NOME 2024

PIRKAN DAMIT, ILOISTA TEKEMISTÄ 11.4.2024

Toinen leikkimielinen kisa Pirkan damit käytiin viime lauantaina. Lähtö oli aikaisin aamulla kuuden aikaan ja Charmin kanssa suuntasimme kisapaikalle Rönnvikin viinitilalle. Siellä kävin ilmoittautumassa ja sitten jäätiin odottelemaan lähtöä maastoon. Ohjeet annettiin ja sopivasti Charmin kanssa pääsimme jonon kärkeen ja siten starttaamaan ensimmäisenä hakuruutuun. Toisin kuin Talvinome riistalla, täällä haut tehtäisiin dameilla.

Sain ohjeet ruudusta ja kun päästäisin Charmin liikkeelle, lähtisi kolmen minuutin suoritusaika kulumaan. Pienen etsinnän jälkeen ensimmäinen dami maastosta palautui hienosti käteen. Charmi uudestaan hakuun ja toinenkin dami sieltä palautui. Kolmatta damia haettiin vähän pidempään ja palautuksen aikana meidän aikamme loppui, Charmi sai kuitenkin damin palauttaa. Pisteisiin saatiin kaksi kuudesta ruudussa olleesta damista. Tämähän oli jo tiedossa, ettei Charmi rauhallisesta hakutyöstään johtuen, tule saamaan kaikkia dameja ruudusta, kaksi oli ihan hyvä suoritus, kolme oli lähellä. Tärkeintä sen hakutyössä on tarkkuus, mikäli aikaa on riittävästi, se kyllä kaikki kohteet löytää, eikä siltä lopu hakuinto kesken suorituksen. Hakuruudusta saamme arvosteluun "Hyvässä yhteistyössä ohjaajan kanssa. Koirakolle pisteet iloisesta tekemisestä." Nämä lauseet merkitsivät paljon enemmän kuin ruudusta haetut damit.

Ruudusta siirrymme ohjaus/markkeeraus rastille jonoon. Jonkin aikaa odottelemme, kunnes on meidän vuoromme. Rastilla annetaan ohjeet suorituksista ja vähän yllättäen se aloitetaankin heti sokko ohjauksella maastoon. Saan tiedon, mistä dami löytyy, Charmi vierelle suunta sinne ja annan ohjaten lähtökäskyn "eteen". Hyvin lumihangesta näkee, että aivan suunnan vierestä menee polku vähän vasemmalle, mitä pitkin ilmeisesti edelliset koirat ovat menneet, sinne myös Charmi ohjautuu. Sieltä Charmi ei damia löydä, joten otan lähetyksen uudestaan. Laitan Charmin vähän enemmän oikealle ja vieläkään se ei mene ihan suoraan, vaan tällä kertaa kiertää vähän oikean kautta, mutta kuitenkin damille. Sieltä se palauttaa damin suoraan käteen. Toinen ohjaus on samassa suunnassa kauempana. Nyt kun se palautti siitä suunnasta, niin toisen lähetyksen se tekee täydellisesti, juurikin suorinta reittiä damille, riittävän pitkälle ja dami löytyy. "Jälkimmäinen linja nappisuoritus" kuten arvostelussa lukee.

Ohjauksen suorituspaikalta lähdemme hitaasti kohti markkeerausta, Charmi vapaana seurannassa. Kun maastosta kuuluu kvaak-kvaak, pysähdymme. Edessä tehdään kaksoismarkkeeraus ja luvan saadessani, lähetän Charmin hakuun jälkimmäiselle heitolle. Vähän se damia joutuu etsimään, mutta dami löytyy ja palautuu hienosti käteen. Ehkä toista damia se ei hyvin nähnyt, mutta muutamalla uusinta lähetyksellä sekin löytyy. Molempien rastien osalta arvosteluun "koira on hyvässä yhteistyössä ohjaajan kanssa".

Kisakäynnistä sain varmuuden siitä, että perusasiat Charmilla on kunnossa. Se löytää kohteet, hyvällä otteella kiinni ja palautukset hienosti käteen. Hakuinto säilyy, vaikka kohteita ei heti löydettäisikään. Seuraavaksi jatkamme harjoittelua ohjatulla ALO-kurssilla ja omatoimisen treeniryhmän kautta sekä tietenkin tehdään harjoituksia kahdestaan tai Hanna meitä avustamassa. Tästä leikkimielisestä kisasta saimme ihan hyvät pisteet 57/80, ne eivät olleet pääasia, vaan hauska aamupäivä noutojen parissa, se onnistui täydellisesti!

