Agility

HERTAN KANSSA JATKETAAN 21.4.2021

Pentujen tulosta huolimatta agi-treenit ovat jatkuneet Hertan kanssa. Treenipaikassa meillä on oma puolen tunnin vuoro, joten suoraan koirakosketukseen emme hallilla joudu. Toinen meistä jää aina kotiin, huolehtimaan pennuista, kun toinen lähtee treenaamaan. Nyt alkuun Hertta on treenannut minun kanssani, mahdollisesti se lähtee joku kerta Hannan kanssa.

Hallilla jätän Hertan autoon ja menen itse tutustumaan rataan. Sitten käyn hakemassa Hertan ja pääsääntöisesti tehdään ratatreeniä. Maanantaina tehtiin alkuun esteita ja putkia. Hertta suoriutui radasta hyvin, ohjaajalla oli hetken vaikeuksia päättää kummasta päästä sinne putkeen pitikään mennä. Muutaman uusitun suorituksen jälkeen onneksi onnistui. Ensimmäisen vuoron lopussa tehtiin jo kahdeksan esteen rataa. Puolen tunnin vuorolla on hyvä tehdä kaksi eri kertaa ja välissä Hertta saa mennä autoon odottamaan, kun jatkan rataan tutustumista.

Toisella vuorolla jatkoimme rataa ja saimme jälleen erilaisia ohjauksia. Pientä ongelmaa tuotti este, minkä yli Hertan olisi pitänyt hypätä, kun minä teen valssi-käännöksen ja Hertan pitäisi palata takaisin esteen vierestä. Mikäli ennen estettä pysähdyin, enkä ohjannut riittävän hyvin Herttaa, niin sekin pysähtyi ja jäi katsomaan minua "minne sitten mennään". Kun sain ajoituksen kohdilleen, jatkoin itse liikettä käännöksessä, Herttakin suoriutui hyvin. Aika usein ajoituksen saaminen kohdalleen ratkaisee ongelmat esteellä.

Hertta selvästi nauttii treeneistä ja sitä pitää aktivoida, erityisesti nyt, kun sillä omalla leikkikaverilla, Myrrillä, on vähän muut asiat mielessä.

 

UUSI VUOSI 4.2.2021

Alkuvuoden olemme jatkaneet treenaamista Hertan ja Myrrin kanssa. Myrri treenaa pääsääntöisesti minun kanssani ja Hertta Hannan kanssa. Myrrin kanssa tehdään ratapätkää ja ne sujuvat pääosin ihan hyvin. Kepeillä edistytään ja ilman ohjureitakin tehdään oikein. Tämän hetken tilanteesta johtuen ei ole tarvinnut koestarttia miettiä, hyppyradalle taitojen puolesta olisi voinut mennä. Kevään jatko on vielä auki, mitä suunnitelmia sitä Myrrille sitten onkaan, ne selvinnevät lähipäivien aikana.

Maanantaina treenit tehtiin Hertan kanssa. Hanna pääsi aloittamaan ja harjoiteltiin keinun "paukauttamista" alas. Keinun pää pidettiin melko korkealla, Hanna houkutteli Hertan keinun päälle ja sen annettiin laskeutua Hertan painosta. Hertta ei välittänyt keinun tärähdyksestä eikä äänestä yhtään. Toistoja tehtiin paljon ja tätä tehdään myös jatkossakin, ennenkuin siirrytään koko keinun treenaamiseen.

Pienen tauon jälkeen minä jatkoin Hertan kanssa. Paljon en ole sitä vielä ohjannut ja ensimmäisissä suorituksissa se näkyi. Hertan katse hakeutui Hannan suuntaan ja useaan otteeseen sain kutsumalla sitä ohjata. Koko ajan suoritukset paranivat ja loppuun saatiin kuuden esteen rataa tehtyä täysin oikein. Vauhtia Hertalla riittää ja yllättävän hyvin hakeutuu jo esteille, jokaiselle esteelle ei tarvitse saattaa. Radalla oli näin alkuun vain hyppyjä ja putkia, kylläkin monesta eri suunnasta ohjaten, putket suorassa ja mutkalla.

Jälleen tauko ja sitten Hanna päätti sen kertaisen harjoittelun kepeillä. Kepeillä alkuun kaikki ohjurit, yhdessä tasossa paikoillaan. Ensin ohjaukset hihnan kanssa ja kun ne sujuivat niin mallikkaasti, otettiin hihna pois. Hertta teki kepit kymmenen kertaa ja jokainen suoritus oikein. Hanna vaihtoi puolta, eikä sekään vaikuttanut suoritukseen. Hertan katse on kepeillä suoraan eteenpäin, eikä ohjaajasta haeta tukea. Jotta Hertta ei totu pujottelemaan ohjureita, pyritään ne saamaan mahdollisimman pian pois, viimeisistä suorituksista yksi ohjuri puuttui, silti Hertta teki oikein, pieni katse siinä vaiheessa sivulle kävi. Hyvät treenit ja ensi viikolla jatketaan, ainakin Hertta matkassa. Meillä on varattuna puolen tunnin vuoro vain meille, joten hyvin ehdimme siinä ajassa treenaamaan vaikka Myrrikin olisi matkassa.

 

 

VUODEN VIIMEISET TREENIT 25.12.2020

Viime viikolla pidettiin agin viimeiset treenit. Tällä kertaa molemmat olivat hyvässä vireessä ja tehtiin hyviä radanpätkiä.

Päätimme vaihtaa ohjaajia, kun tähän mennessä pääsääntöisesti Hanna on ohjannut Herttaa ja minä Myrriä. Hertan vauhti on selvästi noussut ja usein se kiitää Myrriäkin nopeammin. Nyt kun sillekin tehdään pidempää rataa, Hanna ei haluaisi sitä silloin ohjata. Vaihto ei sinänsä vauhtiin mitään auta, sillä en ole yhtään Hannaa nopeampi (varmaankin hitaampi) ja mielestäni Hanna on oppinut ohjauksetkin niin hyvin, että pidempi rata onnistuisi. Kenties minä kuitenkin olen jatkossa se, joka pidemmät ohjaukset sekä mahdolliset kisasuoritukset tekee.

Otin Hertan radan alkuun ja se jäi hyvin odottamaan, pieni vilkaisu Hannaan, vähän ihmetellen. Käskin Hertan liikkeelle ja hienosti se lähti ensimmäiselle esteelle, pari hyppyä edelleen hyvin, sitten putki, jonne ohjasin sitä kuin Myrriä ja se ei ollut Hertalle ihan riittävä. Seuraavassa suorituksessa ohjasin sitä vähän lähemmäs putken päätä ja sekin sujui hyvin. Pari lisäsuoritusta, eikä Herttaa häirinnyt yhtään ohjaajan vaihto.

Hanna lähti sen jälkeen ohjaamaan Myrriä ja se onnistui vähintäänkin yhtä hyvin kuin minulla Hertan ohjaus. Treenit menivät hyvin ja viimeisten treenien perusteella päädyimme jatkamaan ensi vuonna molemmilla koirilla.

