Agility

KISASTARTIT 15.10.2021

Viime lauantaina suunnattiin agi-kisoihin Hertan ja Myrrin kanssa. Saavuin paikalle ajoissa, kävin ilmoittautumassa, teimme lenkin ja sitten jäätiin odottelemaan mittausta. Tuloksena Myrrille 46-47cm ja Hertalle 45-48cm, mistä sitten Hertan iso poikkeaman johtuukaan. Molemmat kuitenkin pikkumakseihin, mikä jo tiedettiinkin ja siihen luokkaan olin ilmoittautunut. Ilmot olin tehnyt kahdelle hyppyradalle ja kumpaankin Myrri starttasi ensimmäisenä ja Hertta viimeisenä.

Kohta kuulimme kuulutuksen rataan tutustumiseen. Kiersin sen kertaalleen ja huomasin, että radan ohjauksessa ei varsinaisesti ongelmia ollut. Vielä muutaman kerran rata ympäri ja sitten lähdinkin hakemaan Myrriä suoritukseen. Saimme lähtöluvan, jätin Myrrin odottamaan ja siirryin ensimmäisen esteen taakse. Sielä kutsuin Myrriä ja lähdimme suorittamaan. Seitsemän estettä mentiin virheittä ja saavuimme kepeille. Kaksi kertaa jouduin kepeillä ottamaan uusiksi, sinänsä ihan normi suoritus Myrrille. Kuusi estettä jälleen hyvin ja sitten yllätykseksi renkaasta ei mentykään. Siitä mentiin vasta kolmannella yrityksellä ja sehän tiesi radalta jo hylättyä. Loput kolme estettä hienosti ja maaliin. Myrrille rapsutukset hyvästä suorituksesta, sitten autolle hakemaan Herttaa. 

Myrrin A-rata video

Hertan kanssa päästiin viisi estettä ilman virheitä, sitten este kierrettiin sivusta. En tiedä ohjasinko hivenen sivuun vai mitä tapahtui, sen jouduin kuitenkin ottamaan uusiksi. Vielä putki ja sitten tultiin kepeille. Hertta lähestyi keppejä ja minä toistelin sille "kepit, kepit, kepit..." Jostain syystä se ei ohjautunut ensimmäiseen väliin vaan törmäsi minuun. Ilmeisesti siitä Hertta sai herätyksen ja suoritti kepit täysin oikein. Kolme estettä mentiin oikein ja sitten yksi hyppy uusittiin. Tässä kohdassa saimme hylätyn. Renkaan Hertta suoritti kuten Myrri, vasta kolmannella kerralla läpi. Loput kolme estettä hyvin ja maaliin.

Hertan A-rata video

Molempien suoritukseen olin tyytyväinen, ongelmat kepeillä oli tiedossa, mutta rengas tuli yllätyksenä. Treeneissä sen kanssa ei ole ongelmia ollut, nyt kummallakin jouduin uusimaan. Outo paikka vaikutti selvästi vauhtiin, meno oli todella verkkaista. B-rataa odotellessa kävimme lenkillä ja kulutimme aikaa autossa.

Ennen suorituksia oli jälleen rataan tutustuminen, B-rata oli edellistäkin helpompi ohjauksen puolesta. Jälleen Myrri pääsi ensimmäisenä radalle. Ensimmäisen esteen jälkeen oli rengas, nyt ohjasin aivan sen vierestä ja sainkin Myrrin menemään siitä kerrasta. Viidennellä esteellä se ajautui esteen ohi ja jouduin sen uusimaan. Kahdeksan estettä oikein ja tultiin kepeille. Siinä jouduin kaksi kertaa ohjaamaan oikean välin, toisesta taisi tulla virhe. Viimeiset neljä estettä oikein ja pääsimme maaliin. Virheiden (10) puolesta teimme hyväksytyn suorituksen, valitettavasti ylitimme ihanneajan reippaasti, joten suorituksesta lopulta hylätty.

Myrrin B-rata video

Hertan B-rata olikin sitten melkoinen suoritus. Esteen jälkeistä rengasta ei vaan suostuttu hyppäämään, vaan siinä kohdassa jo hylätty. Sen jälkeen vähän oikaisin radalla ja yritin vaan saada Herttaa suorittamaan. Sen vauhti oli todella hidas ja jokaisen esteen jouduin ohjaamaan todella läheltä. Saavuimme putkeen, Hertta meni metrin sisään ja palasi takaisin. Sitten se todella nolo tilanne, se alkoi pissaamaan putken viereen. Hyvin pettyneenä poistuin lyhintä tietä pois radalta ja suoraan autolle. Kylläpä harmitti ja nolotti. Tilanne ei mitenkään voinut johtua lenkittämisestä, sillä ratojen välissä teimme lenkin ja juuri ennen omaa vuoroa, odottelimme hallin ulkopuolella pitkään, missä se olisi voinut tarpeensa tehdä.

Myrrin osalta olin tyytyväinen toiseenkin rataan, melko virheetön suoritus. Hertan suoritus ei olisi huonommin voida mennä. Kummankin osalta, kaikilla radoilla, olimme todella kaukana ihanneajasta. Treeneissä on välissä menty vauhdikkaammin, mutta mikäli muutosta ei tule, ei sekään vauhti riitä tuloksen saamiseen. Hertan osalta täytyy muutenkin miettiä, onko laji sille oikea, kun tuntuu ettei se siitä innostu. Myrri on vähän innostuneempi, mutta senkin osalta tarkkailen seuraavia treenejä, saadaanko lisää vauhtia vai unohdetaanko agility näiden osalta. Tänään on jo seuraavat treenit, sopivasti TAMSK:in hallilla. Herttaa en matkaan ota, Myrri pääsee etsimään kadoksissa olevaa vauhtia. Matkaan lähtee lisäksi Lumo, jolle vauhti ei tule olemaan ongelma. Mikäli saan Lumon suorittamaan suurin piirtein ilman virheitä, niin harkitsen vielä sen kanssa kisoihin lähtemistä.

 

 

HERTAN JA MYRRIN KANSSA 6.10.2021

Tämän viikon treeniin lähdin yksin Hertan ja Myrrin kanssa. Halusin kokeilla, miten tyttöset suorittaisivat kun Hanna ei ole paikalla. Tarkoituksena oli tehdä erityisesti keppejä, sillä kisastartissa ne olisivat suurin haaste.

