Tulokset 2022

 

VUOSI 2022

Vuosi 2022 oli harrastusten osalta aivan huikea, viime vuonna asetetut tavoitteet saavutettiin ja ylitettiin kirkkaasti.

Charmi NOU1, FI JVA (PM3), RTK1, 2xVAHI, FI JMVA, Tollershow ROP-juniori, huikeat on tulokset, mitkä Charmi saavutti 19kk ikään mennessä.

Hertalle CIE-titteli, Myrrille RTK3 ja VAHI, Minkulle FI VMVA, Lumolle MEJÄ piirinmestaruus ja FI VMVA. Taika-mummeli edelleen porskuttaa joukossa :-)

Kennel Magicfox´s 19xROP-kasvattaja!

Rotuyhdistyksen vuoden tolleri-kisassa menestys oli huima. Lumo paras MEJÄ-tolleri, Charmi paras TULOKAS-tolleri, Charmi lisäksi TOP-tolleri 3 ja Myrri SHOW-tolleri 3. Muut sijoitukset näet alapuolelta.

Myrri voitti lisäksi Paatsan Maljan (kaikkien noutajakoirarotujen paras käyttö- ja näyttelykoira)

 

SIJOITUKSET JA KIERTOPALKINNOT

Myrri, PAATSAN MALJA (SNJ)

 

NOVASCOTIANNOUTAJA, VUODEN TOLLERIT 2022

Lumo, MEJÄ-tolleri #1
Charmi, TULOKAS-tolleri #1

Charmi, TOP-tolleri #3
Myrri, SHOW-tolleri #3
Charmi, MEJÄ-tolleri #4
Lumo, VETERAANI-tolleri #4
Charmi, SHOW-tolleri #7
Myrri, MEJÄ-tolleri #8
Charmi, RALLY-TOKO-tolleri #8
Hertta, SHOW-tolleri #8
Myrri, RALLY-TOKO-tolleri #9

YHDISTYKSET:

PALKINTOSIJOILLE SIJOITTUNEET (osa yhdistyksistä julkaisee vain voittajan):
Myrri, Satakunnan Noutajakoirayhdistys, Kaunein #1
Lumo, Oriveden Seudun Koirakerho, MEJÄ-koira #1
Charmi, Ikaalisten Seudun Kennelkerho, MEJÄ-koira #1
Lumo, Oriveden Seudun Koirakerho, Veteraani #1 (jaettu)
Minku, Oriveden Seudun Koirakerho, Veteraani #1 (jaettu)
Magicfox´s, Oriveden Seudun Koirakerho, Kasvattaja #1
Lumo, Ikaalisten Seudun Kennelkerho, MEJÄ-koira #2
Myrri, Oriveden Seudun Koirakerho, Rally-toko-koira #2
Charmi, Ikaalisten Seudun Kennelkerho, Rally-toko-tulokas #2
Myrri, Tampereen Seudun Koirakerho, Näyttelykoira #2
Myrri, Ikaalisten Seudun Kennelkerho, Näyttelykoira #2
Charmi, Oriveden Seudun Koirakerho, MEJÄ-koira #3
Myrri, Ikaalisten Seudun Kennelkerho, MEJÄ-koira #3
Lumo, Tampereen Seudun Koirakerho, Näyttelyveteraani #3 (jaettu)
Minku, Tampereen Seudun Koirakerho, Näyttelyveteraani #3 (jaettu)

 

TITTELIT

CHARMI

- Suomen jäljestämisvalio (FI JVA)
- Suomen Juniorimuotovalio (FI JMVA)
- Liettuan Muotovalio (LT MVA)
- Viron Juniorimuotovalio (EE JMVA)
- RTK1 (rally-toko koulutustunnus)

HERTTA

- Kansainvälinen Näyttelyvalio (CIE)
- Viron Muotovalio (EE MVA)

MYRRI

- RTK3 (rally-toko koulutustunnus)

MINKU

- Suomen Veteraanimuotovalio (FI VMVA)

LUMO

- Suomen Veteraanimuotovalio (FI VMVA)

 

MEJÄ

Vuosi 2022 oli mejän osalta aivan huikea. Yhteensä 25 mejä-starttia, joista peräti kahdeksan arvokisoissa. Kohokohtia oli paljon, isoimpina Satakunnan piirinmestaruus Lumolle, Charmin ollessa hienosti pronssilla, Charmin valioituminen vain viidellä kokeella ja vielä Lumon upea hopeasija tollerimestaruudessa tasapisteillä voittajan kanssa.