 

TREENIT JATKUVAT 24.11.2020

Syyskausi ollaan käyty treenaamassa maanantaisin Hertan ja Myrrin kanssa Mouhijärvellä. Molemmat ovat edistyneet treenien myötä, mutta suorittamisessa on myös paljon vaihtelua. Edelleen Hanna ohjaa Herttaa ja se suorittaa radan pätkiä noin 4-8 esteellä. Pääosin tehdään hyppyjä matalalla korkeudella sekä putkiestettä. Hertta on myös harjoitellut keppejä, A-estettä, puomia sekä keinuja. Nämä mennään kuitenkin vielä hyvin ohjatusti ja rauhallisesti.

Eilisessä treenissä Herttuli suoritti ihan hyvin, useampi pätkä rataa mentiin ihan oikein. Välissä se harhautuu, tekee pienen kierroksen ja palaa jälleen suorittamaan. Loppuun Hertta sai tehdä keppejä, siten että ohjurit olivat kuudella kepillä ja sitä ohjattiin molemmin puolin. Herttaa eivät esteet ole ikinä haitanneet ja niinpä se keksi alkuun muutamankin kerran tulla ohjureiden välistä. Harjoittelua jatkettiin, hetken kuluttua se ymmärsi kulkea keppien välistä ja loppuun saatiin useampi onnistunut suoritus.

Myrrin kanssa tehtiin alkuun rataa, se suoritti ihan oikein, mutta vauhti oli jälleen kadoksissa. Sitten otimme apuun namikotelon, jota pidin aina ohjaavassa kädessä. Vauhti lisääntyi huomattavasti, erityisesti putkista saatiin vauhtia sekä A-esteestä. Johan siinä ohjaajallekin tuli hiki. Pääsimme radalla lopulta reippaasti yli 10 estettä ja olin suorittamiseen ihan tyytyväinen.

Toisessa treenissä mekin harjoittelimme keppejä, melkoinen haaste siinä kuitenkin oli, sillä tulimme kepeille vastakkaisesta suunnasta ja Myrrin täytyy vielä kiertää keppien toiselle puolelle. Muutaman minulla annetun ohjeistuksen jälkeen, sain Myrrin ohjattua oikein ja kepit suoritettiin. Aika ajoin Myrrillä kuitenkin ajatus kepeillä katoaa ja ne jätetään kesken. Sitä meidän tulee siis treenata, varsinkin jos suunnitelmissa startata hyppyradalla. Tämän vuoden aikana emme kuitenkaan kisaamaan lähde, lisenssiä ei viitsi sen takia hankkia ja ehkä muutenkin on koronan takia parempi pysyä poissa yleisötapahtumista.

 

SYYSKAUDEN ALOITUS 4.8.2020

Pari viikkoa sitten osallistuimme Myrrin kanssa agin möllikisaan TAMSK:lla. Olin ilmoittautunut putkiluokkaan ja hyppyradalle. Saavuimme ajoissa paikalle, kävin ilmoittautumassa ja sen jälkeen teimme lenkin. Radan viereen laitoimme häkin ja Myrri sai mennä sinne lepäilemään. Hetken odottelun jälkeen pääsimme tutustumaan rataan, rata oli selkeä ja sillä oli 14 estettä. Starttasimme matkaan kuudentena. Jätin Myrrin odottamaan ja siirryin ensimmäisen esteen taakse. Sieltä lupa Myrrille ja rataa suorittamaan. Myrri teki hienon suorituksen (video kennelin fb-sivulla), radalla tapahtui yksi virhe, mikä johtui ohjausvirheestäni. Videolta sen hyvin näkee, Myrrin mennessä putkeen, teen pienen sivuliikkeen oikealle ja siitä johtuen Myrri suuntautuu putken jälkeen oikealle. Siellä sopivasti näkyy putki, minkä Myrri menee väärään suuntaan. Korjaan virheen ja loppu mennään jälleen hyvin. Myrri suorittaa agissa mukavan rauhallisesti, siinä vauhdissa pysyn ohjauksissakin pääosin mukana, toista oli aikoinaan Lumon kanssa.

Toisena ratana oli hyppyrata, millä oli peräti 21 estettä. Myrri suoritti senkin radan hienosti, muutama herpaantuminen sille tuli, kertaalleen este kierrettiin, putkesta palattiin takaisin ja yksi ratavirkailijakin piti käydä tervehtimässä. Pitkään hallilla omaa suoritusta odoteltiin, eikä treeneissä ole koskaan tehty näin pitkää rataa, liekö siinä syyt harhailuun. Möllikisasta jäi kuitenkin hyvä mieli, ensimmäinen kokeenomainen suoritus, ensimmäisen radan Myrri suoritti virheettömästi (minä en) ja hyppyradallakin pääosin hyvää suorittamista. Nyt jatketaan treeneissä ja edelleen mielessä se ensimmäinen kisastarttikin häämöttää.

Eilen alkoi agilityn syyskausi Mouhijärvellä. Matkaan lähdettiin tuttuun tapaan Myrrin ja Hertan kanssa. Hanna edelleen opettelee perusteita Hertan kanssa ja minä Myrrin kanssa keskityn ratatreeniin ja ongelmakohtiin. Hertta aloitti treenin ja tekikin todella hyvin. Kesätauon aikana ei agi ole unohtunut. Hertta suoritti 3-6 estettä kerrallaan, hyppyjä sekä putkea. Ohjauksiin kuuluu putkeen meno pimeästä kulmasta, niin ettei Hertta nähnyt suuaukkoa. Ensimmäisen saaton jälkeen Hertta hakeutui hyvin siihenkin putkeen, Hannan ohjaukset toimivat ja meno oli hienoa seurattavaa.

Sitten oli meidän vuoromme, alkuun helppoja ohjauksia esteillä ja putkilla. Niistä tultiin kepeille, Myrri lähti hienosti pujottelemaan, viimeinen väli jäi kuitenkin menemättä. Sinne laitettiin ohjuri ja koko suoritus uusittiin. Tällä kertaa myös kepit onnistuivat. Jatkoimme rataa ja itselleni tuli melko haastavat ohjaukset, kun kolmea estettä kierrettiin moneen suuntaan. Ohjasin Myrrin oikeille esteille, mutta Myrri vähän haki suuntaa niille. Kohta sainkin tietää, miksi se niin teki. Ohjasin tapani mukaan liikaa esteen eteen, jolloin Myrri ei nähnyt sitä riittävän hyvin ja joutui kiertämään kauemmas. Tein seuraavan suorituksen ohjeiden mukaan ja Myrri suuntautui suoraan esteille ilman kaarroksia. Vielä ehdimme tehdä lyhyen pätkän, missä mentiin myös puomi, putki ja pari estettä, se sujui hyvin. Jälleen hyvä treeni ja ohjaaja sai jälleen hyviä neuvoja.

Meillä Hertta tekee aina alkuun lyhyen treenin, sitten Myrri vähän pidemmän ja loppuun vielä Hertalle lyhyt treeni. Herttaa totutettiin jälleen keinuun, se seisoi keinun päässä, keinua nostettiin vähän ilmaan, Hertta nousi siihen etutassuilla ja painon voimasta se rämähti alas. Ensimmäiset vähän kevennettiin, mutta kohta se sai rämähtää alas täydellä voimalla. Hertta näytti nauttivan siitä, eikä arastellut yhtään keinusta tulevaa ääntä. Keinutreenin jälkeen Hertalle tehtiin vielä lyhyt pätkä rataa ja siihen treenimme päättyivät. Hyvä syyskauden aloitus ja innolla odotellaan jo seuraavaa treeniä.