Ensimmäisenä treeniin otin Myrrin. Katin kanssa mietimme parhaan radan pätkän, mihin myös kepit saisimme. Aloitimme menemällä puomin pariin kertaan ja se sujui hyvin. Sitten lisäsimme puomia ennen esteen, siitä puomilla, toinen este, kepeille ja vielä hyppy. Myrri lähti liikkeelle ja hyvin ehdin seuraaville esteille sitä ohjaamaan. Kepit tehtiin ilman virheitä, vielä hyppy päälle ja palkkaus. Muutama kerta toistettiin, yksi kepinväli unohtui pari kertaa. Teimme vielä toisen radan, missä hyppy, putki, putki, hyppy, hyppy sekä A-este. Myrri teki hyvällä vauhdilla ja onnistuin myös ohjauksieni kanssa.

Hertan kanssa aloitimme myös puomilla ja se sujui silläkin hyvin. Otimme saman pätkän ja rauhallisesti Hertta tuli esteen, puomin, toisen esteen ja suuntasi kepeille. Se ei sitten mennytkään kovin hyvin, uusimme kepit useaan kertaan, eikä meinannut ollenkaan onnistua alusta loppuun. Muutimme ohjauksessani kepeille menoa, jolloin pääsimme jo puoleen väliin keppejä oikein. Sitten sainkin harjoitella kepeillä ohjaamista ihan yksin, Hertta tarvitsi nyt paljon tukea suorittaakseen, joten menin keppien viereen rytmittämään Hertan suoritusta. Sitten otimme Hertan mukaan ja tällä tavalla saimme Hertalle onnistuneen suorituksen. Toistimme sen onnistuneesti muutamaan kertaan. Sitten teimme A-esteen erikseen, se onnistui, joten loppuun menimme saman radan pätkän kuin Myrrikin.

Myrrillä treeni oli oikein onnistunut ja kepitkin tehtiin useaan kertaan oikein. Hertalle keppien suorittaminen oli todella hankalaa. Eipä se toisaalta ole ihme, kun Hanna on niitä pääsääntöisesti Hertan kanssa treenannut, eikä niitä usein ole liitetty radan osaksi. Kisastartin tulen tekemään ja tavoitteeksi olen asettanut ainoastaan hauskanpidon sekä kokemuksen siitä, miten tyttöset oudolla radalla suorittavat.

 

 

KOHTI KISOJA 8.9.2021

Treenit ovat jatkuneet maanantaisin Myrrin, Hertan ja Charmin kanssa. Ehkä Lumokin vielä treeniin otetaan, ennen kisastarttia. Se kyllä osaa esteet, ongelmana on viretila sekä vauhti. Ehkä on kuitenkin hyvä saada Katilta lisää vinkkejä, miten Lumoa ohjatessa kannattaa sijoittua.

Hertta renkaalla:

Myrri on valmis hyppyradalle, kepit tehdään useimmiten ihan oikein, ilman ohjureita, tottahan toki kisoissa voi käydä miten tahansa. Myrrin vauhti on itselleni oikein sopiva, jotta ehdin ajoissa seuraavalle esteelle ohjaamaan.

Charmi putkessa:

Viime maanantaina oltiin treeneissä Hertan ja Charmin kanssa (kamera ei matkassa). Hanna aloitti treenin Charppulin kanssa, tehden puomia. Se houkuteltiin puomille namien avulla, Katin ja Hannan varmistaen eri puolelta, ettei putoaminen ole mahdollista. Hitaasti, mutta varmasti Charppi puomilla eteni, ilman ongelmia. Kun päästiin alas, niin siitä jatkettiin heti takaisin toiseen suuntaan. Charmi on hyvin harkitseva ja rauhallinen pentu. Se ei kotona, eikä treeneissä, sinkoile päättömästi, vaan useasti "ottaa oman aikansa" pysähtyy, katselee hetken ja sitten jatkaa suorittamista, olemme jo tottuneet siinä vaiheessa toteamaan että "jälleen Charmi prosessoi".

Charmi renkaalla:

Hertan kanssa tehtiin ratatreeniä. Ensi alkuun pari helppoa estettä, siitä putkeen, este ja sitten ohjaaja unohtikin minne piti mennä, onneksi ymmärsin sentään palkita siihen. Otettiin uusiksi ja päästiin vähän enemmän esteitä. Tutustuessani rataan, oli Hanna mennyt Hertan kanssa kepit onnistuneesti ilman ohjureita, joten pienen ratatreenin jälkeen Hanna sai tehdä sen uudelleen. Kepit tehtiin jälleen oikein, joten oli minun aikani tulla ohjaamaan. Hertta teki oikein keppien puoliväliin, sitten jätti kepin väliin. Otettiin uusiksi ja tuli vähän lähemmäs keppejä avustamaan. Edelleen sama virhe ja nyt otettiin siihen kohtaan yksi ohjuri avuksi. Sen jälkeen se mentiin oikein ja vielä muutama oikea suoritus Hannan kanssa.

Hertta pujottelee:

Lopussa Charmi pääsi vielä tekemään estetreenin. Hanna oli esteen kohdalla, molemmissa käsissä namit. Charmi palkittiin esteen ylityksestä ja jäätiin odottamaan, että se itse uudestaan ylittää esteen, tietäen palkan odottavan siellä. Charmi teki suorituksia perä perään, välissä täytyi tilanne "prosessoida" eli hetken tauko, katse Hannaan, esteeseen, käteen ja sitten taas este ylitettiin. Kertaalleen piti kokeilla, mitä seuraisi, jos kiertääkin toiselle puolelle Hannan takaa. Siitä ei palkkaa herunut, joten Charmi totesi, että kannattanee siis mennä esteen yli.

