Tavoitteet

 

Vuosi 2018

Vuoden 2018 saavutukset, kiertopalkinnot ja sijat:

TITTELIT 2018
Myrri
- Riga's Junior Winner 2018
- Juniori Voittaja 2018
Minku
- Riga's Winner 2018
- Helsinki Winner 2018
Taika
- Riga's Veteran Winner 2018
- Helsinki Veteran Winner 2018

TOLLERSHOW 2018
- Lumo PN2
- Lumo, paras pää- ja ilme
- Lumo ja Minku, paras pari
- Myrri, PPEK1 KP VSP-PEN

SNJ päänäyttely 2018
- Lumo PN3
- Myrri, PEK1 KP ROP-PEN

SIJOITUKSET
- Myrri Keuruun seudun kennelkerho, Pentukoira #1
- Myrri Tampereen seudun koirakerho, Näyttelytulokas #1
- Minku Tampereen seudun koirakerho, Harrastuskoira #1 (tasapisteet)
- Minku Keuruun seudun kennelkerho, Näyttelykoira #1
- Lumo Tampereen seudun koirakerho, Harrastuskoira #1 (tasapisteet)
- Lumo Ikaalisten seudun kennelkerho, Mejä-koira #1
- Taika Oriveden seudun koirakerho, Näyttelyveteraani #1

- Taika Tampereen seudun koirakerho, Näyttelyveteraani #2
- Lumo Oriveden seudun koirakerho, Metsästyskoira #2
- Lumo Pirkanmaan noutajakoirayhdistys, Näyttelykoira #2
- Lumo Keuruun seudun kennelkerho, MEJÄ #2

- Kennel Magicfox´s Oriveden seudun kennelkerho, Vuoden kasvattaja #3
- Myrri Oriveden seudun kennelkerho, Vuoden pentu #3
- Lumo VEPE-tolleri #3 (paras ALO)
- Lumo Pirkanmaan noutajakoirayhdistys, MEJÄ #3
- Minku Oriveden seudun koirakerho, Metsästyskoira #3

- Minku Keuruun seudun kennelkerho, MEJÄ #4
- Lumo MEJÄ-tolleri #4
- Lumo SHOW-tolleri #4
- Lumo Tampereen seudun koirakerho, Näyttelykoira #4
- Minku Pirkanmaan noutajakoirayhdistys, MEJÄ #4
- Minku Pirkanmaan noutajakoirayhdistys, Näyttelykoira #4
- Myrri TULOKAS-tolleri #5
- Minku MEJÄ-tolleri #5
- Minku SHOW-tolleri #7
- Taika VETERAANI-tolleri #7


TULEVA VUOSI 2019

Vuoden 2019 tärkein ei ole tavoite, vaan toive siitä, että Taika pysyy terveenä! Kuntonsa mukaisesti se osallistuu kaikkeen, lähtee näyttelyreissuille, haistelee mejä-jälkeä (kenties kisaakin), osallistuu noutotreeneihin, mitä milloinkin. Vuoden aikana Myrri käytetään terveystutkimuksissa sekä MH-luonnekuvauksessa. Hanna ei itselleen varsinaisia tulostavoitteita asettanut, itse tykkään kuitenkin laittaa vähän konkreettisimpia tavoitteita, niitä olen alle listannut. Pääasia on kuitenkin tyttösten kanssa harrastaminen sekä hauskan pitäminen, tulokset tulevat siinä sivussa, jos on tullakseen.

NÄYTTELY
Näyttelyistä on toiveena Myrrille muutama serti. Toivottavasti Taika jatkaa menestystään veteraaniluokassa. Lumolle ja Minkulle toivotaan muutamia voittoja vuoden aikana. Ehkä jostain näyttelystä voisi titteliäkin olla tarjolla.

MEJÄ
Minkulle ja Lumolle tavoitteena saada edelleen VOI1 tuloksia. Tavoitteena myös osallistumisoikeus yhteen arvokisaan. Myrrillä tavoitteena on yhden ykköstuloksen saaminen vuoden aikana, ensimmäiseen kokeeseen se osallistuu 18.4. toivottavasti sääolosuhteet sen sallivat.

VEPE
Lumon kanssa jatketaan vepe-treeniä ja tavoitteena on osallistuminen kokeeseen ja sitä kautta luokkanousu. Muu lauma osallistuu treeneihin vaihtelevasti, Myrrin kanssa aloitellaan ja katsotaan miten se siitä innostuu.

AGI
Myrri aloittaa vuoden alusta agin alkeiskurssilla. Alkuun lähdemme molemmat sitä ohjaamaan ja katsotaan jatko sitten tilanteen mukaan, olisiko siitä mahdollisesti jo kisaamaan vuoden aikana. Lumolle ostan myynnissä olevia vuoroja ja sen kanssa käymme treenaamassa, ainakin tässä vaiheessa ilman tavoitteita.

TAIPPARIT
Taippareita treenaillaan alkuvuosi, katsotaan sitten Myrrin mahdollinen osallistuminen taipumuskokeeseen.

RALLY-TOKO
Myrri osallistuu vuoden alusta rallyn jatkokurssille ja Minku valmennusryhmään. Rallyssa Hanna toimii ohjaajana, itse lähden toisinaan myös lajiin tutustumaan. Hannalla tarkoituksena osallistua kokeeseenkin, ehkä molempien kanssa.

FLYBALL
Lajissa ei järjestetä säännöllisiä treenejä, Lumon kanssa (ehkä Myrrinkin) lähdemme treeneihin, mikäli ajankohta on sopiva.

 

VUOSI 2018

Vuonna 2018 käytiin näyttelyissä sekä treenattiin taipumuskokeen tehtäviä. Näiden lisäksi treenattiin kuuden muun lajin parissa, mejä, vepe, agility, toko, rallytoko sekä flyball. Mahtavaa on omistaa rotu, josta on moneksi ja onneksi voimme niiden kanssa monipuolisesti harrastaa. Jokaiselle koiralle ja ohjaajalle löytyy oma lajinsa. Tavoitteita vuodelle 2018 asetettiin ja ne lähes täysin saavutettiin. Tärkein tavoite oli pentueen saattaminen turvallisesti maailmaan ja se onnistui. Taikan sairastuminen järkytti, mutta onneksi loppuvuodeksi se kuitenkin tervehtyi.

MEJÄ

Virallinen mejä-kausi on päättynyt, harjoitusjälkiä tullaan vielä syksyn aikana tekemään. Yhteensä 17 starttia koiriemme kanssa tehtiin. Muutama koe jätettiin suosiolla väliin Taikan terveydentilasta johtuen. Tavoitteena vuodelle 2018 oli VOI1-tulosten saavuttaminen, se saavutettiin, Lumolle 6 ja Minkulle 5 ykköstulosta. Tavoitteena oli myös pääsy johonkin mestaruuskokeeseen, piirinmestaruuteen Lumo sai osallistumisoikeuden, itse koe jätettiin Taikasta johtuen väliin, joten sekin tavoite saavutettiin. Tollereiden mejä-mestaruuden tavoittelusta Lumo jäi vain yhden pisteen päähän, kun kolmen tuloksen yhteistulos sillä 136 pistettä ja 137 riitti kisaamaan. Minku sai vuoden 6 startista 5 VOI1 tulosta ja yhden VOI2 tuloksen. Paras pistemäärä vuodelle oli kahteen kertaan 44 pistettä. Lumo sai yhdeksästä startista 6 VOI1 tulosta, 2 VOI2 tulosta ja yksi keskeytettiin. Kesäkuun puolivälissä Lumo teki hienot 47 pistettä ja tollereiden mestaruuskisassa sai parhaimmat pisteensä tähän mennessä 48 pistettä, millä sai myös mestaruuskokeen ulkopuolella kisanneiden voiton ja kiertopalkinnon. Taika starttasi kaksi kertaa, ensimmäisestä kokeesta vaativassa maastossa Valkeakoskella AVO3. Yllättävästi Taika teki mejä-kautemme vaikuttavimman suorituksen ja vielä meidän omassa kokeessa. Silmät kostuneina kuuntelimme vanhan rouvan jäljestäneen täydet 50 pistettä, millä sai myös nousun VOI-luokkaan eli siinä samalla viimeinenkin tavoite saavutettiin, huikea mejä-vuosi 2018.

