta oli melkoinen ja jälleen saimme nähdä samat nimet kommenteissa sekä tykkäyksissä yrittämässä kammeta meitä pois kisasta. Erityisen huvittavaa on nämä keskusteluun osallistuneet, joiden koirilla ei ole edes riittäviä tuloksia osallistuakseen kisaamaan. Eiköhän näiden olisi jo aika keskittyä ihan vaan omien koirien kanssa harrastamiseen ja pyrkisivät saamaan omat koiransa listalle, niin ei täytyisi yllä olevan kuvan mukaisesti esiintyä!