Charmi starttasi kahdeksan kertaa. Alkuun kaksi hienoa AVO1-tulosta, joista nousu VOI-luokkaan. Sieltä suoraan kolmella tuloksella valioksi, mahtuipa näihin tuloksiin yksi täydellinen 50-pisteen suoritus, mikä olikin tollereissa ainoa koko vuoden aikana. Piirinmestaruuspronssi 16kk:n iässä oli myös melkoinen saavutus, tuloksen saaminen vuorokauden jatkuneessa kaatosateessa nostaa suorituksen arvoa. Pisteet riittivät starttaamaan myös tollerimestaruudessa, missä keskeytys, kun Charmi ei ollenkaan päässyt jäljestämisen makuun, syytä sille en keksinyt.

Myös Myrri starttasi kahdeksan kertaa. Viisi kertaa se teki VOI1 suorituksen, tämän hetken pistetaso on 45 pisteen keskiarvossa, johtuen makuiden vähän huonosta merkkauksesta sekä pienistä harhailuista. Kaksi keskeytystä tein vuoden aikana. Myös Myrrin pisteet riittivät niin piirin- kuin tollerimestaruus kisaan. Tollerimestaruudessa jouduttiin tyytymään VOI2 tulokseen ja piirinmestaruudessa riistan jäljet veivät heti lähden jälkeen mukaan, joten päätin keskeyttää sen suorituksen.

Lumo nosti jälleen tasoaan ja pisteiden perusteella se pääsi peräti kolmeen eri arvokokeeseen. Tollerimestaruudessa se teki loistosuorituksen, mikä riitti hopeasijalle, tasapisteissä voittajan kanssa. Piirinmestaruudessa se teki loistosuorituksen, vaikka tulos olikin "vain" VOI1 ja 40 pistettä. Yön yli ja seuraavana päivänä jatkuneen kaatosateen kastelemalla jäljellä, sillä saavutti piirinmestaruuden ja sitä kautta osallistumisoikeuden SM-karsintaan Pudasjärvelle. Siellä pohjoisen oudot hajut houkuttelivat välissä Lumoa, kuitenkin VOI1 tulos, sijoitus 13/18. Noutajien mestaruuskokeeseen (SNJ) Lumo pääsi ainoana tollerina, muiden ollessa labbiksia. Sieltä sijoitus 6/7.

Pääsimme osallistumaan (ehkä historiallisesti) kolmella omalla kasvatilla ja omistamallamme koiralla sekä tolleri- että piirinmestaruuteen. Vuoden 2022 aikana yhteensä 25 starttia, joista 18 ykköstulosta, on meillä melkoisen upea mejä-tiimi, päävastuu minulla, Hanna oli avustamassa muutamaan kertaan, kuten viemässä Lumoa tollerihopeasijalle :-)

Lumo palkittiin rotuyhdistyksen vuoden menestyneimpänä MEJÄ-tollerina, Charmi hienosti sijalla 4 ja Myrri sijalla 8.

 

VAHI

VAHI oli tämän vuoden uusi harrastuslaji. Laji muistuttaa monilla tavoin MEJÄ:ä, mutta varsinkin ohjaajan kannalta siinä on merkittäviä eroja. Jäljestettävä jälki on mielestäni paljon vaativampi, pituutta sillä on 1,5-2,0 kilometriä (mejä VOI 1,2-1,4km), siinä on kaksi tavallista ja kaksi katkokulmaa (mejä 2+1), matkalla viisi makuupaikkaa (mejä 4), verta jäljellä käytetään sama määrä (0,33 litraa). Jäljen tekee tuomari (tai avustaja) yksin, se vedetään kertavedolla, joten maastoon jää sienen lisäksi vain yhden ihmisen jäljet (mejässä kaksi ihmistä kahteen kertaan). Koiran ohjaajan tulee koiran kanssa löytää jälki 100 metrin matkalta tien vierestä, sitä ei ole merkitty millään tavalla (mejässä alkumakuu). Tuomari kulkee koirakon mukana ensimmäiselle makuulle ja sen jälkeen jatketaan koiran kanssa kaksin (mejässä tuomari ja opas mukana koko matkan). Jälkeä ei ole mitenkään merkitty, vain makuille on jätetty puukapulat (mejässä piilomerkitty).

Ensimmäiseen VAHI-kokeeseen pääsin kesäkuussa Myrrin kanssa. Haastavinta on jäljestys sen jälkeen, kun tuomari oli ensimmäiseltä makuulta poistunut. Mejässä pystyy takana tulevista tuomarista sekä oppaasta aina päättelemään, että jäljellä ollaan. Nyt ei voinut kuin luottaa edellä menevään koiraan, tietenkin matkalta löytyneet puukapulat aina välissä vahvistivat, että jäljellä ollaan. Ensimmäisen kokeen meinasin itse pilata, kun "pakotin" Myrrin jatkamaan tien suuntaisesti, vaikka jälki menikin tien yli. Mejässä olin tottunut, ettei jälkeä vedetä tien yli. Onneksi palasimme hetken harhailun jälkeen samaan kohtaan ja Myrri minulle jäljen osoitti. Sen jälkeen olen VAHI-kokeissa ymmärtänyt luottaa koiraan. Loppumatkan Myrri jäljesti upeasti, yksi puukapula matkalle jäi (kaksi riittää), mutta tuomarin luokse saavuimme neljän kapulan ja sorkan kanssa.

