NOME 2023

SOMA JA CHARMI TREENAA 10.10.2023

NOME on jälleen palannut lauman harrastuksiin. Olen omatoimisesti tehnyt muutamat pienet noutotreenit Somalle taipparit ja Charmille NOME-B koe mielessä. Jotta treeniä jatketaan oikeaan suuntaan ja vältetään mahdolliset virheet, kävimme viime viikon koulutuksessa Riikan koiravalkussa. Meillä oli tunnin yksityistreeni ja matkassa tietenkin Soma sekä Hertta. Somalle tämä oli ensimmäinen noutotreeni oman pihan ulkopuolella. Matkaan otin damit, edellisenä päivänä sulamaan otetut varikset ja naakan.

Treeni aloitettiin Soman kanssa. Ensimmäinen haaste tuli Soman vapaana pitämisessä, tai sitä vähän menomatkalla pohdittiin. Se ei aikaisemmin ole ollut vapaana kuin omassa aitauksessa. Luokse tulo Somalla on kuitenkin niin vahva, että päätimme päästää sen vapaaksi. Riikan johdolla lähdettiin tekemään lenkkiä pellolla ja seurattiin miten Soma mukana kulkee. Se ei lähtenyt minusta yli 10 metrin päähän, kävi välissä haistelemassa jotain ja sitten sen piti jo varmistaa, että muu lauma on matkassa. Lenkin aikana teimme luokse tuloa, sivulle istumista sekä seuraamista. Ne sujuivat koiran ikään sekä treenimäärään verrattuna erittäin hyvin. Paikalla oloa emme ole Soman kanssa treenanneet ja sen opetteluun saimme hyvät ohjeet. Matkalla tehtiin myös daminouto, mikä onnistui hyvin, vaikka kyseessä oli Riikan vieras dami. Palautus putosi kylläkin eteeni, viimeiset palautukset eivät ole tulleet aina käteen ja sitäkin jatkossa treenaamme. Palasimme lähtöpisteelle ja nyt oli vielä aika katsoa, miten varikseen suhtaudutaan. Riikka otti variksen, näytti sitä Somalle ja heitti sen muutaman metrin päähän. En antanut mitään hakukäskyä, vaan halusimme nähdä, miten se siihen suhtautuu. Useaan kertaan varis käytiin haistelemassa, kovin se kiinnosti, mutta ei lähdetty nostamaan. Sitten Riikka kävin innostamassa variksella, hyvin Soma innostui, mutta vieläkään varista ei otettu. Ehdotin, että minä voisin tehdä saman ja näin yritettiin. Hetken Somaa innostin ja kun näin sillä oikean vireen, niin heitin variksen. Vähän sanallista innostusta ja sieltähän varis hienosti palautettiin käteen. Tähän onnistumiseen oli hyvä päättää treeni, vielä hetken keskustelimme jatkosta Soman kanssa ja sitten koirien vaihto.

Charmin kanssa tehtiin alkuun muutama helppo daminouto, mitkä sujuivat erinomaisesti, käteen palauttaen. Charmi oli vapaana ja hyvin se vierelläni odotti, vaikka dami lensi ja liikkeelle vasta käskyn "hae" saatuaan. Tämän hetken ongelma on markkeerauksissa, se ei edelleenkään hahmota täysin, minne dami putoaa. Suunta damille on oikea, mutta usein ei jatketa riittävän kauas. Sitten kun damille ei heti mennä, muuttuu haku etsinnäksi. Silloin dami useimmiten löytyy, mutta se ei ole markkeerauksen tarkoitus. Siihen saimme hyvät ohjeet ja niillä kotona jatketaan. Hyvät ohjeet saimme Riikalta myös NOME-B kokeeseen harjoittelemiseen, vaikka yksityiskohtaisia ohjeita ei siihen pysty antamaan. Taippareissa tehdään samat tehtävät kokeesta toiseen ja siinä tiedetään mitä harjoitellaan. NOME-B kokeessa vaihtoehtoja tehtäville on niin paljon, että meidän täytyy jatkossa Charmin kanssa harjoitella taitoja ei tehtäviä. Charmille opetetaan ja kokeessa sen täytyy osata, seuraaminen, markkeeraukset, noudot, hakuruutu, vesityö.... kaikki eri tilanteissa sekä eri maastoissa. Tämä asettaa vähän haastetta treeneille, mutta onneksi lähialueelta löytyy sekä maastot, että metsälammet, missä voidaan treenailla.

Paluumatkalla Hanna ehdotti vielä pientä treeniä kotiaitauksessa, kun kerran repussa oli sulanut riista matkassa, mitä Charmi ei ajan puutteen vuoksi ehtinyt noutamaan. Ajoimme siis pihaan, Hanna kävi tekemässä Charmille hakuruudun kolmella variksella ja jäi odottamaan markkeerausta naakalla. Menin Charmin kanssa aitaukseen, otin se vapaaksi ja näytin Hannalle merkin. Naakka lensi ja vasta käskylläni Charmi lähti noutoon. Naakka palautui suoraan markkeerauksesta ja hyvä palautus käteen. Charmi uudelleen noutoon, hetkessä seuraava varis oli kädessäni. Myös toinen varis löytyi nopeasti, kolmatta hetki etsittiin, sekin löytyi ja palautui käteen. Riistanoudot ovat Charmilla edelleen hallussa, eikä väliä mitä riistaa noudetaan. Ohjeiden mukaan treeniä jatketaan kotimaastoissa Soman ja Charmin kanssa ja katsellaan lähialueen koulutuksia, minne päästäisiin mukaan.