Charmi esteellä:

 

LUMOKIN TREENEISSÄ 13.8.2021

Agitreeneihin lähti Myrri ja seuraksi Lumo, joka ei hetkeen agissa ole ollutkaan. Näin tehtiin siitä syystä, kun Charppuli oli edelleen kynsipotilaana ja lähdin treeneihin ilman Hannaa. Saavuin ajoissa paikalle ja ehdin jo autossa tutustua rataan. Ensimmäisenä otin mukaani Lumon, päästin sen hallissa vapaaksi ja kiersin radan alkuosan. Lumo oli innoissaan ja omatoimisesti se suoritti esteitä, puominkin kolmeen kertaan. Sitten otin Lumon radan alkuun, laitoin sen istumaan ja itse ensimmäisen esteen toiselle puolelle. Eipä ole veteraanin vauhti mihinkään kadonnut, kun annoin luvan, se singahti edestäni putkeen ja vaivoin ehdin ohjaamaan seuraavalle esteelle, sen jälkeen olinkin jo täysin myöhässä. Lumo on koiristamme ainoa, millä viretila menee yli, se tapahtuu agissa ja joskus myös vepessä. Vepessä se kuitenkin päättyy viimeistään sen mennessä veteen, sillä siellä on vähän vaikea haukkua ja "huutaa". Mejässä ylikiihtymistä ei ole tapahtunut. Kiihtyminen on ominaisuus, mitä emme halua ja onneksi samaa piirrettä ei ole muilla meidän koirilla ollut. Valitettavan yleinen piirre tollereilla (minun mielestäni). Kun olin radalla myöhässä, tuli Lumo viereeni haukkumaan, pyörii ympärilläni ja haluaisi suunnan minne jatkaa. En huomioinut Lumoa, vaan kuuntelin Katin antamat ohjeet, miten ohjaus Lumon kanssa täytyisi tehdä. Alustaan merkittiin kolme kohtaa, minne minun tulisi ajoissa ehtiä ja sen jälkeen Lumo tekisi radalla 9 estettä. Laitoin Lumon alkuun, missä se yllättävän hyvin odotti. Sitten käskyllä liikkeelle ja putkeen, sen aikana siirryin kohtaan 1, mistä ohjasin sen esteen yli ja toiseen putkeen, samasta kohdasta hyppy takaisin ja kolmannen kerran putkeen. Nyt siirryin paikkaan 2, mistä kahden esteen ylitys, kohtaan 3 ja sieltä vielä putki ja hyppy. Kuten Kati oli sanonut, jos ehdin ajoissa oikeaan paikkaan, niin siitä saisin Lumon suorittamaan oikein, Lumo kun esteille irtoaa hyvin. Kylläpäs agi on helppoa, KUNHAN on joku osaava, joka kertoo miten ne ohjaukset tehdään. Pari kertaa teimme Lumon kanssa saman uudelleen ja sen jälkeen se olisi varmaan tehnyt saman radan vaikka ilman ohjausta.

Kävin autossa vaihtamassa koirat ja vein Myrrin radan alkuun. Laitoin sen istumaan esteen taakse ja sitten käskyllä liikkeelle. Myrri tuli tallustellen esteelle, vaivoin sen yli ja jatkoi suuntaani. Katin kanssa puhkesimme nauruun, voiko suoritus enää enempää erota Lumon suorituksesta. Lumo olisi samassa ajassa tehnyt jo koko radan, ennenkuin Myrri olisi ehtinyt kolme estettä. Myrri tarvii pienen herätyksen, joten namipallon avulla sitä hetki leikitettiin ja innostuihan se siitä. Uudelleen alkuun ja uusi lähtö. Vauhti oli selvästi lisääntynyt ja rataa mentiin 5 estettä, minkä jälkeen palkkaus. Myrrin vauhti on ohjaamiseeni oikein sopiva, koska sitä joutuu saattamaan esteille paljon pidemmälle kuin Lumoa. Myrrin kanssa tehtiin lopulta 11 esteen rata, ilman virheitä. Loppuun teimme Myrrille vielä kepit, mitkä se on tehnyt jo ilman ohjureita. Kati oli keppien päässä palkkaamassa ja parilla ensimmäisellä kerralla viimeinen väli jäi pujottelematta, kun oli kiire palkalle. Jotta tämä ei toistuisi, laitettiin viimeiselle keppiparille ohjuri, minkä jälkeen pujoteltiin useamman kerran ihan oikein.

Ihan hyvä mieli jäi treeneistä. Lumoa mielellään vie treeniin, kun se on siitä niin innoissaan. Kuitenkin puomi, a-este ja keinu jää sillä väliin, emme halua ottaa riskiä loukkaantumisestä. Omatoimisesti se voi näitä esteitä tehdä. Treenit jatkuvat vaihdelleen Lumon, Myrrin, Hertan ja Charmin kesken. Myös ohjaajat vaihtuvat, joskus ollaan yhdessä, joskus erikseen. Ajatuksissa on edelleen agi-startti tälle vuodelle, vaikka varsinaisia tavoitteita agiin ei olekaan (ainakaan tällä hetkellä). Mahdollinen ajankohtakin on jo katsottu. Uskaltautuisinko viemään sinne kaikki kolme Lumon, Myrrin ja Hertan, sen aika näyttää...

 

SYYSKAUSI ALKOI 3.8.2021

Eilen suunnattiin Mouhijärven koirahallille agitreeneihin, matkaan lähti Myrri, Hertta ja Charppi. Treenit aloitin Myrrin kanssa ja mielenkiintoista oli nähdä, miten suorittaminen onnistuisi pentutauon jälkeen. Laitoin Myrrin istumaan esteen taakse ja siirryin radalla seuraavan esteen luo. Käskystä Myrri lähti liikkeelle, ensimmäinen este, toinen este, kolmas este, putkeen ja palkkaus. Suoritus oli virheetön ja vauhtiakin hyvin löytyi. Siitä jatkettiin rataa eteenpäin, tehden useita esteitä sekä putkia eri suunnista. Myrri suoritti häntä heiluen ja vauhdikkaasti, tauko ei ollut vaikuttanut tekemiseen.

Seuraavaksi Hertta sai Hannan kanssa suorittaa keppejä. Vielä laitettiin ohjurit alkuun ja loppuun. Kepeille saimme hyvän häiriötreenin odotustilassa ulvovalta koiralta, hetkellisesti se keskeytti Hertan suorituksen, mutta jo seuraavalla kerralla se ei haitannut. Keppitreenin jälkeen jatkoin Hertan kanssa, tehden samaa rataa, mitä Myrrikin oli tehnyt. Hertta suoritti myös hyvin, ainoat virheet tulivat ohjaajalle

Kolmantena suorittamaan pääsi Charmi. Alkuun se sai tehdä estettä, missä rima maassa ja tarkoituksena oli kulkea sen yli puolelta toiselle, missä aina palkka kädessä odotti. Omaan tyyliinsä se hetken prosessoi tilannetta, yritti palkkaa samasta kädestä, kunnes käsitti, että palkkaa varten piti aina käsi vaihtaa. Sitten Charpille tehtiinkin astetta vaikeampi putki. Se oli 90 asteen kulmassa, putken sisässä näkyi vaan putken käännös ja sinne olisi pitänyt mennä. Kati (kouluttaja) piti Charppulia putken suulla ja Hanna kutsui sitä putken päästä. Pieni ohjaus Charmille ja sinnehän se vilahti putkeen ja Hannan luo. Muutaman suorituksen jälkeen se lähti jo ihan kutsumatta putkeen, hyvin mieluisaa on sille agiesteistä ainakin putki.