 

 

ONNISTUNUT TALVINOME, TULOKSESTA HUOLIMATTA 27.3.2024

Sunnuntaina herätys ennen viittä ja Charmin kanssa suuntasimme kohti Korpilahtea puoli kuuden aikaan. Paikan päällä kävimme ilmoittautumassa ja saimme numeron yksi, starttaisimme siis ensimmäisenä. Alkupuhuttelu pidettiin ja sitten Charmin kanssa ensimmäiselle rastille. Siellä kerrottiin hakualue, missä odottaisi viisi fasaania. Otin Charmilta hihnan pois ja kerroin meidän olevan valmiita.

Charmi lähti hyvin liikkeelle ja suuntasi ensimmäisen fasaanin luokse. Vähän sitä haisteltiin, pyörittiin ympärillä ja sitten Charmi palasi luokseni. Päätin lähettää sen hakualueen toiselle laidalle, mistä se löysikin heti toisen fasaanin. Sitä se oli jo ottamassa, mutta päätti kuitenkin jättää. Kehoitin "etsi"-käskyllä ja Charmi lähti laajentamaan hakua. Melko kaukana se näki seuraavan fasaanin, se otettiinkin heti suuhun ja palautettiin pehmeän hangen kautta. Hitaasti, mutta varmasti se hangessa eteni, fasaanin palauttamiseen meni niin paljon aikaa, että rastille käytössä ollut kolme minuuttia oli käytetty. Charmi olisi hyvinkin voinut ensimmäisen palautuksen jälkeen hakea muutkin, mutta valitettavasti sitä emme päässeet yrittämään.

Toisella rastilla oli tehtävänä kaksi ykkösmarkkeerausta sekä ohjaus. Otin Charmin heti vapaaksi, sillä hihnaa käyttämällä pisteitä vähennettäisiin. Charmi odotti perusasennossa vierelläni, sorsapilli kuului, sitten laukaus ja fasaani lensi maastoon. Itse seurasin heittoa niin tarkasti, että unohdin Charmille kertoa, että vielä ei saa hakuun lähteä. Juuri samalla hetkellä, kun sain tuomarilta luvan, se lähti liikkeelle ilman lupaa. Hyvin se eteni fasaanille, ei ottanut ja kun hetken oli sen vieressä pyörinyt, otin Charmin takaisin viereeni. Tein uuden lähetyksen, nyt Charmi meni suoraan fasaanille, hienosti otti sen suuhun ja palautti minulle käteen.

Toisessa markkeerauksessa Charmi odotti hienosti, sain luvan ja lähetin sen hakuun. Suoraan fasaanille, suuhun ja palautus minulle käteen, täydellinen suoritus. Viimeisenä tehtiin ohjaus ensimmäisen markkeerauksen suuntaan. Jostain syystä en saanut Charmia liikkumaan oikeaan suuntaan kuin viitisen metriä ja sen jälkeen se palasi takaisin. Pari lähetystä yritettiin, sitten oli aika luovuttaa.

Talvinomen tulos oli 28/30 ja pisteet 9,25/40. Siitä voisi ajatella, että ei se nyt niin kauhean hyvin mennyt. Olin kuitenkin tulokseen todella tyytyväinen, kahdeksasta tarjolla olevasta fasaanista kolme palautettiin. Hakuruudussa meillä ei kolmen minuutin aika riitä, vaikka Charmi toisi jokaisen ensimmäisellä yrityksellä. Molemmat markit haettiin, vähän pettynyt olen ohjaukseen, sitä en tiedä, miksi ei onnistunut. Kotona treeneissä kaikki hakuruudun riistat (3 varista ja 3 fasaania) palautuivat hienosta, markit palautettiin ja suunnalla lähetys myös onnistui. Charmi on siis se perinteinen "kyllä se kotona osaa". Me tarvitsemme PALJON treeniä oudoissa maastoissa, eri porukoissa sekä toisten riistoilla. Lajitaitoja täytyy harjoitella, matkoja pidentää ja maastoja vaikeuttaa. Tuomareiden arvostelussa mieltä lämmitti erityisesti "Hyvät otteet riistoista, luovutuksen käteen".