VEPE

Jätimme vuoden viimeisen vepe-treenin väliin, joten siitäkin voidaan vuoden 2018 saavutukset kerrata. Viralliset suoritukset jäivät Lumon yhteen osallistumiseen ALO-luokassa. Siellä se teki kolmesta osasuorituksesta täydet 25 pistettä eli yhteensä 75 pistettä. Esineen vienti oli vähän epävarma, muutamalla ylimääräisellä käskyllä sekin saatiin onnistumaan, vain neljä pistettä vähennettiin eli siitä 21 pistettä. Tulos siis ALO1 96 pistettä. Toiseenkin kokeeseen Lumo ilmoitettiin, millä oltaisiin voitu saavuttaa asetettu tavoite eli luokkanousu. Juuri siihen aikaan saimme tiedon Taikan sairastumisesta, joten koe jätettiin väliin. Muu lauma osallistui muutaman kerran treeneihin, tehden siellä ALO-luokan liikkeitä vaihtelevalla menestyksellä. Myrrille ehdittiin opettaa veneestä hyppy ja hienosti se sujui. Muutaman vesihaunkin se teki ja tutustui köyteen.

NÄYTTELYT

Alkuvuosi vietettiin pentuprojektin parissa, joten näyttelyihin lähdettiin vasta huhtikuun lopussa. Olimme myös päättäneet keskittyä enemmän mejä-kokeisiin, joten siitäkin syystä näyttelyt jäivät tänä vuonna vähemmälle. Taikan loppukesän sairastumisesta johtuen, teimme kalenteriin muutoksia ja tietenkin siitä johtuen Taika oli useamman kuukauden pois näyttelykehistä. Siitä huolimatta näyttelymenestys oli huikeaa, alla koirakohtaiset suurimmat meriitit. Lauman isoin saavutus oli Riikasta, mistä lauma palasi peräti kolmen tittelin kanssa. Kasvattajaryhmästä saatiin kaksi sijoitusta, toinen sija 1, myös yksittäisiä ryhmäsijoituksia tyttöset saivat. Lisäksi saavutettiin laumalle neloisvoitto.

TAIKA
Taika saavutti vuoden aikana kaksi uutta titteliä, marraskuussa Riikan Veteraani Voittaja sekä messarissa Helsinki Veteraani Voittaja. Riikassa lisäksi BIS3-vet. Nämä menestykset omalta osaltaan kertovat, kuinka hyvin Taika isosta operaatiosta palautui. Vuoden aikana saavutettiin lisäksi viisi kertaa VET-ROP ja kolme kertaa VET-VSP sijat. Isoin voitto tuli itsenäisyyspäivänä Tampereella, missä yli 40 koiran joukosta Taika valittiin VSP ja VET-ROP.

LUMO
Lumo voitti NORD-sertin elokuussa Riihimäeltä. Kansainvälisestä näyttelystä kertaalleen CACIB ja kaksi kertaa vara-CACIB. Kaikkiaan Lumo oli näyttelyiden ROP kolme kertaa.

MINKU
Minku saavutti vuoden aikana kaksi titteliä, Riikan Voittaja, missä myös RYP4 sekä Helsingin Voittaja, missä samalla Minku voitti NORD-sertin. Tämän lisäksi se oli kertaalleen ROP.

MYRRI
Laumamme vuoden 2018 näyttelytähti oli ehdottomasti Myrri. Pentuluokassa se näytti potentiaalinsa, peräti kahdeksan kertaa palkittiin ROP-pentuna ja sijoittui kertaalleen ryhmässä sijalle 3. Kaksi kertaa Myrri oli VSP-pentu. Virallisissa luokissa (juniori) saavutettiin SERTI ja vara-SERTI sekä yksi PN3-sijoitus. Messarissa Myrri voitti luokkansa ja siitä palkintona Juniori Voittaja 2018. Sitä ennen Riikasta oli saatu Riika Juniori Voittaja -titteli. Nuoresta iästä huolimatta nimen edessä komeilee siis jo kaksi titteliä.

TAIPPARIT, TOKO, AGILITY, RALLYTOKO ja FLYBALL

TAIPPARIT, Vuoden läpi tehtiin hakutreeniä koko lauman voimin. Damit sekä siipidamit noudettiin kaikkien toimesta vauhdilla metsästä. Järvilenkeillä Taika, Lumo ja Minku tekivät vesinoutoja, samalla kun Myrri totutteli rantaveteen. Muutaman kerran tehtiin haut kanilla, aina se löytyi, mutta kaikilta ei palautunut. Tavoitteellista treeniä tehtiin Myrrille ja se innostuikin vuoden aikana variksesta hyvin. Parhaimmillaan se teki maastosta kolmen variksen haun ja sitä intoa on pidetty yllä. Kesä loppui vähän lyhyeen, mutta loppuun saatiin myös onnistunut lokkihaku vedestä. Kanijälki löytyi helposti ja pienempi kani sieltä myös palautui.

TOKO, Myrrin kanssa lähdettiin heti kesän alussa tokon pentukurssilla, missä opeteltiin tärkeitä oppeja tulevaisuuteen. Hyvin Myrri siellä suoritti ja jaksoi keskittyä. Minkun ja Taikan kanssa Hanna suoritti kotitreeniä aina sopivissa paikoissa.

AGILITY, Agilityssa Myrri osallistui loppuvuodesta agin koulutustapahtumaan ja sen lisäksi käytiin parissa treeneissä. Myrri omaksui esteitä nopeasti, täysimittaiseen putkeen mentiin vauhdilla, esteitä ylitettiin sekä renkaastakin mentiin läpi. Myös Lumo pääsi osallistumaan muutamiin treeneihin ja sen into oli edelleen tallessa.