Siinä vaiheessa minä lähdin ulkoiluttamaan Charmia, ettei hetken suorittamisen jälkeen vahingot tulisi halliin. Sillä välin Hanna treenasi Myrrin kanssa keppejä, mitkä olivat menneet myös hyvin. Myrri on edelleen kisavalmis hyppyradalle, eikä se kaukana ole Hertallakaan. Katselin jo kisoja, valitettavasti seuraavat kisaviikonloput on varattu jo näytelmille ja mejälle. Mahdollinen startti voisi olla lokakuussa ja sinnehän mennään, varsinkin jos treenit jatkuvat tähän tyyliin.

 

 

KEVÄTKAUSI PÄÄTTYI 9.6.2021

Agility kevätkausi päättyi maanantaina. Kevät treenattiin Hertan kanssa ja hyvin edistyttiin. Kaikkia esteitä on tehty, kontaktiin pysähdytään, kepeillä edelleen alussa ja lopussa ohjurit ja keinua on tehty avustaen. Putket ja hypyt eivät tuota ongelmia. Vauhti on Hertalla itselleni oikein sopiva, ei mennä päättömästi, vaan hallitusti. Silloin itsekin ehdin riittävän ajoissa seuraavalle esteelle ohjaamaan, eikä tule samoja ongelmia kuin aikanaan Lumon kanssa. Syksyllä jatketaan ohjatusti, vielä mietitään kesää, kenties ostetaan vuoroja Taidoggaalta ja treenataan omalla pihalla. Milloin kisastartti, se vielä mietinnässä...

Viimeiselle kahdelle treenille otettiin Charmi matkaan. Sehän oli ihan innoissaan, ei millään olisi jaksanut seurata Hertan suorittamista, vaan mukaan olisi pitänyt päästä. Treenin lopussa se pääsikin suorittamaan ja sille tehtiin kokopitkää putkea. Eipä putki pelottanut yhtään, vaan Hannan kutsuessa, sinne sukellettiin vauhdilla. Muutaman kerran sinne lähdettiin ennenkuin Hanna edes ehti putken toiselle puolelle kutsumaan. Varmasti pentuhuoneissa olleista parista putkesta on ollut apua, ettei putkeen meno jännitä. Charmi pääsee varmasti jatkamaan agissa syksyllä, katsellaan sitten miten se lajista innostuu.

 

 

HERTAN KANSSA JATKETAAN 21.4.2021

Pentujen tulosta huolimatta agi-treenit ovat jatkuneet Hertan kanssa. Treenipaikassa meillä on oma puolen tunnin vuoro, joten suoraan koirakosketukseen emme hallilla joudu. Toinen meistä jää aina kotiin, huolehtimaan pennuista, kun toinen lähtee treenaamaan. Nyt alkuun Hertta on treenannut minun kanssani, mahdollisesti se lähtee joku kerta Hannan kanssa.

Hallilla jätän Hertan autoon ja menen itse tutustumaan rataan. Sitten käyn hakemassa Hertan ja pääsääntöisesti tehdään ratatreeniä. Maanantaina tehtiin alkuun esteita ja putkia. Hertta suoriutui radasta hyvin, ohjaajalla oli hetken vaikeuksia päättää kummasta päästä sinne putkeen pitikään mennä. Muutaman uusitun suorituksen jälkeen onneksi onnistui. Ensimmäisen vuoron lopussa tehtiin jo kahdeksan esteen rataa. Puolen tunnin vuorolla on hyvä tehdä kaksi eri kertaa ja välissä Hertta saa mennä autoon odottamaan, kun jatkan rataan tutustumista.

Toisella vuorolla jatkoimme rataa ja saimme jälleen erilaisia ohjauksia. Pientä ongelmaa tuotti este, minkä yli Hertan olisi pitänyt hypätä, kun minä teen valssi-käännöksen ja Hertan pitäisi palata takaisin esteen vierestä. Mikäli ennen estettä pysähdyin, enkä ohjannut riittävän hyvin Herttaa, niin sekin pysähtyi ja jäi katsomaan minua "minne sitten mennään". Kun sain ajoituksen kohdilleen, jatkoin itse liikettä käännöksessä, Herttakin suoriutui hyvin. Aika usein ajoituksen saaminen kohdalleen ratkaisee ongelmat esteellä.

Hertta selvästi nauttii treeneistä ja sitä pitää aktivoida, erityisesti nyt, kun sillä omalla leikkikaverilla, Myrrillä, on vähän muut asiat mielessä.

 

UUSI VUOSI 4.2.2021

Alkuvuoden olemme jatkaneet treenaamista Hertan ja Myrrin kanssa. Myrri treenaa pääsääntöisesti minun kanssani ja Hertta Hannan kanssa. Myrrin kanssa tehdään ratapätkää ja ne sujuvat pääosin ihan hyvin. Kepeillä edistytään ja ilman ohjureitakin tehdään oikein. Tämän hetken tilanteesta johtuen ei ole tarvinnut koestarttia miettiä, hyppyradalle taitojen puolesta olisi voinut mennä. Kevään jatko on vielä auki, mitä suunnitelmia sitä Myrrille sitten onkaan, ne selvinnevät lähipäivien aikana.

Maanantaina treenit tehtiin Hertan kanssa. Hanna pääsi aloittamaan ja harjoiteltiin keinun "paukauttamista" alas. Keinun pää pidettiin melko korkealla, Hanna houkutteli Hertan keinun päälle ja sen annettiin laskeutua Hertan painosta. Hertta ei välittänyt keinun tärähdyksestä eikä äänestä yhtään. Toistoja tehtiin paljon ja tätä tehdään myös jatkossakin, ennenkuin siirrytään koko keinun treenaamiseen.

Pienen tauon jälkeen minä jatkoin Hertan kanssa. Paljon en ole sitä vielä ohjannut ja ensimmäisissä suorituksissa se näkyi. Hertan katse hakeutui Hannan suuntaan ja useaan otteeseen sain kutsumalla sitä ohjata. Koko ajan suoritukset paranivat ja loppuun saatiin kuuden esteen rataa tehtyä täysin oikein. Vauhtia Hertalla riittää ja yllättävän hyvin hakeutuu jo esteille, jokaiselle esteelle ei tarvitse saattaa. Radalla oli näin alkuun vain hyppyjä ja putkia, kylläkin monesta eri suunnasta ohjaten, putket suorassa ja mutkalla.