 

 

TREENIÄ, YKSITYSTUNTIA JA PÄÄSYTESTIÄ 13.3.2024

Riikan koiravalkku tuli päätökseen ja sieltä saimme paljon vahvistusta omaan tekemiseen. Kurssille varsinaisesti osallistui Charmi, jolle tavoitteina seuraamisen vahvistaminen, markkeeraukset sekä ohjaukset. Kurssin aikana kaikkia näitä tehtiin, mutta kovien pakkasten ja lumitilanteen takia, ei ihan niin paljon kuin olisin halunnut. Soma sai muiden suorituksista ja videoista hyvää oppia omaan treenaamiseen. Charmi on ilmoitettu Talvinomeen Korpilahdelle ja Pirkan dameihin Pälkäneelle. Talvinomeen olisi ollut mahdollisuus ilmoittaa dameille tai riistalle, ehdottomasti valitsin Charmille riistat. Talvinomea dameilla olisi voinut Somalle harkita, mutta samanaikaisesti on lauantaina Lahti KV-näyttely, minne suuntaamme koko laumalla. Pirkan dameissa Charmi osallistuu yksilökisaan, Soma olisi ikänsä puolesta voinut osallistua myös joukkuekisaan, mutta siihen taas Hanna suunnitteli Somalle rally-kisan. Tätähän se tulee olemaan koko koe- ja näyttelykausi, koirien priorisoimista eri tapahtumiin.

Lauantaina meillä oli Riikan koiravalkun yksityistreeni, matkaan lähti Soma ja Charmi. Aloitin treenin Charmilla, jonka aikana Hanna kierteli Soman kanssa hankikantopellolla, tehden rallytehtäviä. Charmille tehtiin hakuruutu, kolmella fasaanilla ja yhdellä variksella, Charmi näki minne alueelle ne vietiin. Lähetin Charmin hakuun, hienosti ja rauhallisesti lintu kerrallaan sieltä löydettiin ja palautettiin minulle. Toisena tehtävänä tehtiin markkeerauksia ja vähän eteen-lähetystä. Vähän vaihtelevasti Charmi suoriutui, osa löytyi suoraan ja osaa jouduttiin hetki hakemaan. Näiden treenaamista jatketaan, jotta saadaan varmuutta tekemiseen. Sitten olikin Soman vuoro. Aikaa oli sen verran vähän jäljellä, että Somalle tehtiin vaan yksittäisiä markkeerauksia variksella. Riikan heittämää varista Soma ei ensin ottanut, mutta kun minä heitin, niin johan varis palautui. Somalle siis treeniä muiden riistoilla sekä muiden heittäminä.

Soma osallistui eilen Pirkanmaan noutajakoirayhdistyksen pääsytestiin taipumuskoekurssille. Vähän jännitin etukäteen, miten Soma suhtautuisi tapahtumaan, missä paljon muita koiria ja muutenkin outo tilanne. Saavuimme paikalle ajoissa, ilmoittauduimme ja siirryimme jonoon odottamaan suoritusta. Olimme ensimmäisen rastin kuudentena ja odotuspaikalta näki hyvin suorittavat koirat. Todella hyvin Soma malttoi odottaa, vaikka välissä jonossa olevat koirat pitivätkin melkoista meteliä. Minä palkitsin Somaa rauhallisesta odottamisesta ja seurailin muiden suorituksia. Hyvin vaihtelevia olivat suoritukset ja aika monen perustaidot olivat vähän hakusessa.