Seuraavaan VAHI-kokeeseen päätin viedä Charmin, sen verran hienosti se oli mejä-jälkiä mennyt. Alusta loppuun Charmi teki hienon suorituksen, tie ylitettiin kahteen kertaan, se ei tuottanut mitään ongelmaa. Yksi kapula jäi matkalle ja sekin kokeen jälkeen selvisi, kun sen kävimme hakemassa (Charmin opastuksella). Olimme ylittäneet makuun, mutta en kapulaa nähnyt, kun tuomari oli sen päälle verta kaatanut, eikä se ruskan värisestä maastosta värisokealle näkynyt. Muutaman viikon päästä pääsimme vielä toiseen kokeeseen, minkä Charmi selvitti myös erinomaisesti, tällä kertaa poimittiin kaikki viisi kapulaa. Valitettavasti laji-säännöissä annetaan mahdollisuus vain kahteen hyväksyttyyn kokeeseen, joten Charmin osalta VAHI-ura päättyi tähän. Vuoden aikana osallistuimme Myrrin kanssa kerran ja Charmin kanssa kaksi kertaa, kaikista hyväksytty suoritus.

 

NOME

Vuoden 2021 lopulla aloitin määrätietoisen noutokoulutuksen Charmille. Koulutus jatkui viime vuoden aikana ja Charmin kanssa osallistuttiin kaikkiin mahdollisiin noutokoulutuksiin. Harjavallassa (Satakunnan noutajakoirayhdistys) osallistuimme Tomi Sarkkisen ja Pekka Tuomen koulutuksiin. Taipumuskoekursseilla kävimme Satu Rivinojan sekä Sari Riitaojan opissa. Sen lisäksi otimme yksityistunteja Riikka Pöyhösen koiravalkusta.

Syyskuun alussa starttasimme taipumuskokeessa. Charmi suoritti hienosti vesihaun, varisruudun sekä kanihaun. Läpäisimme taipumuskokeen ensimmäisellä yrittämällä. Vuoden lopussa Charmi on jatkanut NOME-treeniä ensi vuoden kokeet suunnitelmissa.

Hertta aloitti vuoden lopussa hakutreenit. Omassa pihassa ja lähimaastoissa on tehty perusnoutoja. Muutaman kerran olemme käyneet omatoimi treeniryhmässä harjoittelemassa.

 

NÄYTTELYT

Viime vuoden alusta päätettiin, että pääpaino koiraharrastamisessa on muualla kuin näyttelykäynneissä, olihan meillä jo vuoden 2021 tollerien näyttelykoirakin saavutettuna. Siitä huolimatta aika moneen näyttelyynkin ehdittiin. Menestys oli edellisten vuosien kaltaista, Myrrin palatessa laumamme kuningattareksi. Uusin tulokas Charmi osoitti perineensä Myrrin ulkonäöllisiä ominaisuuksia ja useassa isossa näyttelyssä menestyi upeasti. Viimeisestä 12 näyttelystä sillä peräti 11 arvosteluna ERI SA. Näyttelytitteleitä vuoteen mahtui seitsemän, Charmille kolme, Hertalle kaksi ja molemmille veteraaneille yksi. Hienoin yksittäinen tulos oli Charmin ROP-juniori voitto tollershowsta peräti 14 nartun joukosta. Kasvattajaryhmistä saimme jälleen huikean menestyksen, yhteensä 19xROP-kasvattaja voittoa.

Saavutukset suomessa:

Charmi

- ROP x 1
- JUN ROP x 8
- VARA-CACIB -> CACIB x 1
- SERT x 2

Hertta

- ROP x 1

Myrri

- ROP x 8
- VSP x 3
- CACIB x 3

Minku

- VET ROP x 5
- VET VSP x 1

Lumo

- VET ROP x 6
- VET VSP x 1

 

RALLY-TOKO

Vuoden aikana Charmi, Hertta ja Myrri osallistuivat rally-toko koulutuksiin. Kokeissa starttasi alkuvuodesta Myrri, VOI-luokassa, hienoilla tuloksilla 83 ja 90 pistettä. Näillä tuloksilla saatiin RTK3 koulutustunnus ja oikeus kisata jatkossa mestariluokassa (MES). Charmi aloitti oman uransa loppuvuodesta ja se menikin erinomaisesti. ALO-luokasta kolme kisastarttia, pisteillä 96, 100 (täydet pisteet), 95, ollen jokaisessa kokeessa palkintopallilla, kolmen parhaan joukossa.