Jälleen tauko ja sitten Hanna päätti sen kertaisen harjoittelun kepeillä. Kepeillä alkuun kaikki ohjurit, yhdessä tasossa paikoillaan. Ensin ohjaukset hihnan kanssa ja kun ne sujuivat niin mallikkaasti, otettiin hihna pois. Hertta teki kepit kymmenen kertaa ja jokainen suoritus oikein. Hanna vaihtoi puolta, eikä sekään vaikuttanut suoritukseen. Hertan katse on kepeillä suoraan eteenpäin, eikä ohjaajasta haeta tukea. Jotta Hertta ei totu pujottelemaan ohjureita, pyritään ne saamaan mahdollisimman pian pois, viimeisistä suorituksista yksi ohjuri puuttui, silti Hertta teki oikein, pieni katse siinä vaiheessa sivulle kävi. Hyvät treenit ja ensi viikolla jatketaan, ainakin Hertta matkassa. Meillä on varattuna puolen tunnin vuoro vain meille, joten hyvin ehdimme siinä ajassa treenaamaan vaikka Myrrikin olisi matkassa.

 

 

VUODEN VIIMEISET TREENIT 25.12.2020

Viime viikolla pidettiin agin viimeiset treenit. Tällä kertaa molemmat olivat hyvässä vireessä ja tehtiin hyviä radanpätkiä.

Päätimme vaihtaa ohjaajia, kun tähän mennessä pääsääntöisesti Hanna on ohjannut Herttaa ja minä Myrriä. Hertan vauhti on selvästi noussut ja usein se kiitää Myrriäkin nopeammin. Nyt kun sillekin tehdään pidempää rataa, Hanna ei haluaisi sitä silloin ohjata. Vaihto ei sinänsä vauhtiin mitään auta, sillä en ole yhtään Hannaa nopeampi (varmaankin hitaampi) ja mielestäni Hanna on oppinut ohjauksetkin niin hyvin, että pidempi rata onnistuisi. Kenties minä kuitenkin olen jatkossa se, joka pidemmät ohjaukset sekä mahdolliset kisasuoritukset tekee.

Otin Hertan radan alkuun ja se jäi hyvin odottamaan, pieni vilkaisu Hannaan, vähän ihmetellen. Käskin Hertan liikkeelle ja hienosti se lähti ensimmäiselle esteelle, pari hyppyä edelleen hyvin, sitten putki, jonne ohjasin sitä kuin Myrriä ja se ei ollut Hertalle ihan riittävä. Seuraavassa suorituksessa ohjasin sitä vähän lähemmäs putken päätä ja sekin sujui hyvin. Pari lisäsuoritusta, eikä Herttaa häirinnyt yhtään ohjaajan vaihto.

Hanna lähti sen jälkeen ohjaamaan Myrriä ja se onnistui vähintäänkin yhtä hyvin kuin minulla Hertan ohjaus. Treenit menivät hyvin ja viimeisten treenien perusteella päädyimme jatkamaan ensi vuonna molemmilla koirilla.

 

TREENIT JATKUVAT 24.11.2020

Syyskausi ollaan käyty treenaamassa maanantaisin Hertan ja Myrrin kanssa Mouhijärvellä. Molemmat ovat edistyneet treenien myötä, mutta suorittamisessa on myös paljon vaihtelua. Edelleen Hanna ohjaa Herttaa ja se suorittaa radan pätkiä noin 4-8 esteellä. Pääosin tehdään hyppyjä matalalla korkeudella sekä putkiestettä. Hertta on myös harjoitellut keppejä, A-estettä, puomia sekä keinuja. Nämä mennään kuitenkin vielä hyvin ohjatusti ja rauhallisesti.

Eilisessä treenissä Herttuli suoritti ihan hyvin, useampi pätkä rataa mentiin ihan oikein. Välissä se harhautuu, tekee pienen kierroksen ja palaa jälleen suorittamaan. Loppuun Hertta sai tehdä keppejä, siten että ohjurit olivat kuudella kepillä ja sitä ohjattiin molemmin puolin. Herttaa eivät esteet ole ikinä haitanneet ja niinpä se keksi alkuun muutamankin kerran tulla ohjureiden välistä. Harjoittelua jatkettiin, hetken kuluttua se ymmärsi kulkea keppien välistä ja loppuun saatiin useampi onnistunut suoritus.

Myrrin kanssa tehtiin alkuun rataa, se suoritti ihan oikein, mutta vauhti oli jälleen kadoksissa. Sitten otimme apuun namikotelon, jota pidin aina ohjaavassa kädessä. Vauhti lisääntyi huomattavasti, erityisesti putkista saatiin vauhtia sekä A-esteestä. Johan siinä ohjaajallekin tuli hiki. Pääsimme radalla lopulta reippaasti yli 10 estettä ja olin suorittamiseen ihan tyytyväinen.

Toisessa treenissä mekin harjoittelimme keppejä, melkoinen haaste siinä kuitenkin oli, sillä tulimme kepeille vastakkaisesta suunnasta ja Myrrin täytyy vielä kiertää keppien toiselle puolelle. Muutaman minulla annetun ohjeistuksen jälkeen, sain Myrrin ohjattua oikein ja kepit suoritettiin. Aika ajoin Myrrillä kuitenkin ajatus kepeillä katoaa ja ne jätetään kesken. Sitä meidän tulee siis treenata, varsinkin jos suunnitelmissa startata hyppyradalla. Tämän vuoden aikana emme kuitenkaan kisaamaan lähde, lisenssiä ei viitsi sen takia hankkia ja ehkä muutenkin on koronan takia parempi pysyä poissa yleisötapahtumista.

 

SYYSKAUDEN ALOITUS 4.8.2020

Pari viikkoa sitten osallistuimme Myrrin kanssa agin möllikisaan TAMSK:lla. Olin ilmoittautunut putkiluokkaan ja hyppyradalle. Saavuimme ajoissa paikalle, kävin ilmoittautumassa ja sen jälkeen teimme lenkin. Radan viereen laitoimme häkin ja Myrri sai mennä sinne lepäilemään. Hetken odottelun jälkeen pääsimme tutustumaan rataan, rata oli selkeä ja sillä oli 14 estettä. Starttasimme matkaan kuudentena. Jätin Myrrin odottamaan ja siirryin ensimmäisen esteen taakse. Sieltä lupa Myrrille ja rataa suorittamaan. Myrri teki hienon suorituksen (video kennelin fb-sivulla), radalla tapahtui yksi virhe, mikä johtui ohjausvirheestäni. Videolta sen hyvin näkee, Myrrin mennessä putkeen, teen pienen sivuliikkeen oikealle ja siitä johtuen Myrri suuntautuu putken jälkeen oikealle. Siellä sopivasti näkyy putki, minkä Myrri menee väärään suuntaan. Korjaan virheen ja loppu mennään jälleen hyvin. Myrri suorittaa agissa mukavan rauhallisesti, siinä vauhdissa pysyn ohjauksissakin pääosin mukana, toista oli aikoinaan Lumon kanssa.