RALLYTOKO ja FLYBALL, Myrri osallistui myös rallytokon alkeiskurssille. Sielläkin se näytti innostuksensa ja oli aina valmis suorittamaan. Myös Minku pääsi muutamalle irtokerralle lajia kokeilemaan ja tokon pohjalta hyvin sekin onnistui. TAMSK järjesti flyballiin tutustumisen ja olihan sitä sinnekin lähdettävä koko lauman voimin. Kuten oletimmekin Minku ei lajista ihan innostunut, tennispalloa kyllä nouti, mutta ei ihan ymmärtänyt sitä laitteesta noutaa. Taika oli tekemisestä ihan innoissaan. Haki palloa, välissä vähän puolivahingossakin, pääasia että mummelilla oli hauskaa. Myrri oivalsi melko nopeasti miten pallo laitteesta saadaan, mutta ihan näin nopeasti ei päästy esteiden ylitykseen kun palloa haettiin. Lumo suoritti radalla, kuin olisi lajia jo pidempäänkin treenannut. Kun pallo laitettiin laitteeseen, tömäytti Lumo alustaa ja nappasi pallon suuhunsa. Kun se oli ymmärtänyt, miten pallo saadaan, siirryttiinkin radan alkuun. Sieltä Lumo ylitti esteet vauhdilla, pallo laitteesta ja takaisin. Saimme samalla halutessamme luvan tulla suoraan treenirinkiin, sen verran näyttävästi Lumo suoritti.

 

 

TULEVA VUOSI 2018

Vuoden 2018 koiraharrastusten suunnittelu on todella haasteellista tulevasta pentueesta johtuen. Pentueesta jätetään yksi narttu "Myrri" täydentämään laumaamme. Erityisesti alkuvuoden harrastukset ja tapahtumat suunnitellaan sen pohjalta, että uusi pentu laumaamme liittyy. Tämä suunnitelma edellyttää tietenkin pentueeseen ainakin sen yhden nartun. Alkuvuoden ehdottomasti tärkein tavoite on pentueen saattaminen turvallisesti maailmaan ja mahdollisimman hyvät lähtökohdat niille tarjoten. Samalla täytyy kuitenkin muistaa Taikan ja Lumon huomioiminen. Niille täytyy edelleen tarjota henkistä ja fyysistä harrastetta. Onneksi meitä on kaksi hoitamassa tätä projektia, toinen voi harrastaa ja lenkittää Taikan ja Lumon, kun toinen päivystää pentulaatikon äärellä. Lomat on suunniteltu siten, että toinen meistä on kotosalla aina pentujen luovutukseen asti.

MEJÄ
Vuodelta 2018 odotan eniten mejä-kokeita. Ilmot tulevat lähtemään useaan kokeeseen ja toivotaan että mahdollisimman moneen päästään osallistumaan. Ainakin kaksi koetta on tiedossa, kun ne itse ISKK:n nimissä järjestämme. Lumo ja Minku kisasivat tänä vuonna todella tasaisesti, joten osallistumiset katsotaan aina tilanteen mukaan. Tulostavoitteena niillä ei voi olla enempää tai vähempää kuin VOI1-tulokset hyvillä pisteillä ja sitä kautta osallistumisoikeus johonkin mestaruuskokeeseen. Mikäli Taika pysyy yhtä hyvässä kunnossa, tullaan se ilmoittamaan AVO-luokkaan. Sillekin on tavoite asetettava ja sehän on tietenkin nousu VOI-luokkaan. Myrri syntyi kokeiden osalta harmittavaan aikaan, 9kk tulee täyteen juuri kun mejä-kausi päättyy. Sen osalta tavoite mejässä on siis lajiin tutustuminen ja harjoitusjäljet.

VEPE
Keväällä lähdemme koko lauman voimin vepe-treeneihin. Niiden perusteella katsotaan tilanne kokeiden osalta. Lumolle tulee opettaa esineen vienti ja sitten se lähtee kisaamaan alokasluokkaan. Jos esineen vienti opitaan, siinä tapauksessa tavoitteena on nousu avoimeen luokkaan, joka saavutetaan kahdella yli 90 pisteen suorituksella alokasluokassa. Harjoitusten perusteella katsotaan Minkun ja Taikan osalta voisiko osallistuminen soveltuvuuskokeeseen olla mahdollinen. Vepessä Myrri lähtee tutustumaan lajiin ja osallistuu tehtäviin oman kykynsä ja halunsa mukaan.

NÄYTTELYT
Tulevat näyttelyt ovat vielä suunnittelun alla. Mejä-kokeiden ajankohdat vaikuttavat myös, mihin näyttelyihin ilmot laitetaan. Myrtin osalta näyttelyt todennäköisesti aloitetaan Tollershowsta, sinne kun saa alle 7kk ikäisen pikkupentuluokkaan. Alkuvuodesta osallistumme muutamiin näyttelyihin ja loppuvuodesta vähän enemmän. Ehkä siihen joku Baltian reissukin loppuvuoteen tehdään. Tavoitteita ei varsinaisesti vuodelle ole, toivotaan, että Myrristä kehittyy yksi näyttelyprinsessa lisää laumaamme. Ehkä niitä tavoitteita laitetaan sitten vuodelle 2019 ;-)

AGILITY
Pidetään agi mielessä, mutta ainakaan alkuvuoteen ei treenaamaan mennä. Keväällä oma kenttä jälleen rakennetaan ja ehkä siellä hauskuuttelu riittää agin osalta. Myrri myös lajiin tutustuu, jos se siitä innostuu ja motivaatiota ohjaajalla riittää, ehkä loppuvuodesta ohjatulle pentukurssille.

TOKO
Hannan mietinnässä on, miten ja kenen kanssa tokoa harrastetaan. Perustottelevaisuus täytyy ehdottomasti Myrrille opettaa, joten pentukurssille se todennäköisesti Hannan kanssa osallistuu. Ehkä Minku jatkaa kokeissa, se jää nähtäväksi.

TAIPPARIT
Riistaan tutustuminen aloitetaan jälleen pentulaatikossa ja myös muita taippareihin liittyviä treenejä pennuille tehdään. Keväällä taipparitreenit alkavat ja Myrri ilmoitetaan ohjattuun treeniin. Laumalle tehdään hakua maalla dameilla ja siipidameilla, vedestä noudetaan riistaa ja dameja sekä kanijälkeä vedetään. Myöskään taippareiden osalta Myrri ei kokeeseen vielä 2018 pääse, kun ikävaatimus ei täyty.

 

VUOSI 2017

Vuoden 2017 kiertopalkinnot ja sijat:


- Lumo Suomen noutajakoirajärjestön jakama Paatsan malja, paras käyttö- ja näyttelykoira
- Minku Satakunnan Noutajakoirayhdistys, Kaunein #1
- Taika Tampereen seudun koirakerho, Näyttelyveteraani #1
- Taika Keuruun seudun kennelkerho, Näyttelykoira #1
- Lumo Ikaalisten seudun kennelkerho, Näyttelykoira #1
- Lumo Tampereen seudun koirakerho, Harrastuskoira #2
- Lumo Pirkanmaan noutajakoirayhdistys, Näyttelykoira #2
- Lumo Keuruun seudun kennelkerho, Näyttelykoira #2
- Lumo Oriveden seudun koirakerho, Metsästyskoira #2
- Taika Oriveden seudun koirakerho, Veteraani #2
- Lumo VEPE-tolleri #3
- Lumo Keuruun seudun kennelkerho, MEJÄ #3
- Minku Pirkanmaan noutajakoirayhdistys, Näyttelykoira #3
- Minku Keuruun seudun kennelkerho, Näyttelykoira #3
- Minku Oriveden seudun koirakerho, Metsästyskoira #3
- Lumo SHOW-tolleri #4
- Taika VETERAANI-tolleri #4
- Lumo Pirkanmaan noutajakoirayhdistys, MEJÄ #4
- Minku Tampereen seudun koirakerho, Harrastuskoira #4
- Lumo Tampereen seudun koirakerho, Näyttelykoira #4
- Minku Keuruun seudun kennelkerho, MEJÄ #4
- Lumo MEJÄ-tolleri #5
- Minku MEJÄ-tolleri #5
- Minku SHOW-tolleri #5
- Minku Pirkanmaan noutajakoirayhdistys, MEJÄ #5
- Lumo Oriveden seudun koirakerho, Näyttelykoira #6
- Taika SHOW-tolleri #7
- Minku Tampereen seudun koirakerho, Näyttelykoira #8
- Taika Tampereen seudun koirakerho, Näyttelykoira #8
- Minku Oriveden seudun koirakerho, Näyttelykoira #8Kasvattimme:
- Magicfox's Vernaiolo Chianti “Olga” TOKO-tolleri #1, om. Titta Tuovinen