Viimein oli meidän vuoromme ja saavuimme rastin pitäjän kohdalle. Ensimmäisenä kysyttiin ikää (14kk), ja siihen kouluttaja totesi, että onpa siinä nuori koira, en tiedä sitten kuinka vanhoja muut olivat olleet. Hän kertoi mitä rastilla tehdään ja sitten lähdimme suorittamaan. Ensin paikalla pysyminen, jätin Soman sivulle perusasentoon ja komensin "odota". Sain itse siirtyä niin kauas, kuin uskoin Soman pysyvän. Olen kotona tehnyt hakuruudun, Soman odottaessa, mutta tällä kertaa menin varmuuden vuoksi vain 10 metrin päähän ja palasin siitä. Sitten tehtiin sama, mutta sieltä 10 metrin päästä komensin Soman luokse, tein sen tietenkin pillillä ja vauhdilla Soma tuli luokseni. Sitten tehtiin seuraaminen, ajattelin ensin tehdä sen ilman hihnaa, mutta kun rastin pitäjä vähän ehdotti hihnassa kulkemista, niin tehtiin sen kanssa ja sehän sujui hyvin, kiitos Hannan rally treenien ;-) Viimeisenä rastilla noutotehtävä, mitä varten kouluttaja siirtyi melko kauas meistä. Hän heitti damin ja laitoin Soman noutoon, hyvin se säntäsi damille, oli jo ottamassa sitä, mutta ei kuitenkaan. Haisteli muutamaan kertaa ja totesi ilmeisesti "tämä ei ole meidän dami". Olemme tehneet treeniä vain omilla dameilla, joten toisen dami oli vähän outo. Kouluttaja heitti damin kuitenkin uudelleen, jonka jälkeen Soma vauhdilla damille, otti sen suuhunsa ja palautus minulle, sekin siis toisella heitolla onnistui. Kouluttaja totesi meidän tehneen erinomaiset, lähes mallisuoritukset. Hyvillä mielin suuntasimme seuraavalle rastille.

Toisella rastilla katsottiin suhtautuminen riistaan. Tämä ei varsinaisesti ollut pääsyvaatimus kurssille, haluttiin vaan nähdä, miten riista kiinnostaa. Soma oli riistasta hyvin kiinnostunut, joten otin sen taippariotteeseen heiton ajaksi. Varis lensi ja Soma perään. Hyvin varikselle ja vähän sama kuin damilla, ensin oli ottamassa, mutta jäi ympärille pyörimään. Sekään ei ollut "meidän", eikä toinenkaan heitto auttanut asiaan. Vähän itsekin variksella heittelin, mutta tällä kertaa se jäi ottamatta, vaikka paljon kiinnosti. En ole tästä mitenkään huolissani, kotona varista haetaan ilman ongelmia. Nyt vaan tehdään riistatreeniä oudoissa paikoissa, muiden koirien ja ohjaajien kanssa, tiedän että jossain vaiheessa se vieraskin varis muuallakin noudetaan.

 

OMATOIMI TREENEJÄ 15.1.2024

Treenit Soman ja Charmin osalta jatkuvat omassa aitauksessa. Soman juoksujen aikaan pidettiin pieni tauko treenaamisessa, kun edes dami ei palautunut kunnolla. Nyt jälleen noudetaan niin damia kuin varistakin. Perustoimintoja vahvistetaan ja noutoihin lisätään koko ajan haastetta. Hakuintoa Somalla riittää, eikä suurempia ongelmia ole vielä ilmaantunut. Pikku askelin eteenpäin kohti taippareita.

Charmi noutaa edelleen yhtä upeasti. Nyt selvitellään erityisesti mitä NOME-B koetta varten täytyy opetella. Lähihallintaa vahvistetaan koko ajan, myös häiriöitä lisäillään pikku hiljaa. Paljon on vielä tehtävää kauko-ohjauksien, pysäyttämisen sekä lähihaun kanssa. Itse noutaminen ei ole ollut missään vaiheessa ongelmana, kaikki, niin damit kuin riistakin, haetaan markeista sekä hakuruuduista. Noutaminen on rauhallisen varmaa, äänetöntä ja viretila pysyy hyvin hallinnassa.

Kevääseen etsitään kaikki mahdolliset kurssit, minne voitaisiin osallistua. Talvinome ja Pirkan damit on jo kalenteriin laitettu. Myös etäyhteydet on käytössä, eilen aloiteltiin Riikan koiravalkun kirjekurssilla. Harmillisesti kovat paukkupakkaset vähän tekee taukoa harrastamiseen, en näe mitään järkeä lähteä yli -15 asteen pakkasessa treenaamaan. Soma saa onneksi päivittäin pienen treenin eteisen käytävässä, missä Hanna ennen töihin lähtöä tekee sille muutamat daminoudot :-)