Toisena ratana oli hyppyrata, millä oli peräti 21 estettä. Myrri suoritti senkin radan hienosti, muutama herpaantuminen sille tuli, kertaalleen este kierrettiin, putkesta palattiin takaisin ja yksi ratavirkailijakin piti käydä tervehtimässä. Pitkään hallilla omaa suoritusta odoteltiin, eikä treeneissä ole koskaan tehty näin pitkää rataa, liekö siinä syyt harhailuun. Möllikisasta jäi kuitenkin hyvä mieli, ensimmäinen kokeenomainen suoritus, ensimmäisen radan Myrri suoritti virheettömästi (minä en) ja hyppyradallakin pääosin hyvää suorittamista. Nyt jatketaan treeneissä ja edelleen mielessä se ensimmäinen kisastarttikin häämöttää.

Eilen alkoi agilityn syyskausi Mouhijärvellä. Matkaan lähdettiin tuttuun tapaan Myrrin ja Hertan kanssa. Hanna edelleen opettelee perusteita Hertan kanssa ja minä Myrrin kanssa keskityn ratatreeniin ja ongelmakohtiin. Hertta aloitti treenin ja tekikin todella hyvin. Kesätauon aikana ei agi ole unohtunut. Hertta suoritti 3-6 estettä kerrallaan, hyppyjä sekä putkea. Ohjauksiin kuuluu putkeen meno pimeästä kulmasta, niin ettei Hertta nähnyt suuaukkoa. Ensimmäisen saaton jälkeen Hertta hakeutui hyvin siihenkin putkeen, Hannan ohjaukset toimivat ja meno oli hienoa seurattavaa.

Sitten oli meidän vuoromme, alkuun helppoja ohjauksia esteillä ja putkilla. Niistä tultiin kepeille, Myrri lähti hienosti pujottelemaan, viimeinen väli jäi kuitenkin menemättä. Sinne laitettiin ohjuri ja koko suoritus uusittiin. Tällä kertaa myös kepit onnistuivat. Jatkoimme rataa ja itselleni tuli melko haastavat ohjaukset, kun kolmea estettä kierrettiin moneen suuntaan. Ohjasin Myrrin oikeille esteille, mutta Myrri vähän haki suuntaa niille. Kohta sainkin tietää, miksi se niin teki. Ohjasin tapani mukaan liikaa esteen eteen, jolloin Myrri ei nähnyt sitä riittävän hyvin ja joutui kiertämään kauemmas. Tein seuraavan suorituksen ohjeiden mukaan ja Myrri suuntautui suoraan esteille ilman kaarroksia. Vielä ehdimme tehdä lyhyen pätkän, missä mentiin myös puomi, putki ja pari estettä, se sujui hyvin. Jälleen hyvä treeni ja ohjaaja sai jälleen hyviä neuvoja.

Meillä Hertta tekee aina alkuun lyhyen treenin, sitten Myrri vähän pidemmän ja loppuun vielä Hertalle lyhyt treeni. Herttaa totutettiin jälleen keinuun, se seisoi keinun päässä, keinua nostettiin vähän ilmaan, Hertta nousi siihen etutassuilla ja painon voimasta se rämähti alas. Ensimmäiset vähän kevennettiin, mutta kohta se sai rämähtää alas täydellä voimalla. Hertta näytti nauttivan siitä, eikä arastellut yhtään keinusta tulevaa ääntä. Keinutreenin jälkeen Hertalle tehtiin vielä lyhyt pätkä rataa ja siihen treenimme päättyivät. Hyvä syyskauden aloitus ja innolla odotellaan jo seuraavaa treeniä.

 

 

KISATREENI 13.7.2020

Agilitykurssi päättyi kesäkuun alussa, mutta eilen otin Myrrille yhden vuoron Taidoggaalta. Myrri on treenannut vain Procaniksella, joten oli hyvä mennä kokeilemaan miten rata sujuu oudossa paikassa. Sopivasti treenin aiheena oli kisanomainen treeni, radalla yhteensä 20 estettä, myös puomi, A-este, sekä kepit. Päätin tehdä Myrrin kanssa ensimmäisen kerran kepit ilman ohjureita, ei niitä muutenkaan ole ollut enää kuin alussa ja lopussa. Saimme treenin alkuun kymmenisen minuuttia tutustua rataan, ohjaukset sain mielestäni kohdalleen ja muutamaan kertaan vielä kiersin radan.

Ennen meitä radalla oli yksi suorittaja ja rauhallisesti Myrrin kanssa odottelimme aulassa. Meidät kutsuttiin sisään, otin Myrriltä hihnan pois ja asetin sen alkuun istumaan. Hyvin Myrri pysyi paikallaan, kun itse siirryin toisen esteen (putken) kohdalle. Kutsuin Myrriä, ensimmäisenä hyppy ja sitten ohjasin sen putkeen. Sieltä perään toinen putki, muuri, hyppy ja sitten vuorossa puomi. Edelliseltä hypyltä tultiin vastakkaiseen suuntaan puomille, enkä ollut siinä riittävän tarkkana ja Myrri lähti jo kohti vieressä olevia keppejä. Sen verran kauas se ehti, että kutsuttaessa se tuli keppien ensimmäisestä välistä puomille, tästä kisatilanteessa olisi tullut hylky. Puomi meni hyvin, sieltä kahden hypyn kautta putkeen, takaisin samat kaksi hyppyä ja A-esteelle. Vauhdilla Myrri kiipesi esteen, siitä putkeen ja kepeille. Ensimmäiset kuusi väliä Myrri pujotteli mainiosti, sitten seuraavassa välissä oli poistumassa, ehdin kuitenkin ohjaamaan sen takaisin pujottelemaan ja loppu mentiinkin hyvin. Kepeiltä kolme hyppyä, vielä kerran putkeen ja loppuun kaksi hyppyä.