 

MEJÄ

Mejä-kokeisiin Lumo starttasi yhteensä kuusi ja Minku viisi kertaa. Taikakin kokeisiin ilmoitettiin, AVO-luokan paikkaa emme sille saaneet, mutta erinomaisesti se purkujäljillä toimi. Kesän aikana olisimme mielellämme startanneet useampaankin kokeeseen, valitettavan hankalaa oli niihin pääseminen. Hannan kanssa kouluttauduimme mejän vastaaviksi koetoimitsijoiksi ja järjestimme ensimmäisen mejä-kokeemme Ikaalisten Seudun Kennelkerhon nimissä 28.5. Ikaalisissa. Tarkoitus oli jatkaa tämän vuoden aikana kouluttautumista ja pyrkiä mejä-tuomariksi. Keskusteluista mejä-tuomareiden ja kollegio-jäsenten kanssa sain tiedon, että tuomariksi pyrkiviä on paljon, karsintaa joudutaan tekemään ja kokemus katsotaan eduksi. Itse olen harrastanut mejää vasta muutaman vuoden, joten tässä vaiheessa en vielä haekaan tuomarikoulutukseen, vaan kerätään lisää kokemusta.

Koekausi oli vähäisistä starteista huolimatta aivan loistava, tavoitteet saavutettiin ja ylitettiin. Minkun jälkivalio oli yhden VOI1 tuloksen päässä ja se saavutettiin heti vuoden ensimmäisessä mejäkokeessa Mynämäellä 23.4. hyvillä pisteillä 45. Sen lisäksi Minku teki Keuruulla 27.8. parhaimman tuloksensa 47 pistettä. Minku saavutti kesän aikana yhteensä 3 VOI1 tulosta ja yhden VOI2 tuloksen. Lumolta jälkivalion arvoon tarvittiin kaksi VOI1 tulosta, ensimmäinen tuli samassa kokeessa, missä Minku valioitui, Lumolle VOI1 44 pistettä. Kahden viikon päästä Sastamalassa Lumo jäljesti heti toisen VOI1 tuloksen 46 pisteellä, joten siitäkin jälkivalio. Lumo saavutti kesän aikana yhteensä 4 VOI1 tulosta ja 2 VOI2 tulosta. Loistavan mejä-kauden kruunasi molempien pääsy kisaamaan Satakunnan Piirinmestaruudesta Karvialla 3.9.2017. Kuten blogistani voi lukea, taso siellä oli todella kova, kisaan osallistui kolme suomen vuoden 2017 mejä edustusjoukkueessa kisaavaa koirakkoa. Loistavasti tyttöset suoriutuivat, Minkun tehdessä VOI1 tuloksen 43 pisteellä sijoittuen seitsemänneksi ja Lumo myös VOI1 tuloksen vähän paremmilla pisteillä 45 sijoittuen viidenneksi.

 

VEPE

Vepe-kausi starttasi vähän nihkeästi. Kevään ilmat olivat niin vilpoiset, että kauden alku viivästyi. Kevääseen tulivat vielä tyttösten juoksut ja valeraskaudet sekä meidän pitkittyneet flunssat, joista johtuen muutamia alkukesän treenejä jätettiin väliin. Näiden jälkeen kävimme kerran viikossa treenaamassa pääsääntöisesti koko lauman voimin. Suoritukset Lumolla olivat loistavia, Taika suoritti vähän fiiliksen mukaan ja Minkukin teki hyviä suorituksia, jokin ongelma sille tuli loppukesään veneestä hyppäämisen osalta. Lumon suoritukset vakuuttivat meidät ja ilmoitimme sen soveltuvuuskokeeseen (SOVE). Kokeeseen kuului neljä osiota, joista veneestä uinti ja hukkuvan haku tuottivat täydet 50 pistettä. Veneen hausta pisteitä 20/25. Esineen viennistä nolla pistettä, kuten tiesimmekin. Pisteitä kuitenkin yhteensä 70/100, joka riitti SOVE-kokeen hyväksyttävään suoritukseen ja siirtoon ALO-luokkaan. Tavoite siis vepenkin osalta saavutettiin ja Lumo oli juurikin se, jonka epäilimme vepen koetulokset meidän lauman osalta aloittavan.

NÄYTTELYT

Näyttelykausi on meidän osalta paketissa ja melkoinen paketti se vuoden 2017 osaltakin oli. Vuoden aikana pienoisena yllätyksenä tuli Lumon "paluu" näyttelyiden kärkipaikalle useassa näyttelyssä. Taikalta saattoi odottaa jotain menestystä, mutta noin huikeaa vuotta ei todellakaan odotettu. Minkun menestystarina hiipui kesän karvanlähtöön ja muutenkin loppuvuosi vähän vaatimattomimmissa merkeissä, siis meidän tasoa ajatellen.

Mitä sitten saatiin? Aloitetaan nuorimmasta elikkäs Minkusta. Kausi aloitettiin Kajaanin kansainvälisestä näyttelystä, josta Minku pokkasi heti VSP:n ja Cacibin. Vuosi jatkui sen jälkeen vaihtelevasti, mutta kokonaisuutena tulokset olivat erinomaisia. Viisi kertaa Minku oli näyttelyn ROtunsa Paras (ROP) ja kerran Vastakkaisen Sukupuolen Paras (VSP). Kolmesta kansainvälisestä näyttelystä Cacib ja viisi kertaa varacacib. Yleisin arvostelu Minkulle oli ERI SA, joita kertyi yhteensä huimat 24. Lumon menestys alkoi vasta kesällä, johtuen osittain Minkun karvattomuudesta. Ensimmäinen ykkössija kesäkuun ryhmänäyttelystä Heinävedeltä. Lumolle kaikkiaan kolme ROP-sijoitusta ja neljä kertaa VSP. Kansainvälisistä näyttelyistä 5 Cacibia ja kaksi varacacibia. Lumonkin yleisin arvostelu ERI SA, joita yhteensä pari enemmän kuin Minkulla 27. Veteraaniluokassa Taika loisti koko vuoden huikealla menestyksellä. Kaikkiaan 21 vet-ROP sijaa ja kuusi kertaa vet-VSP. Koko näyttelyn kauneimmaksi (ROP) Taika nostettiin veteraaniluokasta kolme kertaa ja narttujen kauneimmaksi (VSP) myös kolme kertaa. Vuoden aikana yhtä näyttelyä lukuunottamatta Taika sai arvosteluksi ERI SA ja/tai oli vet-VSP tai vet-ROP, tämä pieni kauneusvirhe (tuomarin osalta) ei jäänyt paljon harmittamaan.