 

 

KISATREENI 13.7.2020

Agilitykurssi päättyi kesäkuun alussa, mutta eilen otin Myrrille yhden vuoron Taidoggaalta. Myrri on treenannut vain Procaniksella, joten oli hyvä mennä kokeilemaan miten rata sujuu oudossa paikassa. Sopivasti treenin aiheena oli kisanomainen treeni, radalla yhteensä 20 estettä, myös puomi, A-este, sekä kepit. Päätin tehdä Myrrin kanssa ensimmäisen kerran kepit ilman ohjureita, ei niitä muutenkaan ole ollut enää kuin alussa ja lopussa. Saimme treenin alkuun kymmenisen minuuttia tutustua rataan, ohjaukset sain mielestäni kohdalleen ja muutamaan kertaan vielä kiersin radan.

Ennen meitä radalla oli yksi suorittaja ja rauhallisesti Myrrin kanssa odottelimme aulassa. Meidät kutsuttiin sisään, otin Myrriltä hihnan pois ja asetin sen alkuun istumaan. Hyvin Myrri pysyi paikallaan, kun itse siirryin toisen esteen (putken) kohdalle. Kutsuin Myrriä, ensimmäisenä hyppy ja sitten ohjasin sen putkeen. Sieltä perään toinen putki, muuri, hyppy ja sitten vuorossa puomi. Edelliseltä hypyltä tultiin vastakkaiseen suuntaan puomille, enkä ollut siinä riittävän tarkkana ja Myrri lähti jo kohti vieressä olevia keppejä. Sen verran kauas se ehti, että kutsuttaessa se tuli keppien ensimmäisestä välistä puomille, tästä kisatilanteessa olisi tullut hylky. Puomi meni hyvin, sieltä kahden hypyn kautta putkeen, takaisin samat kaksi hyppyä ja A-esteelle. Vauhdilla Myrri kiipesi esteen, siitä putkeen ja kepeille. Ensimmäiset kuusi väliä Myrri pujotteli mainiosti, sitten seuraavassa välissä oli poistumassa, ehdin kuitenkin ohjaamaan sen takaisin pujottelemaan ja loppu mentiinkin hyvin. Kepeiltä kolme hyppyä, vielä kerran putkeen ja loppuun kaksi hyppyä.

Myrri suoriutui radasta hienosti, lähellä oli jopa tuloksen saaminen. Edelleen vauhti on rauhallista ja Myrriä pitää radan aikana muistuttaa, mitä ollaan tekemässä. Se suorittaa innolla ja häntä heiluen, mutta samaan tapaan se ei agista innostu kuin Lumo. Itselleni se on oikein hyvä asia, kun itsekään en siellä vauhdilla etene ja nyt minulle jää aikaa vähän miettiä niitä ohjauksia sekä siirtyä oikeaan paikaan ajoissa.

Kokeenomaiset treenit oli kaikille tehty ja saatiin lyhyt palaute. Myrri tosiaan oli lähellä tulosta ja erityismaininnan kouluttaja antoi kannustuksesta mitä Myrrille koko radan ajan annoin. Edelleen kaiken harrastamisen tulee olla kivaa niin koiralla kuin ohjaajalle ja sitä se on Myrrin kanssa agissa. Myrrillä oli jo muutenkin ollut harrastustäyteinen viikonloppu, lauantainailtana se teki mejä-harjoitusjäljen ja sunnuntai aamupäivällä se oli ollut jo rallytreeneissä. Niiden en kuitenkaan usko vaikuttaneen Myrrin vireeseen agissa.

Loppuun kaikki tekivät vielä pienen treenin. Me päätimme uusia radan ja tällä kertaa olisimme todennäköisesti tuloksen saaneet. Kepeillä jouduin muutamaan kertaan ohjaamaan ja aloittamaan siitä kohdasta mihin pujottelu oli jäänyt, en oikein tiedä miten niistä olisi virheitä tuomittu. Muu osa radasta meni virheettömästi. Loppuun otimme vielä pujottelun uudelleen ja muutaman suorituksen jälkeen Myrri suoritti kaikki kepit oikein. Treenistä jäi oikein hyvä mieli, uusi harjoituspaikka ei Myrriä mitenkään haitannut ja seuraavan kerran radalle todennäköisesti TAMSK:n agi epiksissä ensi viikolla.

 

 

 

 

 

YKSITYISTREENIÄ 12.5.2020

Kevään ajan olemme olleet Hertan ja Myrrin kanssa agin yksityisopetuksessa. Tunnin treenissä on saanut erinomaista opetusta, sekä koirista, että ohjaajista huomaa edistymisen.

Eilisessä treenissä ei saanut kuin ihmetellä Hertan suorittamista. Hanna aloitti sen kanssa keppeihin tutustumisen. Kepeille oli laitettu tuplaohjurit, reitille laitettiin lyhyin välein nameja, eikä aikaakaan kun Hertta tassutteli kepit pujotellen sekä nameja syöden. Eihän se vielä keppejä huomioi, mutta upeaa oli nähdä, miten se ei välittänyt ohjureista lainkaan. Treenin aikana Hertta sai vielä tutustua puomin tasoon, mitä pitkin kuljettiin sen ollessa maassa. Lisäksi käveltiin läpi renkaasta, muutaman ohjatun menon jälkeen, Hertta hakeutui sinne ihan itsekseen. Treeni päätettiin ohjausharjoitteluun, missä samalla saatiin Hertan huomio keskittymään eteenpäin. Useamman kerran Hertta meni onnistuneesti mutkaputkeen, sieltä hypyn (rima maassa) kautta toiseen suoraan putkeen, minkä päässä odotti palkka. Nyt sai Hannakin edetä vauhdilla, että ehti vauhdikkaan Hertan edelle ohjaamaan, mutta erinomaisesti parivaljakko suoritti.

Itselläni vanha urheiluvamma jälleen vaivaa. Lenkkeillessä tulee päivittäin 8km ja siihen päälle tehdyt mejä-treenit, niin johan on alkanut nestettä kertymään polviin. Siitä syystä eilen tehtiin Myrrille enemmän yhden/kahden esteen ohjausharjoittelua. Keskityttiin vahvistamaan keppien pujottelua, A-estettä ja irtoamista esteelle. Jokaisella esteellä lähetin Myrrin liikkeelle ja heti sen jälkeen itse kävelin esteestä poispäin. Kepeille Myrri hakeutuu hyvin, muutama kerta uusittiin, kun kepeille menoon yhdistettiin hyppy. A-esteellä yksi sana "kiipee" riitti esteen ylittämiseen. Mikäli jätin Myrrin odottamaan ja itse meni esteen toiselle puolelle, tuli Myrrille liian kiire ja esteeltä hypättiin liian aikaisin. Siihen kiinnitämme huomiota jatkossa. Viimeisenä treeninä teimme ohjauksen vain yhdelle hypylle. Minun tuli kuitenkin ohjata "yli" ja heti kun Myrri esteen lukitsi, lähdin itse vastakkaiseen suuntaan. Esteen takana olevan palkan avulla Myrri esteen hyppäsi ja suuntasi palkalle. Tällä saadaan Myrri hakeutumaan vähän kauempaa esteelle, nyt sitä joutuu sinne saattamaan lähes siivekkeelle asti.