Myrri suoriutui radasta hienosti, lähellä oli jopa tuloksen saaminen. Edelleen vauhti on rauhallista ja Myrriä pitää radan aikana muistuttaa, mitä ollaan tekemässä. Se suorittaa innolla ja häntä heiluen, mutta samaan tapaan se ei agista innostu kuin Lumo. Itselleni se on oikein hyvä asia, kun itsekään en siellä vauhdilla etene ja nyt minulle jää aikaa vähän miettiä niitä ohjauksia sekä siirtyä oikeaan paikaan ajoissa.

Kokeenomaiset treenit oli kaikille tehty ja saatiin lyhyt palaute. Myrri tosiaan oli lähellä tulosta ja erityismaininnan kouluttaja antoi kannustuksesta mitä Myrrille koko radan ajan annoin. Edelleen kaiken harrastamisen tulee olla kivaa niin koiralla kuin ohjaajalle ja sitä se on Myrrin kanssa agissa. Myrrillä oli jo muutenkin ollut harrastustäyteinen viikonloppu, lauantainailtana se teki mejä-harjoitusjäljen ja sunnuntai aamupäivällä se oli ollut jo rallytreeneissä. Niiden en kuitenkaan usko vaikuttaneen Myrrin vireeseen agissa.

Loppuun kaikki tekivät vielä pienen treenin. Me päätimme uusia radan ja tällä kertaa olisimme todennäköisesti tuloksen saaneet. Kepeillä jouduin muutamaan kertaan ohjaamaan ja aloittamaan siitä kohdasta mihin pujottelu oli jäänyt, en oikein tiedä miten niistä olisi virheitä tuomittu. Muu osa radasta meni virheettömästi. Loppuun otimme vielä pujottelun uudelleen ja muutaman suorituksen jälkeen Myrri suoritti kaikki kepit oikein. Treenistä jäi oikein hyvä mieli, uusi harjoituspaikka ei Myrriä mitenkään haitannut ja seuraavan kerran radalle todennäköisesti TAMSK:n agi epiksissä ensi viikolla.

 

 

 

 

 

YKSITYISTREENIÄ 12.5.2020

Kevään ajan olemme olleet Hertan ja Myrrin kanssa agin yksityisopetuksessa. Tunnin treenissä on saanut erinomaista opetusta, sekä koirista, että ohjaajista huomaa edistymisen.

Eilisessä treenissä ei saanut kuin ihmetellä Hertan suorittamista. Hanna aloitti sen kanssa keppeihin tutustumisen. Kepeille oli laitettu tuplaohjurit, reitille laitettiin lyhyin välein nameja, eikä aikaakaan kun Hertta tassutteli kepit pujotellen sekä nameja syöden. Eihän se vielä keppejä huomioi, mutta upeaa oli nähdä, miten se ei välittänyt ohjureista lainkaan. Treenin aikana Hertta sai vielä tutustua puomin tasoon, mitä pitkin kuljettiin sen ollessa maassa. Lisäksi käveltiin läpi renkaasta, muutaman ohjatun menon jälkeen, Hertta hakeutui sinne ihan itsekseen. Treeni päätettiin ohjausharjoitteluun, missä samalla saatiin Hertan huomio keskittymään eteenpäin. Useamman kerran Hertta meni onnistuneesti mutkaputkeen, sieltä hypyn (rima maassa) kautta toiseen suoraan putkeen, minkä päässä odotti palkka. Nyt sai Hannakin edetä vauhdilla, että ehti vauhdikkaan Hertan edelle ohjaamaan, mutta erinomaisesti parivaljakko suoritti.

Itselläni vanha urheiluvamma jälleen vaivaa. Lenkkeillessä tulee päivittäin 8km ja siihen päälle tehdyt mejä-treenit, niin johan on alkanut nestettä kertymään polviin. Siitä syystä eilen tehtiin Myrrille enemmän yhden/kahden esteen ohjausharjoittelua. Keskityttiin vahvistamaan keppien pujottelua, A-estettä ja irtoamista esteelle. Jokaisella esteellä lähetin Myrrin liikkeelle ja heti sen jälkeen itse kävelin esteestä poispäin. Kepeille Myrri hakeutuu hyvin, muutama kerta uusittiin, kun kepeille menoon yhdistettiin hyppy. A-esteellä yksi sana "kiipee" riitti esteen ylittämiseen. Mikäli jätin Myrrin odottamaan ja itse meni esteen toiselle puolelle, tuli Myrrille liian kiire ja esteeltä hypättiin liian aikaisin. Siihen kiinnitämme huomiota jatkossa. Viimeisenä treeninä teimme ohjauksen vain yhdelle hypylle. Minun tuli kuitenkin ohjata "yli" ja heti kun Myrri esteen lukitsi, lähdin itse vastakkaiseen suuntaan. Esteen takana olevan palkan avulla Myrri esteen hyppäsi ja suuntasi palkalle. Tällä saadaan Myrri hakeutumaan vähän kauempaa esteelle, nyt sitä joutuu sinne saattamaan lähes siivekkeelle asti.

Ensi viikolla alkaa ryhmätreenit. Vähän jäämme kaipaamaan näitä yksityisopetuksia. Kenties niitäkin vielä varaillaan.

 

ONNISTUNEET TREENIT 7.4.2020

Jälleen eilen olimme agin yksityistunnilla Hertan ja Myrrin kanssa. Lumo ei enää osallistu agilityyn, vaikka se siitä niin tykkääkin. Eilisessä hieronta/kranio:ssa selvisi, että Lumo on melko lailla jumissa ja mitään uutta sen kanssa ei ole tehty, kuin agilitya. Se suorittaa treenissä liian kovalla vauhdilla, eikä esteille ollenkaan hidasta. Terveys ennen kaikkea, joten Lumo jää agista eläkkeelle.

Hanna ohjaa treenissä Herttaa, nyt kun tehdään agiin tutustumista. Hertalle tehdään lyhyitä suorituksia sekä paljon toistoja. Ensimmäisessä treenissä sille opetettiin meno namikipolle. Samaan aikaan kun Hertta kipolle suuntasi, Hanna lähti vastakkaiseen suuntaan "karkuun" ja kun nami oli syöty, kutsui Herttaa luoksensa, minne Hertta säntäsi vauhdilla. Suorituksia tehtiin useita ja hienosti Hertta suoritti.