Sitten tehdään sitä erityisesti näyttelyihin sopivaa jossittelua ;-) Mehän olemme päättäneet, että näyttelyyn osallistuu aina koko lauma, ellei jotain erityistä syytä ole toisin tehdä. Tein laskennallisesti Minkun vuoden menestyksen, jos edessä ei olisi ollut oman lauman narttua. Minku on siis näissä näyttelyissä sijoittunut sijalle PN2 tai PN3 ja edessä on ollut Lumo ja/tai Taika. Neljä näistä näyttelyistä on kansainvälisiä näyttelyitä, niistä siis Minkulle 4 Cacibia lisää. Yhteensä kuusi ROP-sijoitusta on mennyt Taikalle ja Lumolle, Minkun ollessa perässä ja kolme VSP-sijoitusta. Minkun laskennallinen menestys vuonna 2017 olisi voinut olla 11 kertaa ROP, 4 kertaa VSP ja yhteensä seitsemästä kansainvälisestä näyttelystä Cacib. Kyllä me kuitenkin enemmän nautimme koko lauman huikeasta näyttelymenestyksestä, kuin että hakisimme vain yhdelle koiralle menestystä.

 

TOKO

Hanna jatkoi Minkun kanssa ohjatuissa treeneissä alkuvuoden ja kesän ajan. Treenit sujuivat niin hyvin, että heinäkuun lopussa Hanna osallistui Minkun kanssa kokeeseen ja sai sieltä hienon ALO2 tuloksen 142 pisteellä.

 

TAIPPARIT

Keväällä osallistuttiin Minkun kanssa ohjattuun taipparitreeniin. Lisäksi osallistuimme keväällä ja kesällä muutamiin yhteisiin treeneihin. Omalla laumalla treenattiin paljon ja edelleen vesihaku, niin variksella kuin lokilla sujui kaikilta mainiosti. Myös varis maalta kiinnosti Minkua silloin tällöin, ei kuitenkaan niin vakuuttavasti, että olisimme sitä kokeeseen ilmoittaneet. Lumo ja Taika tyytyivät lähinnä siipidamien noutamiseen ja niiden nouto on koko laumalta sujunut aina hyvin. Kanijälkeä tehtiin muutamaan kertaan ja jäljen päässä ollut kanidami palautui aina Minkulta, Lumo ja Taika eivät siitä niin innostuneet. Hakuja tehtiin tyttösten iloksi koko vuoden ajan, lähinnä dameilla ja pääasia tekemisessä oli onnistuneet suoritukset, ei niinkään taippareihin osallistuminen.

AGILITY

Agilityn osalta suunnitelma oli kaikkien osalta katsoa, miten siitä omalla radalla innostutaan ja mikä on itse ohjaajan motivaatio lajiin. Kesän aikana tehtiin aika ajoin pientä treeniä tai enemmänkin pidettiin hauskaa radalla. Kiinnostus ei ohjaajalla syttynyt ja taas toisaalta niitä muita harrastuslajeja kuitenkin oli riittävästi, niin agility jäi vuonna 2017 siihen.

 

VUODEN 2017 VIRALLISET SAAVUTUKSET

MINKU
Mejä
- Suomen jäljestämisvalio
- VOI1/47, VOI1/45, VOI1/43, VOI2/30
- Satakunnan piirinmestaruus sija 7

Näyttely
- 5 ROP
- 1 VSP
- 3 Cacib
- 5 varacacib

TOKO
- Alo 2

LUMO
Mejä
- Suomen jäljestämisvalio
- VOI1/46, VOI1/45, VOI1/44, VOI1/43, VOI2/36, VOI2/36
- Satakunnan piirinmestaruus sija 5

Vepe
- SOVE 70/100 pistettä, pääsy ALO-luokkaan

 
Näyttely
- 3 ROP
- 4 VSP
- 5 Cacib
- 2 varacacib

TAIKA
Näyttely
- 3 ROP
- 3 VSP
- 21 vet-ROP
- 6 vet-VSP


 

TULEVA VUOSI 2017

Juuri kirjoittelin viimeiset luvut vuoden 2016 tapahtumiin ja samaan aikaan suunnitellaan (sekä valmistellaan) jo kovalla vauhdilla vuotta 2017. Itse pidän tärkeimpänä tavoitteena tarjota koko laumalle, ihmiset huomioiden, mielekästä aktiviteettiä läpi vuoden, jokaisen kyvyn ja halun mukaan. Harrastamisessa tähdätään kokeisiin ja kilpailuihin, vaikka ne eivät olekaan harrastamisen päätarkoitus. Koen kuitenkin tärkeänä, että kasvattaja voi tuloksillaan osoittaa koirien taipumukset eri harrastusten osalta, näin kasvattaja voi olla paremmin ostajien apuna ja tukena heidän miettiessään eri lajeja. Kovin helppoa ei ole neuvoa koiraharrastusta, jota ei itse ole harrastanut, osallistunut kokeisiin tai kilpaillut. Kaikista lajeista meilläkään ei ole tuloksia, mutta aina on mahdollista tulla katsomaan myös treenejä ja itse todeta miten tyttösemme suorittavat. Haluan myös toivottaa tervetulleiksi kaikki ensi kesän kennelpäivään, jossa mahdollisimman monipuolisesti yritämme tietoa koiraharrastuksista jakaa ja esimerkkejä näyttää.

MINKU

Minku jatkaa Hannan kanssa Tokoa. Kesällä Minku rallattalee omalla agi-radalla ja innostuksen mukaan katsotaan jatko sen suhteen. Taippari-treenit jatkuvat ja yritetään saada se varis kiinnostamaan jokaisella kerralla. Mahdollisesti kokeeseenkin mennään, sitä ennen vaaditaan vain niitä häiriön alla olevia yhteistreenejä vieraiden seurassa. Ehdottomasti Minkulle lähdetään tavoittelemaan jälkivalion arvoa, onhan se enää yhden VOI1-tuloksen päässä. Vesipelastusta jatketaan kesällä ja tähtäimenä soveltuvuuskokeeseen osallistuminen. Näyttelyissä käydään tilanteen mukaan, siellä Minkulla ei ensi vuonna ole mitään erityistä saavutettavaa, ellei sitten lähdetä pohjoismaita valloittamaan.

LUMO

Lumolle laitetaan ilmoja mejä-kokeisiin heti keväästä. Edelleen sillä tavoitteena ensi vuonna jälkivalion arvo ja se edellyttää kahden VOI1-tuloksen saamista. Vesipelastusta jatketaan keväällä heti kun mahdollista ja tällä hetkellä uskon, että Lumo on se joka ensimmäisenä lähtee sitä soveltuvuuskoetta kokeilemaan. Lumo osallistuu aina innolla taipparitreeneihin, haut vedestä sujuvat mainiosti, myös variksen. Kuitenkaan varis ei enää maalla kiinnosta, joten taipparikoe ei sille ole suunnitelmissa. Agility jätetään nyt kevääksi tauolle, johtuen erityisesti ohjaajan motivaation puutteesta. Agia varmasti jatketaan keväällä omalla radalla ja jos innostus jälleen ohjaajalla syttyy, jatketaan syksyllä ohjatuissa treeneissä. Näyttelyissä tilanteen mukaan, Lumollakaan ei sieltä ole mitään saavutettavissa, ellei tosiaan ne pohjoismaat.