Ensi viikolla alkaa ryhmätreenit. Vähän jäämme kaipaamaan näitä yksityisopetuksia. Kenties niitäkin vielä varaillaan.

 

ONNISTUNEET TREENIT 7.4.2020

Jälleen eilen olimme agin yksityistunnilla Hertan ja Myrrin kanssa. Lumo ei enää osallistu agilityyn, vaikka se siitä niin tykkääkin. Eilisessä hieronta/kranio:ssa selvisi, että Lumo on melko lailla jumissa ja mitään uutta sen kanssa ei ole tehty, kuin agilitya. Se suorittaa treenissä liian kovalla vauhdilla, eikä esteille ollenkaan hidasta. Terveys ennen kaikkea, joten Lumo jää agista eläkkeelle.

Hanna ohjaa treenissä Herttaa, nyt kun tehdään agiin tutustumista. Hertalle tehdään lyhyitä suorituksia sekä paljon toistoja. Ensimmäisessä treenissä sille opetettiin meno namikipolle. Samaan aikaan kun Hertta kipolle suuntasi, Hanna lähti vastakkaiseen suuntaan "karkuun" ja kun nami oli syöty, kutsui Herttaa luoksensa, minne Hertta säntäsi vauhdilla. Suorituksia tehtiin useita ja hienosti Hertta suoritti.

Hertta pääsi tauolle ja me pääsimme Myrrin kanssa suorittamaan. Ennen suoritusta olin jälleen tutustunut rataan ja varmistanut muutaman ohjauksen kouluttajalta. Myrri alkuun ja liikkeelle, hyppy, toinen hyppy takaa kiertäen, putki, toinen putki, kepit 90 asteen kulmassa, rengas, hyppy, hyppy ja palkkaus. Myrri suoritti hienosti ja hyvällä vauhdilla. Halusin suorittaa alun uudelleen ja tarkoituksena jatkaa pidemmälle. Alku sujuikin hyvin, mutta tultaessa A-esteelle Myrri suuntasikin suoraan vieressä olevaan putkeen. Siinä katsoimme mistä meno sinne johtui ja sehän oli jälleen täysin selvää, edelliseltä hypyltä oli suora linja putken suuaukkoon, joten se Myrrille lukittui. Myrrin huomio piti siis saada ennen hyppyä minuun ja se tehtäisiin vain kutsumalla sitä nimellä. Kohta uusittiin ja johan Myrri suuntasi A-esteelle. Vielä tehtiin muutama pätkä ja sitten pääsimme tauolle.

Hertta teki seuraavaksi siivekkeen kiertoa. Ensin vain yhtä siivekettä kiertäen ja palkka sekä kehut. Kun siivekkeen kierto sujui, lähdettiin palkkausta tekemään jo seuraavan esteen suuntaan. Vielä vähän lisättiin suoritukseen ja sitten kierrettiin ensimmäinen siiveke, sen jälkeen toiselle siivekkeelle ja myös sille kierto. Muutaman toiston jälkeen Hertta kiersi vauhdilla molemmat siivekkeet ja sai ansaitsemansa palkat. Muutama toisto ja jälleen tauko.

Me jatkoimme Myrrin kanssa ratatreeniä. Alkuun tutustuin radan loppuun, esteisiin 16-25. Jälleen kouluttajalta varmennukset ohjauksiin ja Myrri radalle. Rata sujui hyvin, mutta yksi este tippui, mitä ei ole Myrrille tapahtunut. Se katsoi ihmetellen taaksensa, jatkoi kuitenkin rataa, mutta pysähtyi seuraavan esteen eteen. Houkuttelemalla sain sen hyppäämään ja seuraavat esteet otettiin myös varovasti, ei kuitenkaan pysähdytty. Kohta Myrri oli jälleen normissa vauhdissa, eikä esteisiin enää hidasteltu. Radan loppuosalla oli kepit, mitkä sujuivat hyvin, sen jälkeen oli A-este, mille Myrrin mielestäni oikein ohjasin. Se kuitenkin kiersi esteen toiselta puolelta. Jälleen selvitys, mikä meni pieleen. Kepeiltä se irtaantui liian kauas linjalta, joten minun tuli kiinnittää Myrrin huomio riittävän aikaisin A-esteelle. Jälleen uusittiin, varmistettiin toinen puoli ohjurilla ja Myrrihän nousi hienosti A-esteen päälle ja sieltä alas. Vielä tehtiin kerran loppuun asti ja Myrri sai isot palkkaukset, hyvä treeni, parhaimmillaan tehtiin 16 estettä kerralla.

Hertta sai päättää treenin ja sai tällä kertaa tutustua renkaaseen. Se oli laskettu maahan ja Hertan tuli mennä sen läpi toiselle puolelle. Pieni houkuttelu namilla ja sinnehän se sujahti. Jälleen paljon suorituksia sekä paljon nameja ja kehuja. Hanna piti pienen tauon, mutta sehän ei Hertalle sopinut, vaan sehän sujahti renkaan läpi ilman kehoitusta. Välissä Hertta karkaa kesken suorituksen tutustumaan halliin, esteisiin ja käy moikkaamassa minua tai häkissä odottavaa Myrriä, sehän pennulle täytyy sallia. Rengastreenistä Hertta karkasi ja minne menikään, esteen eteen. Esteellä korkeutta 35cm, siinä se hetken sitä katseli, hyvin olisi alta mahtunut, mutta sehän hyppäsi siitä yli ;) Ilmeisesti se on häkistä katsellut, mitä Myrri radalla tekee.

Olipas hyvän mielen treenit ja tyytyväisinä suuntasimme takaisin kotiin. Matkalla puhuimme miten kilpailut, kokeet ja näyttelyt on koronasta johtuen peruutettu ainakin 31.5. asti, alkuun se harmitti todella paljon. Kuitenkaan meidän harrastamista se ei ole oikeastaan haitannut. Mejä-harjoitusjälkeä tehdään lähes viikottain, agissa treenataan kerran viikossa, lenkeillä tehdään hakutreeniä ja Hanna sen lisäksi tekee Hertalle perustottelevaisuutta sekä Myrrin ja Minkun kanssa rally-tokoa. Vesitreeniin (hakua ja vepeä) tehdään heti Hannan vanhempien rannassa, kunhan jäät sulavat.

 

 

YKSITYISTUNNILLA 25.3.2020

Vielä ennen koronaa kävimme muutamissa treeneissä, Myrrin kanssa maanantaisin ja Lumon kanssa tiistaisin. Myrrille tehtiin rataa ja sitä kautta yritettiin saada sille lisää intoa ja vauhtia. Pikkuhiljaa sitä alkoi löytymään ja erityisesti palkkaus suoran päässä saa sen etenemään vauhdilla. Uutena esteenä teimme A-esteen ja se ei ollutkaan Myrrille helppo. Hihnan avulla ja houkuttelemalla se saatiin tulemaan esteen yli ja siihen päätimme ensimmäisen tutustumisen esteeseen. Lumo rallattelee tiistaisin, itselleni erittäin hyvää treeniä ohjaukseen, sillä Lumon kanssa ne on kerralla mentävä oikein. Lumolla on agilityssa hauskaa, eikä haittaa vaikka ei aina ihan oikein rataa mennäkään.