Hertta pääsi tauolle ja me pääsimme Myrrin kanssa suorittamaan. Ennen suoritusta olin jälleen tutustunut rataan ja varmistanut muutaman ohjauksen kouluttajalta. Myrri alkuun ja liikkeelle, hyppy, toinen hyppy takaa kiertäen, putki, toinen putki, kepit 90 asteen kulmassa, rengas, hyppy, hyppy ja palkkaus. Myrri suoritti hienosti ja hyvällä vauhdilla. Halusin suorittaa alun uudelleen ja tarkoituksena jatkaa pidemmälle. Alku sujuikin hyvin, mutta tultaessa A-esteelle Myrri suuntasikin suoraan vieressä olevaan putkeen. Siinä katsoimme mistä meno sinne johtui ja sehän oli jälleen täysin selvää, edelliseltä hypyltä oli suora linja putken suuaukkoon, joten se Myrrille lukittui. Myrrin huomio piti siis saada ennen hyppyä minuun ja se tehtäisiin vain kutsumalla sitä nimellä. Kohta uusittiin ja johan Myrri suuntasi A-esteelle. Vielä tehtiin muutama pätkä ja sitten pääsimme tauolle.

Hertta teki seuraavaksi siivekkeen kiertoa. Ensin vain yhtä siivekettä kiertäen ja palkka sekä kehut. Kun siivekkeen kierto sujui, lähdettiin palkkausta tekemään jo seuraavan esteen suuntaan. Vielä vähän lisättiin suoritukseen ja sitten kierrettiin ensimmäinen siiveke, sen jälkeen toiselle siivekkeelle ja myös sille kierto. Muutaman toiston jälkeen Hertta kiersi vauhdilla molemmat siivekkeet ja sai ansaitsemansa palkat. Muutama toisto ja jälleen tauko.

Me jatkoimme Myrrin kanssa ratatreeniä. Alkuun tutustuin radan loppuun, esteisiin 16-25. Jälleen kouluttajalta varmennukset ohjauksiin ja Myrri radalle. Rata sujui hyvin, mutta yksi este tippui, mitä ei ole Myrrille tapahtunut. Se katsoi ihmetellen taaksensa, jatkoi kuitenkin rataa, mutta pysähtyi seuraavan esteen eteen. Houkuttelemalla sain sen hyppäämään ja seuraavat esteet otettiin myös varovasti, ei kuitenkaan pysähdytty. Kohta Myrri oli jälleen normissa vauhdissa, eikä esteisiin enää hidasteltu. Radan loppuosalla oli kepit, mitkä sujuivat hyvin, sen jälkeen oli A-este, mille Myrrin mielestäni oikein ohjasin. Se kuitenkin kiersi esteen toiselta puolelta. Jälleen selvitys, mikä meni pieleen. Kepeiltä se irtaantui liian kauas linjalta, joten minun tuli kiinnittää Myrrin huomio riittävän aikaisin A-esteelle. Jälleen uusittiin, varmistettiin toinen puoli ohjurilla ja Myrrihän nousi hienosti A-esteen päälle ja sieltä alas. Vielä tehtiin kerran loppuun asti ja Myrri sai isot palkkaukset, hyvä treeni, parhaimmillaan tehtiin 16 estettä kerralla.

Hertta sai päättää treenin ja sai tällä kertaa tutustua renkaaseen. Se oli laskettu maahan ja Hertan tuli mennä sen läpi toiselle puolelle. Pieni houkuttelu namilla ja sinnehän se sujahti. Jälleen paljon suorituksia sekä paljon nameja ja kehuja. Hanna piti pienen tauon, mutta sehän ei Hertalle sopinut, vaan sehän sujahti renkaan läpi ilman kehoitusta. Välissä Hertta karkaa kesken suorituksen tutustumaan halliin, esteisiin ja käy moikkaamassa minua tai häkissä odottavaa Myrriä, sehän pennulle täytyy sallia. Rengastreenistä Hertta karkasi ja minne menikään, esteen eteen. Esteellä korkeutta 35cm, siinä se hetken sitä katseli, hyvin olisi alta mahtunut, mutta sehän hyppäsi siitä yli ;) Ilmeisesti se on häkistä katsellut, mitä Myrri radalla tekee.

Olipas hyvän mielen treenit ja tyytyväisinä suuntasimme takaisin kotiin. Matkalla puhuimme miten kilpailut, kokeet ja näyttelyt on koronasta johtuen peruutettu ainakin 31.5. asti, alkuun se harmitti todella paljon. Kuitenkaan meidän harrastamista se ei ole oikeastaan haitannut. Mejä-harjoitusjälkeä tehdään lähes viikottain, agissa treenataan kerran viikossa, lenkeillä tehdään hakutreeniä ja Hanna sen lisäksi tekee Hertalle perustottelevaisuutta sekä Myrrin ja Minkun kanssa rally-tokoa. Vesitreeniin (hakua ja vepeä) tehdään heti Hannan vanhempien rannassa, kunhan jäät sulavat.

 

 

YKSITYISTUNNILLA 25.3.2020

Vielä ennen koronaa kävimme muutamissa treeneissä, Myrrin kanssa maanantaisin ja Lumon kanssa tiistaisin. Myrrille tehtiin rataa ja sitä kautta yritettiin saada sille lisää intoa ja vauhtia. Pikkuhiljaa sitä alkoi löytymään ja erityisesti palkkaus suoran päässä saa sen etenemään vauhdilla. Uutena esteenä teimme A-esteen ja se ei ollutkaan Myrrille helppo. Hihnan avulla ja houkuttelemalla se saatiin tulemaan esteen yli ja siihen päätimme ensimmäisen tutustumisen esteeseen. Lumo rallattelee tiistaisin, itselleni erittäin hyvää treeniä ohjaukseen, sillä Lumon kanssa ne on kerralla mentävä oikein. Lumolla on agilityssa hauskaa, eikä haittaa vaikka ei aina ihan oikein rataa mennäkään.

Sitten tuli korona ja ryhmätreenit päättyivät. Onneksi on vielä mahdollisuus yksityisopetukseen ja sellaisen maanantaille varasimme. Matkaan lähti Lumo, Myrri ja Hertta tutustumaan. Alkuun tein rataan tutustumista, muutaman kierroksen jälkeen lähdin kyselemään muutamia ohjauksia kouluttajalta. Minulle näytettiin oikea ohjaus ja vielä sen jälkeen perusteltiin miksi ohjaus tulee niin tehdä. Usealla esteellä kävin katsomassa missä koira milloinkin olisi, kun sille esteelle ohjaan. Sillä tapaa n?