TAIKA

Taika tekee treeniä pääosin kotioloissa. Hanna tekee Taikan kanssa silloin tällöin toko-liikkeitä ja voi vaan ihastella sen suorittamista. Omalla agi-kentällä Taika tulee kevään ja kesän aikana suorittamaan omaan rauhalliseen tahtiinsa. Taipparitreeneissä Taika on myös mukana, sillekin vesinoudot on mielekkäintä. Varista myös maalta noudetaan, damia sitäkin innokkaammin. Nenäkin edelleen toimii ja sitä Taika käyttää mejä-treeneissä, kuitenkin kisat jäävät Taikalta väliin, jo siitäkin syystä, että niitä koepaikkoja on rajallisesti saatavilla. Vesipelastukseen Taika osallistuu muun lauman kanssa. Treenien perusteella katsotaan, voisiko se osallistua kesän aikana soveltuvuuskokeeseen. Näyttelyissä Taika jatkanee veteraaneissa menestystään ja kenties niistä pohjoismaista voisi jälleen muutama tittelikin olla tarjolla.

KOKO LAUMA

Lauman parasta laatuaikaa on yhteiset järvilenkit. Pakkasia on ollut riittävästi ja turvallisin mielin voimme jälleen suunnata sinne. Ensimmäinen reissu tehtiin viime viikonloppuna. Matkaan lähtee noudettavat esineet damit, varikset, tennispallot, kani, frisbee ja mitä ikinä keksitäänkään. Niitä sitten vuorollaan haetaan lumihangessa ja frisbee lentää järven jäällä. Lopuksi järven rantaan tehdään nuotio, jossa paistellaan makkarat ja nautitaan kuumat kaakaot. Tulevan vuoden aikana näitä hetkiä tulee toivottavasti mahdollisimman paljon.

KOULUTUS- JA YHDISTYSTOIMINTA

Vuoden 2017 aikana keskitymme mejä-toimintaan. Kevät alkaa huhtikuun loppupuolella järjestettävillä mejän alkeis- ja jatkokurssilla. Sen jälkeen viimeistelyt mejä-kokeen osalta, joka toukokuun lopussa. Valmistelut kokeeseen on jo aloitettu ja seuraavaksi lähdetään katsastamaan kilpailumaastot. Vuoden 2017 tavoitteisiin kuuluu myös koetoimitsija-kortin saaminen ja sitä varten tulee suorittaa mejän koetoimitsijakurssi2. Mikäli mahdollista, tulen osallistumaan myös ylituomari1-kurssille kesän tai syksyn aikana.

 

TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN VUONNA 2016

 

TERVEYS 2016

Todella tyytyväisiä olemme Grappolo-pentueen omistajiin terveystutkimusten osalta. ISO KIITOS siitä, että koko pentue (9/9) on tutkittu. Tulokset olivat myös lähes täydelliset, viimeisen koiran lonkkatulos A/B ei todellakaan jäänyt haittamaan, onhan silloinkin kyseessä vielä ihan terveet lonkat.

 

KOULUTUS- JA YHDISTYSTOIMINTA

Vuoden 2016 aikana avautui loistava tilaisuus laajentaa koiraharrastustoimintaa koulutus- ja yhdistystoiminnan puolelle. Vesipelastuksen (VEPE) kautta liityimme Ikaalisten Seudun Kennelkerhoon (ISKK) ja heidän kotisivujaan selaillessa, huomasin, että siellä etsitään vetäjiä MEJÄ-toimintaan (MEtsästyskoirien JÄljestämiskoe). Kerroimme halukkuutemme ja hallitus hyväksyi meidät (minä ja Hanna) kyseisen jaoksen vetäjiksi. Siitä aloitettiin heti toiminnan suunnittelu ja syksyllä päätimme järjestää mejä-alkeiskurssin. Kurssille osallistui yli kymmenen kerhomme jäsentä. Koulutus kesti kolmisen tuntia ja loppui kahteen pieneen harjoittelukokeeseen. Siitä koulutuksesta saimme hyvän pohjan tuleville koulutuksille ja edelleen sitä kehitetään.

Syksyllä kävimme yhdessä Hannan kanssa myös koetoimitsija1-kurssin. Kyseinen kurssi on pohjana tuleville koulutuksille, kuten koetoimitsija2-kurssi, jota kautta voi saada koetoimitsijakortin.

Ensi vuodelle onkin sitten mejän puitteissa useampi tilaisuus suunniteltuna, mutta niistä tarkemmin vuoden 2017 tulevissa tavoitteissa.

Pidimme elokuussa kennelpäivän, missä esittelimme koiramme sekä harrastuksemme. Paikan päälle saimme yllättävänkin paljon vierailijoita, joukossa muutama meidän pentueestakin kiinnostunut. Tapahtuma oli kaikin puolin positiivinen ja todennäköisesti siitä tehdään vuosittainen perinne. Mahtavaa omistaa kolme harrastavaa koiraa, joiden kautta voi esitellä paljon eri mahdollisuuksia koiraharrastamiseen.

 

NÄYTTELYT 2016

Näyttelytulokset ovat tyttösten osalta todella mahtavat, ihan näin näyttävään tulokseen en vuoden alussa uskonut. Minkusta kehittyi vuoden aikana näyttävin meidän tyttösistä, mutta kyllä vanavedessä Taika ja Lumokin jotain saivat. Minkun kansainvälisen muotovalio tittelin jälkeen meillä asustelee kotosalla kolme omaa kansainvälisen muotovalio tittelin omistavaa tyttöstä, eipä monelta samaa saavutusta löydy. Taika teki melkoisen loppuvuoden veteraanikehissä, missä erityisesti arvosteluissa lähes poikkeuksetta mainittu kevyt liikkuminen lämmitti mieltä, monipuolinen ja aktiivinen harrastaminen on pitänyt rouvan loistavassa kunnossa.

MINKU C.I.E EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BY MVA LV JMVA EE JMVA TLNJW-15 TLNW-15 BALTJV-15 BYV-15 BALTV-16

Näyttelyistä Minkun suurin saavutus vuodelle 2016 oli tietenkin kansainvälisen näyttelyvalio tittelin C.I.E saavuttaminen elokuussa.

Suomesta Minku saavutti
- ERI SA 20
- varaserti 2
- serti 1
- VSP 4 (Vastakkaisen Sukupuolen Paras)
- ROP 6 (ROtunsa Paras)
- CACIB 3

Ulkomailta en osaa edes listata edellä mainittuja, mutta mainitaan nyt saadut tittelit
- Viron muotovalio
- Liettuan muotovalio
- Baltian muotovalio
- Baltian Voittaja 2016
Minkulla on nyt yhteensä 13 titteliä, melkoinen määrä kahden ja puolen vuoden ikään.

LUMO C.I.E EE MVA LV MVA BY MVA BYV-13 PMV-13 LVV-15 TLNW-16

Lumon saavutukset ovat vähän vaatimattomammat, viisi kertaa se oli PN2 (Paras Narttu2) Minkun takana, joten ilman Minkua se todennäköisesti olisi näissä näyttelyissä ollut VSP/ROP.

Suomesta Lumo saavutti

- ERI SA 19
- VSP 1
- ROP 1
- VARACACIB

Ulkomailta Lumo sai yhden tittelin
- Tallinna Winner 2016.