Sitten tuli korona ja ryhmätreenit päättyivät. Onneksi on vielä mahdollisuus yksityisopetukseen ja sellaisen maanantaille varasimme. Matkaan lähti Lumo, Myrri ja Hertta tutustumaan. Alkuun tein rataan tutustumista, muutaman kierroksen jälkeen lähdin kyselemään muutamia ohjauksia kouluttajalta. Minulle näytettiin oikea ohjaus ja vielä sen jälkeen perusteltiin miksi ohjaus tulee niin tehdä. Usealla esteellä kävin katsomassa missä koira milloinkin olisi, kun sille esteelle ohjaan. Sillä tapaa näki tosi hyvin, miltä puolelta ja miten tulee ohjata. Hyvin näki myös, miten koira vaikuttaa ohjaamiseen, Myrrin kanssa voin itse hakea oikean paikan vaikka toiselta puolelta estettä ja Lumon kanssa on ohjattava suorempaan, mahdollisuuksien mukaan ennakoitava mahdollisimman paljon.

Treeni aloitettiin Myrrin kanssa. Myrri lähtöön istumaan, itse ensimmäisen esteen taakse ja sitten lupa lähteä liikkeelle. Este yli, rengas, A-este, este, putki ja este, siihen tehtiin palkkaus. Olipas yllätys Myrrin hyvä vauhti, yllätys oli lisäksi A-este, sehän mentiin vauhdilla yli, onneksi päätimme sitä alkuun näin kokeilla ilman avustusta. Rata otettiin alusta uudelleen ja jatketiin edelleen aina kepeille asti. Ensimmäinen suoritus lähti oikein, mutta puolesta välistä tultiin ulos. Otettiin putki, este, este, putki uudelleen ja siitä tultiin kepeille, tällä kertaa mentiin oikein. Muutama pätkä tehtiin vielä uudelleen, hienosti Myrri suoritti.

Välissä päätimme ottaa Hertalle agiin tutustumista. Aloitimme siivekkeiden välistä menemisellä. Rima oli laitettu maahan, Hanna oli siivekkeen kohdalla ja houkutteli nami kädessä Herttaa kulkemaan puolelta toiselle. Hertta kulki hienosti riman yli, mutta päätti tehdä melkoisen hypyn riman kohdalla. Hyppytreeniähän ei pennulle tehdä, joten hyppy ei ollut toivottava. Muutaman hypyn jälkeen Hertta huomasi, että kohdasta pääsee ihan kävelemällä. Välissä Hertta karkasi tutustumaan muualle halliin, kävi minuakin tervehtimässä, mutta Hannan kutsuilla palasi aina suorittamaan. Muutama suoritus ja sitten oli Hertalla tauon aika.

Lumo pääsi radalle ja oli jo melko innoissaan. Sain sen kuitenkin hienosti jäämään alkuun ja meni ensimmäisen esteen toiselle puolelle. Lumo liikkeelle ja tapansa mukaan se lähti sieltä kuin ohjus. Este, rengas, A-este, este ja minähän olen jo siinä vaiheessa myöhässä. Otetaan alku uudelleen ja minä siirrynkin jo toisen esteen taakse antamaan lähtöluvan. Nyt ehdin esteelle ajoissa ja sen jälkeen on sopivasti putki, mikä hidastaa Lumoa ja ehdin ohjaamaan myös seuraavan esteen ja putken. Hieno suoritus, kuten Lumolla olisi, jos vaan pysyisin sen vauhdissa. Rataa jatketaan ja muutaman esteen jälkeen Lumo tulee kepeille. Vauhdista johtuen, kolme ensimmäistä keppiä ohitetaan ja pujottelussa mennään pari keppiä kerralla. Suoritus uusitaan ja käskyllä Lumo ja rintamasuunta sitä kohden, saan sen huomion ja sen jälkeen mennään kepeille. Nyt kepit pujotellaan oikein. Siihen oli hyvä päättää Lumon treeni.

Loppuun Hertta sai vielä toisen treenin, missä kierrettiin keppiä. Maahan laitettiin nameja, mahdollisimman lähelle keppiä ja Hertta kiersi keppiä nameja syöden. Muutamia suorituksia tehtiin ja sitten oli aika päättää treeni. Kävin vielä keskustelua kouluttajan kanssa päivän treenistä, kun Hanna päätti ohjata Hertan vielä putkeen. Kyseessä oli pitkä pimeä mutkaputki. Eipä se Herttaa pelottanut, vaan sujahti sinne. Teimme vielä toisen suorituksen, jotta sain Hertan ulostulon kuvattua. Varmasti pentulaatikossa olleella putkella on apunsa tässä tilanteessa. Erinomaista opastusta sain ohjaukseeni, Myrri yllätti vauhdillansa, Lumo teki vauhdikkaaseen tapaansa sekä Hertta sai ensikosketuksen agilityyn.

Toivottavasti korona määräykset sallisivat vielä jatkossakin osallistumisen yksityistunneille.

 

 

TREENIT JATKUVAT MYRRIN JA LUMON KANSSA 29.1.2020

Pentuprojekti on meneillään, mutta ei sovi unohtaa muita lauman jäseniä. Olenkin vuoden alusta jatkanut Myrrin ja nyt myös Lumon kanssa agia. ProCanis Mouhijärvellä lopetti ja jatkosta ei ollut tietoa. Tästä syystä ilmoittauduimme ja onneksi saimme paikan tiistaille Kangasalta koirapalvelu Taidogas. Sen jälkeen selvisi, että myös Kati jatkaa oman toiminimensä alla agi-koulutusta vanhassa hallissa Mouhijärvellä, joten otimme paikan sieltäkin. Sitten tulikin mietintä, miten harjoituskerrat jaan. Nyt olen jatkanut Myrrin kanssa tutussa paikassa ja Lumon kanssa Kangasalla. Jossain vaiheessa menen kyllä Myrrinkin kanssa Kangasalle, jotta sille tulee kokemusta eri paikoista ja radoista. Lumolle on ihan sama missä se treenaa, vauhti on aina yhtä hyvä.

Tämän viikon maanantaina Mouhijärvellä (Vijue) oli kisanomaiset treenit. Sattuipa sopivasti, kun tarkoitus on kuitenkin Myrrin kanssa tämän vuoden aikana startata. Radan sai itse valita ja otin meille mölliradan, mikä vastasi hyppyrataa, ei siis kontakteja, mutta radalla oli esteet, putket ja kepit. Laitoin Myrrin lähtöön ja starttasimme. Rauhalliseen tyyliinsä Myrri lähti liikkeelle, pari estettä ja perään kaksi putkea. Sen jälkeen saavuimme kepeille, missä edelleen kaksi ohjuria alussa ja lopussa. Myrrihän pujotteli kepit täysin oikein, ehkä siitä vähän hämäännyin ja unohdin ohjata sitä seuraavalle esteelle. Siitä syystä Myrri lähti lempiestettään keppejä takaisinpäin, kunnes parin kepin jälkeen kutsuin sen jatkamaan rataa. Lopussa esteitä ja pari putkea täysin oikein. Ilman unohdustani Myrri olisi tehnyt 14 esteen 0-radan, ehkä ajanylitys olisi tapahtunut, sen verran verkkaista on vauhti. Suorituksen jälkeen käytiin keskustelu Katin kanssa ja tehdyt virheet sekä mitä tulisi tehdä toisin. Isoja korjauksia ei tarvittu, sillä ilman yhtä unohdusta teimme virheetöntä suoritusta.