 

VEPE, AGI

Muutaman vepe-treenin teimme kesän aikana, lähinnä Charmin noutotreeneihin liittyen. Treeni oli sen verran vähäistä, ettei kokeeseen osallistumista tarvinnut edes miettiä.

Agi on edelleen tauolla.

 

TAVOITTEET 2022

Tavoitteet vuodelle 2022? Koronasta johtuen tavoitteiden asettaminen on jälleen vähän haasteellista. Lähdetään sillä ajatuksella, että viimeistään maaliskuussa rajoituksia poistetaan ja loppuvuosi mentäisiin lähes normaalioloissa koiratapahtumien suhteen.

Taika-mummeli edelleen laumassa mukana puuskuttaa ja niin toivomme tämänkin vuoden osalta. Sille tarjotaan omat lenkit ja aktivoidaan mejä-jäljillä. Lumo on vuorostaan toipilaana leikkauksesta. Siltä leikattiin nisäkasvain ja samalla steriloitiin. Toivomme sen toipuvan jo kevään mejä-kokeisiin ja jatkavan aktiivisesti laumassa. Vuoden lopulla meillä saattaa olla pentue, mikäli juoksut osuvat siihen ajankohtaan tai sitten pentue siirtyy ensi vuoden alkuun. Pentue hoidetaan normaaliin tapaan tarjoten paljon aktivointia, sosiaalistamista, sylittelyä sekä riistaan tutustumista.

Charmille tehdään vuoden aikana PEVISA-tutkimukset, lisäksi se osallistuu MH-kuvaukseen.

 

NÄYTTELY

Näyttelyiden osalta vuosi 2021 oli aivan huikea ja tavoitteiden asettaminen sen jälkeen on vähän hankalaa. Lumolle tavoitellaan veteraanivoittoja. Minku siirtyy keväällä myös veteraaniluokkaan ja sitten saakin nähdä, kumpi tyttösistä on edellä. Eiköhän se Minkukin jonkin voiton veteraaniluokasta voisi saada. Myrrille toivotaan uutta nousua ja tavoitellaan ROP/VSP sijoja. Hertta, laumamme näyttelykuningatar 2021, sillekin toivotaan ROP/VSP sijoja. Charmi pääsee esiintymään junioriluokassa, sieltä toivotaan uusien näyttelysäännösten mukaista ROP/VSP-juniori sijoitusta.

Ehkä toiveeksi voi laittaa, suomessa uuden tittelin, veteraanimuotovalion saamisen Minkulle tai Lumolle. Charmin osalta pitää nähdä ensin virallinen näyttelytulos tai tuloksia, ennen kuin juniorimuotovaliota uskaltaa toivoa. Mikäli matkataan ulkomaille, eiköhän sieltä palailla muutaman uuden tittelin kanssa.

Kasvattajaluokassa tavoittelemme edelleen ROP-kasvattaja arvostelua.

 

MEJÄ

Lumolle tavoitteena jälleen VOI1 tulokset sekä osallistumisoikeus arvokisaan. Myrrille ja Hertalle tavoitteena VOI1 tuloksia. Charmi aloittaa mejä-uransa ja tavoitteena nousu voittaja-luokkaan.

 

VEPE

Tavoitteena vuodelle on omien treenien pitäminen koko laumalle. Hannan vanhemmat asuvat järven rannassa ja siellä on erinomainen ranta harjoitteluun. Katsotaan sitten treenien perusteella voisiko joku laumasta osallistua ihan kokeeseen. Koepaikan saaminen ei tietenkään ole varmaa, vaikka joku laumasta olisikin valmis.

 

AGI

Agissa pidetään välivuosi. Lumo ei enää rallattele iästään johtuen. Muut lauman jäsenet eivät innostuneet lajista sillä tavalla, että sitä kannattaisi jatkaa. Ehkä Charmille joku treenivuoro ja käydään katsomassa olisiko se agista innoissaan.

 

RALLY-TOKO

Hanna jatkaa treenaamista Myrrin, Hertan ja Charmin kanssa. Hänellä tavoitteena Charmille RTK1 ja Myrrille RTK3.

 

TAIPUMUSKOE

Pidetään taipumuskoe edelleen mukana tavoitteissa, vaikka toistaiseksi se ei olekaan ollut saavutettavissa. Vuosittain olemme treeniä tehneet ja saaneet neuvoja harjoittelun suhteen. Viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alusta alkaen olen tehnyt määrätietoista treeniä perusasioista lähtien. Sitä jatkan Charmin kanssa, keväällä lähdetään yhteisiin koulutuksiin ja sen perusteella katsotaan jatko. Laitetaan tavoitteeksi osallistuminen taipumuskokeeseen, jos ei läpäistä, niin saadaan ainakin arvokasta kokemusta.