TAIKA C.I.E EE VMVA EE MVA LV MVA RU MVA BY MVA LV VMVA LT VMVA V-10 BALT VMVA BALTV-10 RKFV-10 BYV-10 BALTVV-16 VV-16

Taika jäi vuoden 2016 aikana odottelemaan veteraanikehiä ja loistavasti se siellä menestyi.

Taikalle suomesta
- ERI SA 9
- Veteraani VSP 2
- Veteraani ROP 5
- Veteraani Voittaja 2016 (Helsinki)

Ulkomailta mainitaan Taikankin osalta vain tittelit
- Viron veteraanimuotovalio
- Latvian veteraanimuotovalio
- Liettuan veteraanimuotovalio
- Baltian veteraanimuotovalio
- Baltian veteraanivoittaja 2016

 

AGILITY 2016

Agia harrastettiin Lumon kanssa koko vuosi. Vuoden aikana startattiin kisoissa yhteensä kuusi kertaa ja kahdesta niistä saatiin tulos. Tammikuun lopussa saimme hyppyradalta LUVAn eli ensimmäisen luokanvaihtoon oikeuttavan nollatuloksen. Radan aika oli 10,72 sekuntia alle ihanneajan, joka todisti Lumon nopeuden radalla. Perusradalta teimme syyskuussa toisen tuloksen 15 virhepistettä. Tämän jälkeen emme enää loppuvuodesta osallistuneet kisoihin, vaan nautimme vain treenaamisesta. Olen erittäin tyytyväinen vuoden tuloksiin ja asetettu nollatuloskin toteutui. Valitettavasti Lumon osalta tuloksien tekemistä vaikeuttaa harrastuksen alussa tehdyt virheet sekä tietenkin oma osaamiseni ohjaajana. Onneksi sekin treenien myötä paranee koko ajan. Minku osallistui vielä vuoden alussa agitreeneihin. Minku suoritti esteitä hyvin ja rauhallisesti omaan tahtiinsa. Kun varsinaista intoa sillä ei lajiin syttynyt, päätimme Hannan kanssa lopettaa Minkun vakiotreenin. Kesällä Minku rallatteli omalla radallamme ja kenties jossain vaiheessa vielä katsotaan olisiko into lajiin löytynyt.

MEJÄ 2016

Mejä-kausi oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Aiemmin mejä oli enemmän Hannan harrastus, mutta saadessamme samalle viikonlopulle lauantaille valmisjäljen, jota Hanna lähti ohjaamaan ja samaan aikaan olisi pitänyt Orivedellä olla tekemässä jälkeä, täytyi minun lähteä sinne. Kun olin jäljet tehnyt, innostuin lajista täysin. Kesän aikana pääsin tekemään useamman jäljen ja toimimaan myös koiran ohjaajana.

Kokeet aloitettiin Lumon osalta Orivedellä ja Keuruulla. Molempiin viikonloppuihin sattui todella haasteelliset kelit, vettä satoi kaatamalla. Vielä Orivedellä Hanna vei Lumon, mutta kun Keuruulle saimme kaksi kisapaikkaa, päätimme että minä ohjaan siellä Lumon. Olosuhteista huolimatta Lumo suoritti hyvin ja teki tulokset molemmista kokeista (VOI2/VOI3). Seuraavat kokeet tehtiinkin paremmissa olosuhteissa Ikaalisissa ja Kangasalla. Pieni herpaantuminen matkalla tuotti niihinkin kokeisiin hukat ja tuloksina VOI2/VOI3. Seuraaviin kokeisiin saatiin harmillisesti vain yksi paikka ja päätimme että niihin osallistuu Minku.

Minku aloitti mejä-kauden Karvian valmiskokeesta, kyseessä oli ensimmäinen VOI-luokan koe ja kuten Orivedellä sielläkin oli vettä satanut jäljen tekemisen jälkeen runsaasti, tuloksena kokeesta VOI3. Minkun toinen koe Keuruulla oli lähes mahdoton suorittaa. Vettä satoi vuorokauden ympäri kaatamalla, suorituspäivänä vesisade lakkasi vähän ennen Minkun suoritusta ja siinä vaiheessa alkoi melkoinen myrsky. Minkun radalla katkokulma oli tehty keskelle aukeata, jossa vesi oli ensin levittänyt veren laajalle alueelle ja nyt vielä tuuli vei sen mukanaan. Minku teki todella hyvin töitä, mutta jatkuva etsiminen vei niin paljon aikaa, että koe keskeytyi ja siitä VOI0. Virroilla tollereiden mejä-mestaruuskokeesssa Minku suoritti jäljen erinomaisesti, saaden ensimmäisen VOI1-tuloksen hyvillä pisteilä 45. Pari viikkoa siitä kisaaminen jatkui Mänttä-Vilppulassa, jossa Minku ei voinut lähempänä toista VOI1-tulosta olla, vain kaadolla ollut sorkka ohitettiin valitettavasti parin metrin päästä, siitä siis VOI2. Vielä kisakautemme päätteeksi Minku teki toisen VOI1-tuloksen Orivedellä. Tämän jälkeen oli vielä viiteen kokeeseen ilmot menneet, valitettavasti niihin ei päästy, joten kausi päättyi vähän kesken...

Tavoitteeksi olin merkinnyt molemmille jälkivalion arvon. Valitettavasti se ei toteutunut. Ensimmäiset kokeet sattuivat todella haastaviin sääolosuhteisiin, joten niistä ykkösiä ei saatu. Lumo teki hyvää suoritusta, mutta ei riittävän tarkkaa ykköstuloksen saamiseksi. Minku ensimmäisten kokeiden jälkeen suoritti loistavasti ja saavutti kaksi ykköstulosta ja se yksi koe jäi niin valitettavan lähelle sitä kolmatta ja samalla sitä jälkivalion arvoa. Kun itse tutustuin lajiin, olin tekemässä voittaja-luokan jälkea ja myös ohjaamassa Lumoa, ymmärsin ettei ykköstuloksen saaminen olekaan ihan itsestään selvää. Tavoitteeseen pääsemiseksi olisi pitänyt päästä useampaan kokeeseen ja ehkä ne olosuhteetkin olisivat alkuvuodesta voineet olla vähän paremmat. Tuloksiin voi silti olla enemmän kuin tyytyväinen, Lumo teki kaikista kokeista tuloksen ja Minku saavutti kesän aikana kaksi VOI1-tulosta.

VEPE (VEsiPElastus) 2016

Vuoden iloisimpia yllätyksiä oli uuden harrastuksen VEPE:n löytäminen. Siitä tuli tyttösille ehdottomasti yksi hauskimmista viikon tapahtumista. Löysin ISKK:n (Ikaalisten Seudun KennelKerhon) sivuilta heidän treeninsä ja yhteydenoton kautta pääsimme lajiin tutustumaan. Heti ensimmäisen tutustumisen jälkeen tiesimme, että tätä pitää päästä harrastamaan. Sopivasti heillä oli tilaa meidän tyttösillemme ja siitä eteenpäin kävimme tiistai-iltaisin treenaamassa.