Toisella kerralla teimme radan uudelleen. Nyt toisella putkella kiirehdin liikaa ja aloin kehua Myrriä heti kun se oli putkeen mennyt. Sieltähän se palasi takaisin, mutta uudella ohjauksella uudelleen putkeen. Kepeillä pysähdyin ennenkuin Myrri oli tehnyt kepit loppuun, joten se jätti viimeisen välin väliin. Jälleen korjaus ja viimeisestä välistä uudelleen. Loppu jälleen oikein ja tällä kertaa tulos oli -10 ja mahdolliset aikasakot. Tiesin virheeni ja pääasia, että Myrri tekee oikein, itse yritän oppia. Olin ratoihin todella tyytyväinen ja vähän jopa yllättynyt. Tämä kuitenkin vahvisti minulle sitä, että kenties alkuvuoden aikana voimme kisoihin lähteä.

Tiistain treeni Lumon kanssa oli sitä tuttua, vauhtia riitti, siinä sivussa vähän rimat tipahteli ja jos olin liikaa myöhässä, vire ehti kohoamaan liikaa. Välissä rataa mentiin kuitenkin erinomaisesti ja ilman virheitä. Harmittaa edelleen, että agikoulutus Lumon kanssa tehtiin alkuun niin väärin ja niiden virheiden korjaaminen ei ole onnistunut. Pääasia on kuitenkin, että Lumo pääsee agiradalle, sillä siitä se tykkää yli kaiken, putkista erityisesti. Yritämme kuitenkin Lumon kanssa korjata joitain virheitä ja erityisesti minun ohjaamistani. Lumon kanssa saan hyvää treeniä nopeasta koirasta, kun Myrrin kanssa siitä ei ole pelkoa. Lumon into näkyy siinäkin, kun keskustelen kouluttajan kanssa, tekee Lumo taustalla esteitä omaan tahtiinsa.

Myrrin kanssa tavoitteena on startti ja jos vuoden aikana tulos saadaan, mikä tahansa, olen siihen todella tyytyväinen. Lumo saa hauskuutensa ja minä ohjaajana varmasti myös sen kanssa kehityn.

 

 

VUODEN VIIMEINEN TREENI 17.12.2019

Kauden viimeinen agi-treeni tehtiin eilen Myrrin kanssa. Kuten aina, ensin tutustuttiin rataan ilman koiria. Rata oli sinänsä melko selvä, ohjaukset vaan tulivat hankalasta kulmasta, usein esteiden sivulta. Tällä kertaa en kysynyt kouluttajalta kuin yhden ohjauksen ja siinä minunkin ratkaisu oli toimiva. Pääsimme toisena starttaamaan, lähdimme odotushuoneesta ja Myrri oli ihan innoissaan. Päästyämme halliin, päästin se irti ja sehän kierteli hallia vauhdilla ja tietysti kouluttajakin piti käydä morjenstamassa.

Menimme radan alkuun, Myrri odottamaan, itse ensimmäisen esteen toiselle puolelle ja Myrrille lupa startata. Ensimmäisen esteen yli, seuraava sivulta, sitten kierto ja perään piti tulla toinenkin kierto, mutta minähän ohjasin Myrrin suoraan yli. Eipä siinä mitään, Myrri teki ohjaukseni mukaisesti. Kyseinen pätkä otettiin muutamaan kertaan, Myrri suoritti innolla. Heti perään jatkoimme, ensin putkeen ja siitä kepeille. Putken jälkeen olin "väärällä" puolella keppejä ajatellen, mutta sinnepä Myrri ohjautuu jo ilman minun apuja. Edelleen muutamat ohjurit kepeilllä on, Myrri suoritti hienosti myös kohdat, missä niitä ei ollut. Keppien jälkeen Kati oli palkkaamassa ja kun hänen kanssaan keskustelin jatkoradasta, lähti Myrri omia aikojaan tekemään kepit takaisin, todellakin sen lempieste. Kepit otettiin uudelleen, siitä putkeen ja peri estettä, nekin sujuivat. Koska Myrrin vire oli niin hyvä, päätimme tehdä treenin yhdessä jaksossa, kun yleensä tehdään kaksi kertaa. Viimeisenä Myrri sai tehdä renkaan, siitä este sivuttain, putkeen, jälleen este, siitä toiseen putkeen, jonka jälkeen vielä muutaman esteen kierto. Tämäkin pätkä tehtiin muutamaan kertaan, yhteensä 17 eri estettä.

Kuten Katikin totesi, tämä oli Myrrin paras treeni. Se teki oikeastaan kaiken oikein ja vauhtikin oli melko sopiva. Mikään Lumon kaltainen ohjus se ei ole, mutta parempi minulle vähän hitaampana, minäkin ehdin ohjauksiin mukaan. Hyvillä mielin päätimme siis vuoden 2019 treenaamisen. Vuodessa mentiin paljon eteenpäin ja tarkoituksella opetuksessa on edetty rauhallisesti. Ensi vuoden jatkot eivät täysin ole selvillä, tarkoitus ehdottomasti jatkaa Myrrin kanssa, ehkä Lumollekin vakiovuoro voisi löytyä.

 

HIENOA TREENIÄ 28.11.2019

 Maanantaiset treenit Myrrillä jatkuvat vielä tämän vuoden. Loistavaa oli, että treenit jatkuvat vielä vuoden vaihteen jälkeenkin, kun saimme treenipaikan https://www.koirapalvelutaidogas.fi/ jatkossa treenataan tiistaisin. Matka treenipaikallle yli tuplaantui, mutta mitäpä emme tekisi näiden tyttösten eteen.

 Hanna oli ollut edellisen viikon torstaina rally-treeneissä Myrrin kanssa ja siellä olivat kepit olleet "tarjolla", ilman ohjureita. Eipä Myrri (ja Hanna) malttaneet olla sinne menemättä ja kuinkas ollakaan, pari kertaa harjoitellen ja sitten Myrri yksin suoritti kepit oikein, hienoa. Otin asian puheeksi Katille maanantain treenissä, Kati hymyili ja kertoi, että täällä ohjurit pysyvät, kunnes suorittaminen on varmaa. Edelleen luotan kouluttajaani täysin, koska olen kehittymisen nähnyt, joten treenissä ohjurit (osittain) pysyvät.