Tyttöset suorittivat tehtäviä alusta alkaen todella hyvin. Ensimmäisissä treeneissä tehtiin SOVE-luokan (soveltuvuuskoe) suorituksia jotka sujuivat sen verran hyvin, että ehdin tehdä jo vuoden loppuun ensimmäisen koe-ilmon. Kokeeseen emme mahtuneet, ehkä kuitenkin hyvä niin, sillä ei ne kaikki treenit ihan täydellisesti menneet. Viimeisissä treeneissä pääsimme kylläkin treenaamaan jo ylemmänkin luokan tehtäviä, kuten veneen noutoa hyppäämällä kauemmasta veneestä ja tuoden lähempi rantaan. Tämänkin kaikki tyttöset heti hoksasivat ja saivat veneen tuotua. Vepessä olemme siis hyvällä alulla ja ensi vuonna treenit jatkuvat.

Vepe ei vuoden 2016 tavoitteisiin kuulunut, kun emme sitä vielä vuoden 2015 puolella harrastaneet.

TAIPPARIT, NOUTAJIEN TAIPUMUSKOE (NOU) 2016

Taippareihin liittyen tuli luettua muutama asiaa käsittelevä kirja sekä seurattua aktiivisesti eri ryhmissä käytyjä keskusteluja sekä kokemuksia taipumuskokeeseen liittyen. Yhteisissä treeneissä käytiin muutaman kerran ja sieltäkin hyvää neuvoa saatiin. Kaikesta informaatiosta ehkä tärkein oppi tulevaisuuteen oli, että koulutus tulee aloittaa jo pentuiässä. Minkun kanssa riistaan tutustuminen aloitettiin hyvin varhain pentuiässä, mutta varsinainen harjoittelu aloitettiin vähän liian myöhään.

Treeniä tehtiin useimmiten järvilenkillä, siellä on todella hyvät maastot harjoitteluun. Neljästä taipumuskokeen tehtävästä ensimmäistä eli sosiaalista käyttäytymistä ei Minkun kanssa tarvinnut harjoitella. Myös toinen eli lokin nouto, omissa treeneissä, sujui alusta alkaen mainiosti. Yhtään heittoa ei Minkulta jäänyt hakematta. Varista ruudusta haettiin vaihtelevasti, lopulta päästiin tilanteeseen, missä useimmiten se variskin palautui. Kanijälki löytyi helposti ja myöskin kani sieltä palautui. Omissa treeneissä onnistuimme siis kaikissa taipumuskokeen kohdissa, ei kylläkään joka kerta.

Tältä pohjalta halusin lähteä Minkun kanssa taipumuskokeeseen, jos ei muuten, niin tutustumaan kokeen kulkuun. Siihen se oppi sitten kokeesta jäikin. Kuten "taipparit"-sivulla kirjoitan, jäi meidän suorituksemme jo lokin hakuun. Se kieltämättä oli melkoinen yllätys, kun treeneissä haku oli aivan varma ja keppikin juuri ennen suoritusta vastaavasta paikasta haettiin. Tavoitteeksi asetin taipumuskokeen läpäisemisen, jonka tiesin jo etukäteen olevan todella haastavaa. Tänä vuonna se jäi saavuttamatta, silti olen tyytyväinen siihen, miten Minku omissa treeneissä kokeen tehtäviä suoritti.

 

 

MITÄ TAVOITTEITA VUODELLE 2016? (15.12.)

Toivomme alkuvuodesta saavamme Grappolo-pentueesta kaikkien terveystulokset, tällä hetkellä tilanne näyttää loistavalta, sillä pentueesta on jo nyt tutkittu 7/9 parhain mahdollisin tuloksin.

Näyttelyissä käydään fiiliksen mukaan. Suomessa aloitamme näyttelyt tammikuussa Kajaanissa ja Turussa. Ulkomaille olemme suunnitelleet kaksi pidempää näyttelyreissua. Huhtikuussa Tallinna Voittajaan ja siitä samaa matkaa seuraavan viikonlopun Narvan näyttelyyn. Toinen pidempi reissu on elokuussa Liettuan Druskininkaissa kolmen päivän kansainvälinen näyttely ja siihen vielä näyttely viikko ennen tai jälkeen Druskininkaita. Mitä näyttelyistä sitten toivotaan? Minkulle toiveena kansainvälisen muotovalion arvo sekä Viron ja Liettuan muotovalion arvot. Taika siirtyy elokuussa veteraaniluokkaan ja sieltä toiveissa joku (tai joitain) veteraanimuotovalion arvo(ja).

Mejästä tavoitellaan Minkulle ja Lumolle jälkivalion arvoa. Tämä edellyttää tietenkin tulosten lisäksi kisoihin pääsemistä, mutta ilmoittautumisia ainakin tehdään ahkerasti. Agissa ehdin juurikin vuoden 2015 puolella saamaan Lumolle tuloksen, joten seuraavaksi täytyy lähteä sen osalta tavoittelemaan nollatulosta. Toivon mukaan Minkun kanssa agissa edistytään niin hyvin, että päästään starttaamaan ja silloin tavoitteena ei voi olla kuin tuloksen saaminen. Hannan tavoitteena on startata Minkun kanssa Tokossa, toivottavasti vielä tuloksen kera.

Ehkä kunnianhimoisin tavoite ensi vuodelle on taipparien läpäiseminen Minkulla. Talven aikana treenataan ahkerasti noutoja ja sitten keväästä ilmoittaudutaan kaikille mahdollisille taipparikoulutuskursseille.

Koiratapahtumia ja tavoitteita tulee siis ensi vuodellekin riittämään. Mutta sitähän meidän elämämme on, touhuamista tyttösten kanssa. Itse olen erityisen tyytyväinen siihen, miten olemme Hannan kanssa löytäneet ne "omat" lajimme, minulla agi ja taipparit, Hannalla toko ja mejä, yhteisenä harrastuksena näyttelyt. Pyrimme kuitenkin jokaiseen koiratapahtumaan, lajista riippumatta, menemään koko lauman voimin. Kulkemista helpottaa kenties jo ensi vuoden aikana hankittava tollerimobiili elikkäs retki-/asuntoauto. Siihen sopii sitten isompikin lauma tulevaisuudessa ;-)

Tavoitteet vielä listauksena alle, lihavoidaan kohta, jos se täyttyy :-)

 • Pevisa-tutkimus 8/9
 • Pevisa-tutkimus 9/9
 • Taika jokin veteraanimuotovalio
 • Lumo mejä jälkivalio (1/3 x VOI1)
 • Lumo agi 0-tulos
 • Minku agi-tulos
 • Minku toko-tulos
 • Minku taipparien läpäiseminen
 • Minku kansainvälinen näyttelyvalio
 • Minku Baltian muotovalio
 • Minku Viron muotovalio
 • Minku Liettuan muotovalio
 • Minku mejä jälkivalio (2/3 x VOI1)

 

Saavutukset tavoitteiden ulkopuolella tai ylitetyt tavoitteet:

 • MH-kuvaus 2/9
 • Taika NoseWork hajutestin läpäiseminen
 • Taika ROP vet x 4 (Suomi)
 • Taika VSP vet x 1 (Suomi)
 • Taika ROP vet x 3 (Liettua)
 • Taika ROP vet x 1 (Latvia)
 • Taika ROP vet x 1 (Viro)
 • Lumo Tallinna Winner 2016
 • Lumo 1 x ROP (Suomi)
 • Lumo 1 x VSP (Suomi)
 • Lumo 1 x ROP (Liettua)
 • <span style="font-fami