 Tällä kertaa me aloitimme treenit. Alkuun pari hyppyä ja sitten putkeen, mistä ulostulo aivan toisesta suunnasta minne jatkettiin. Sain siihen hyvät ohjeet, mutta kuinkas ollakaan Myrri oli sellaisessa vauhdissa, etten käskettyyn paikkaan ehtinytkään, joten putkesta tultiin ulos jatkaen aivan väärään suuntaan. Suoritus uusittiin ja nyt olin oikeassa paikassa, siitähän Myrrikin jatkoi oikeaan suuntaan, teki kepit oikein, vaikka olinkin keppien toisella puolella, mistä sisään mentiin. Treenissä uutena esteenä oli okseri. Ensimmäisellä kerralla Myrri otti hypyn noin kahden metrin päästä ja jälkimmäistä rimaa hipoen yli. Siitä kuitenkin ymmärsi esteen ja jatkossa mentiin hypäten yli hienosti.

 Myrri tekee treeneissä erinomaisia pätkiä, vauhtia löytyy, kepeissäkin loistavaa rytmitystä, sitten taas tulee vaiheita, missä kävellään, katsellaan maisemia ja odotetaan että mitähän nyt halutaan. Kuten tiedetään, tyypillinen tolleri ;-) Olin kuitenkin kaikkiaan treeniin erittäin tyytyväinen, edistystä tapahtuu joka treenissä. Olemme lähellä starttaamista agikisoissa, emme kuitenkaan tule hankkimaan lisenssiä kisoihin vuodelle 2019 vain yhden startin takia, joten se siirtyy vuoden 2020 alkuun.

 

 

 VÄHÄN TAKAPAKKIA 5.11.2019

Myrrillä ei ole juoksut, mutta se on selvästi muuttanut käytöstään Minkun juoksujen myötä. Viime viikon maanantaina olimme treeneissä ja Myrri oli ihan "pihalla". Teki muutaman esteen ja sen jälkeen kun katsoin taakseni, käveli hissukseen hallin toiseen päähän. Ajoittain agi ei kiinnostanut yhtään ja paljon sai töitä tehdä, jotta muutama este mentiin.

Eilen meno oli jo parempaa, into oli palannut. Ei kuitenkaan tehty kuin maksimissaan neljää estettä peräkkäin ja sen jälkeen palkka. Keskityttiin vireen saamiseen, leikkimällä lelulla ja innostamalla muutenkin. Vauhti löytyi erityisesti, kun Katilla oli namipalkka odottamassa esteiden jälkeen. Treenattiin kahdessa vuorossa ja toisella kertaa tehtiin vain keppejä. Kepit on omituisesti Myrrin lempieste ja innoissaan se niitä lähti pujotteleen. Kepeillä on vielä muutamia ohjureita ja aina välissä Myrri karkasi niiden yli saamaan lopussa odottavaa palkkaa Katilta. Näistä ei kuitenkaan palkkaa herunut ja kepit otettiin uudelleen. Muutamien suoritusten jälkeen kepit alkoivat sujumaan. Saimme onnistuneen pujottelun, jonka jälkeen otimme heti hypyn ja sen jälkeen kepeille. Kun tämäkin onnistui, mentiin putkeen, hyppy ja sitten kepeille. Siitäkin saimme onnistumisen, joten päätimme treenin siihen. Erityisen tyytyväinen olin onnistumiseen, kun kepeille tultiin 90 asteen kulmassa ja lähtö oli vielä toisella puolella, hyvin Myrri sinne aina ohjautui ilman apuani. Keppien suorittamisen aikana voin itse olla periaatteessa missä tahansa, Myrri tekee pujottelun täysin ilman apuani. Rimat ovat tällä hetkellä 30cm korkeudessa ja pikkuhiljaa tavoitellaan koekorkeutta 45cm. Sitten kun saadaan vielä ohjurit kepeiltä pois, niin starttaamme kokeeseen.

 

 

MYRRIN VAUHTI ON LÖYTYNYT 23.9.2019

Lelun tuominen harjoitteluun auttoi heti vauhtiin ja nyt sitä käytetään myös ohjaukseen. Pidän narupallon koko ajan ohjaavassa kädessä, jolloin Myrrin huomio on todella hyvin ohjauksessa. Viikko sitten treenasimme in-in ohjausta ja Myrri hyvin nopeasti hokasi mistä on kyse. Ajoituksen merkitys, varsinkin nopealla koiralla on todella tärkeä, vähän liian aikaisin, niin koira on esteen edessä ja vähän liian myöhään niin este ohitetaan. Toisena treeninä teimme ohjausta vain ääntä käyttäen. Yritettiin saada koira kiertämään este, Myrrillä "kierrä" käskyllä. Mikäli pelkällä sanalla ei heti onnistunut, sai ottaan askeleen tai pari estettä kohden. Näin tein Myrrille pari kertaa ja sen jälkeen se kiersi esteen pelkällä käskyllä. Heti perään opetettiin esteen yli hyppääminen, Myrrille "yli" käskyllä. Myrri ei käskyllä lähtenyt kiertämään, vaan hyppäsi suoraan esteen yli kuten pitikin. Näitä kahta sitten vuoroteltiin ja pidennettiin matkaa esteeseen. Hienosti Myrri suoritti.

Tänään treenattiin rataa. Radalle oli tehty muutama este, missä pääsi kokeilemaan viikko sitten opittua in-in ohjausta. Pääsimme Myrrin kanssa aloittamaan. Laitoin Myrrin ensimmäisen esteen taakse odottamaan, se pysyy todella hyvin lähdössä paikallaan. Siirryin toisen esteen kohdalle, missä juurikin olisi in-in ohjaus. Myrri liikkeelle, ensimmäinen este hypättiin ja tultiin toiselle esteelle. Oma liike vähän väärään suuntaan ja pyörähdyksen kautta Myrri ylitti esteen. Välittömästi otettiin seis ja Kati kävi kertomassa, missä mentiin pieleen ja miksi Myrri teki mitä teki. Aikaisemmin jo kerroin, miten tykkään neuvoista, kun joka kerta virheet perustellaan ja kerrotaan todella hyvin, miksi mikäkin tapahtui. Uusi lähtö, Myrri saapui toiselle esteelle, ohjaus Katin neuvojen mukaisesti ja siitähän Myrri hienosti myös toisen esteen yli. Siitä jatkettiin esteelle mikä oli poikittain tulosuuntaan, Myrri ohjaten esteen toiselle puolelle, itselle valssi aivan estettä hipoen, jotta päästään seuraavalle esteelle. Siellä esteen kierto, jälleen valssi ja ohjaus putkeen sekä sen jälkeen palkkaus.

Treenissä tehtiin itselleni haastavia ohjauksia, lopuksi suoriuduin niistä ihan hyvin. Myrri suoritti ohjausteni mukaisesti, välissä myös väärin, mutta siitäkin palkataan, koska menee kuitenkin ohjaukseni mukaisesti. Myrri käy tunnin aikana kaksi kertaa suorittamassa, koska nuorelle koiralle on parempi tehdä lyhyitä treenejä. Toisella vuorolla teimme jo pitkää rataa, parhaimmillaan kymmenisen estettä peräkkäin. Myrri on hyvin löytänyt vauhtinsa ja edelleen innolla suorittaa.

 

TREENIT JATKUVAT 12.9.2019

Myrrin kanssa agitreenejä on jatkettu aina maanantaisin. Rimoja on jo vähän nostettu, nyt ollaan korkeudessa 20-25 cm. Niiden ylittäminen ei ole Myrrille mikään ongelma, mutta jatketaan edelleen hitaasti niiden korottamista. Kävimme kouluttajan kanssa keskustelun Myrrin vauhdista treeneissä. Molemmat olemme huomanneet, että se etenee radalla pääosin ravilla. Hetkellisesti se voi laukata, mutta pian jälleen ravaa. Siinä mielessä se on tässä vaiheessa ollut hyvä, minulle jää enemmän aikaa ohjaamiseen. Kuitenkin kilpailuradan suorittamisessa saattaa hyvinkin annettu aika ylittyä. Mietimme tilanteeseen ratkaisua ja pari treeniä sitten otin matkaan myös lelun, narun minkä päässä pallo. Sen kanssa leikitettiin ennen treenin alkua ja sehän auttoi heti. Seuraava lähtö tehtiin juosten ja palkaksi, muutaman esteen jälkeen, sai jälleen leikkiä lelun kanssa. Treeneissä on menty rataa, missä saattaa olla kymmenenkin estettä peräkkäin. Virheet radalla johtuvat pääosin minun huonosta ohjauksesta, onneksi myös ohjaaja on tässä samalla oppinut paljon lisää. Innolla jatkamme treenaamista.

 

KESÄTAUKO PÄÄTTYI 5.8.2019

Eilen alkoi odotettu syksyn agikurssi Myrrille. Kuten aikaisemmin Hannan kanssa sovittiin, minä lähden Myrriä ohjaamaan tästä eteenpäin. Eilen siis pakkasin kamat ja lähdin kaksin Myrrin kanssa Pro Canis -hallille. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olimme kaksin treenaamassa, ilman Hannaa, ja mietinkin olisiko sillä mitään merkitystä Myrrin suorittamiseen. Olimme ajoissa paikalla, lenkitin Myrrin ja jätin sen autoon odottamaan. Hallissa otin 1-luokan treeniradan pohjapiirroksen ja lähdin sitä harjoittelemaan. Rata oli mukavan selkeä ja ohjaukset itsekin pääsääntöisesti oikein päättelin. Muutamaa kohtaa ohjaajalta (Kati) kysyin, kun mikään pyöriminen esteen kohdalla ei oikein tuntunut oikealta. Katihan sieltä hyvät ohjeet antoi, tykkään hänen tyylistään ohjata, koska hän myös kertoo, mikä merkitys milläkin ohjauksella on radan jatkoon, omaan sijoittumiseen... jne. Kun tiedän, miksi ohjaus tehdään tietyllä tavalla, osaan jossain kohdassa itsekin ajatella oikein. Tutustumisen jälkeen sovittiin suoritusjärjestys, me olisimme kolmantena. Kun oma vuoromme läheni, kävin hakemassa Myrrin autosta, siellä se rauhallisesti makoili. Menimme hallin viereiseen huoneeseen odottelemaan, kohta Myrri makoili sielläkin jaloissani.

Meidät huudettiin halliin, Myrri selvästi innostui sinne päästyään ja Katihan piti heti käydä moikkaamassa. Sitten Myrri radan alkuun istumaan, hyvin se odotti ja käskystä lähti heti liikkeelle. Ensimmäisenä este sivuttain, toinenkin este sivuttain, kolmantena este poikittain tulosuuntaan nähden, ohjauksellani kiersi hyvin ja viimeisenä mutkaputkeen. Sen jälkeen olikin jo palkkauksen vuoro. Eipä ollut kesätauko, jolloin emme agia tehneet yhtään, vaikuttanut suoritukseen millään tavalla. Myrriä ei myöskään haitannut, että minä olin ohjaamassa. Pari kertaa teimme radan alun ja jokainen meni erinomaisesti. Putken jälkeen oli kepit ja Kati tuli näyttämään paikkani sinne mentäessä. Myrri oli vapaana ja sehän meni heti näyttämään, että kepit kyllä sujuvat ja kävi ne yksinään tekemässä ihan oikein. Katin kanssa naureskelimme, että hyvinhän se sujuu ilman ohjaustakin. Myrrille kepeistä on todellakin tullut se mieluisin este. Sitten teimme muutaman putkeen menon, sieltä kepeille ja joka kerta se sujui oikein. Vielä kepeillä on muutama ohjuri, mutta eiköhän niistäkin kohta päästä eroon. Ensimmäisen treenin loppuun otimme vielä keppien jälkeen putkeen menon, minne piti mennä putken suuntaisesti ja sitten palata putkessa takaisin. Tämänkin Myrri hyvin nopeasti oppi ja sitten olikin tauon aika.

Toinen treeni aloitettiin uudelta radalta. Myrri odottamaan, käskystä liikkeelle, ensimmäinen este, toinen este ja sitten jälleen putken suuntaisesti sen päähän ja sieltä putken sisällä takaisin. Tässä tuli Myrrin koko treenin ainoa "virhe", toisen hypyn jälkeen sen edessä oli putken vieressä kepit ja sinnehän se olisi halunnut, kepit todellakin lempieste. Siitä Katilta jälleen hyvät ohjeet, toisen hypyn jälkeen yksi kutsu "Myrri" ja kun huomio kääntyy minuun, sitten käskyä "putki" ja ohjaus putken päähän. Se toimi ja muutama kerta tätä alkua tehtiin. Sitten jatkettiin, pari hyppyä, este suoraan, mistä palautus seuraavaa estettä varten. Tähän kysyin jo ohjetta ja Kati huudahti "tee siihen sylkkäri", joopa joo, teen kyllä jos tiedän mikä se on. Kati kävi sen näyttämässä ja kun hetki siinä mietittiin, hän tarjosi mahdollisuutta myös valssille (sen tiedän), koska Myrri on kuitenkin sen verran rauhallinen, että sen ehtii tehdä. Kun vielä seuraavalle esteelle kierrettiin, jouduin tekemään heti toisen valssin perään, eikun yrittämään. Myrri liikkeelle, pari estettä yli ja olen itse riittävästi edellä, hieno valssi, kierto esteelle, heti toinen valssi ja toinen kierto esteelle. Myrri meni kuin unelma, joten ilmeisesti ohjauksenikin onnistui, tulipa hyvä fiilis. Tämän teimme vielä uudelleen, yhtä hyvin ja sitten olikin aika päättää loistava treeni, tästä on hyvä jatkaa.

Treenin alussa keskustelin Katin kanssa ja kerroin, että nyt treenataan ihan tavoitteellisesti ja tarkoituksena olisi vielä tämän vuoden puolella startata hyppyradalla. Kati piti sitä täysin mahdollisena, mikäli Myrri kehittyy edelleen samaan tahtiin. Kysyin hypyistä, kun rimat edelleen ovat alimmalla tasolla. Niiden kanssa Kati haluaa  edetä hitaasti, mikä on hyvä asia. Ensin katsottiin miten kesätauon jälkeen sujuu, sitten nostetaan rimoja 5cm kerralla, niillä 3-5 treeniä ja jälleen 5cm ylöspäin. Tällä tavalla päästään juurikin vuoden loppuun oikeaan korkeuteen ja voidaan kisastarttia harkita.

 

OHJAAJA PÄ?