 

 

SOMA TREENAA 25.8.2023

Alkukesästä kävimme säännöllisesti Charmin kanssa nomeilemassa. Treenasimme tavoitteena osallistua NOME-B kokeeseen ja treenien perusteella se olisikin ollut mahdollista. Charmi suoritti upeasti ja kaikki riista mitä tarjottiin, palautui käteen. Samaan aikaan Charmi kävi mejäilemässä ja kun sieltä se saavutti huikeat tulokset, niin päätimme keskittyä vain mejään ja sehän kannatti. Olin ilmoittanut Charmin kuitenkin syksyllä nome Mölleriin 2023, mutta kun piirinmestaruus mejässä saavutettiin, niin se vaihtuukin SM-mejään, kun tapahtumat päällekkäin. Ajattelin mejä-kauden jo päättyneen ennen Mölleriä. Nyt odotellaan siis tulevat arvokisat, SNJ sekä SM ja sitten jatketaan NOME-treenaamista Charmin kanssa. Ehkä ensi vuoden keväästä starttaamme, riippuen miten syksyn ja talven treenit sujuvat.

Samaan aikaan ollaan aloiteltu treenit Soman kanssa. Paljon on vielä työtä perusasioiden kanssa, kuten sivulle tulo, seuraaminen ja paikallaan olo. Luoksetulo on hallinnassa, ainakin kotipihassa, pillityksestä tullaan vauhdilla luokse. Itse nouto näyttää hyvältä, niin damit kuin siipidamit palautuvat käteen. Muutaman kerran varista on näytetty ja tällä hetkellä sekin palautuu ilman ongelmia. Jatkamme perusasioiden treenaamista, noudoissa lähdetään pidentämään matkaa, vaihdellaan maastoja ja aloitellaan hakuruudusta noutamista sekä markkeerauksia. Pihaan on tehty laajennus (Taikametsä) ja aitauksessa pystytään tekemään myös maastohakuja. Katsellaan syksyn kurssitarjonta ja osallistutaan, jos ajankohdat sopivat. Varattuna on jo koiravalkku Riikka Pöyhösen yksityistunti ja sieltä saadaan varmasti arvokasta oppia jatkoon.

 

 

TREENEJÄ JATKETAAN 16.6.2023

MEJÄ-kokeiden alettua ovat NOME-treenit viime viikkoina jääneet vähän vähemmälle, ei niitä kuitenkaan ole unohdettu. Muutaman kerran olen käynyt Pirkanmaan ja Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen kursseilla.Viimeisellä kerralla Harjavallassa tehtiin hakuruutu ja sen jälkeen vesitreeni. Pienellä avustuksella Charmi haki neljä damia hakuruudusta, ihan hyvä suoritus, kun damit olivat hyvin laajalla alueella sekä sokkona vietyjä.

Hakuruudun jälkeen teimme vesitreenin. Tätä ennen emme ole Charmin kanssa harjoitelleet vedessä kuin lokin hakua taipumuskokeen mukaisesti. Saavuimme lammen rannalle ja katsoimme ensimmäisen suorituksen. Charmi pysyi hienosti rauhallisena, eikä äännellyt.

Toisena oli meidän vuoromme ja rohkeasti otin Charmin vapaaksi. Hyvin, namilla auttaen, se minua seurasi lammen rantaan. Ensimmäisenä tehtiin lokilla lammen toiseen päähän markkeeraus, matkaa no in 30 metriä. Odottaminen olisi pitänyt varmistaa vähän kovemmin "odota" käskyä toistaen tai sitten ihan taippariotteeseen laittaen. Kun lokki lensi, säntäsi Charmi veteen, ilman lupaa. Annoin sen kuitenkin jatkaa, hyvin se eteni lokille asti ja otti sen suuhunsa. Tässä kohdassa se oli jo niin lähellä rantaa ja kun Charmi vielä kääntyi sen suuntaisesti, niin viisaana koirana palautti lokin rannan kautta. Ehkä edellisen vastaava suoritus myös houkutti samaan.

Sillä välin kun Charmi palautti lokkia, heitettiin toinen lokki samaan paikkaan. Sain Charmilta lokin ja laitoin sen liiviin. Otin Charmin sivulle, suunta kohti lokkia ja "eteen" -käskyllä liikkeelle. Hetkessä Charmi oli vedessä ja suuntasi kohti lokkia. Pieni empiminen keskellä lampea, mutta uudella "eteen" käskyllä jatkettiin matkaa. Toinenkin lokki suuhun ja palautus opittua reittiä maata pitkin. Loppuun teimme vielä markkeerauksen lammen keskelle, lähtö lammen puolesta välistä. Koska nyt ranta lokilta oli muuallekin pitkä, palautui lokki hienosti suoraan minulle. Erinomainen treeni Charmilta, kun vesitreeniä ei oikeastaan olla tehty.

Kotona olemme tehneet myös muutaman treenin, harjoitellen erityisesti suuntia ja "eteen" -käskyä. Riistaa olen myös näyttänyt ja viimeksi hienosti nousivat naakka, varis, sinisorsa sekä fasaani. Charmilla näyttäisi olevan kaikki edellytykset vaikka ihan NOME-B kokeeseen asti, se vaan vaatisi vähän isompaa panostusta noutohommiin. MEJÄ on edelleen ykköslajini, joten ehkä NOME-hommat saavat odottaa seuraaviin vuosiin... tai sitten lähdetään molempiin...

Soma on myös NOME-opissa, sille näytetään varista aika ajoin. Hakutreeniä tehdään leikin lomassa leluilla ja välissä vähän tavoitteellisemmin pikkudamilla. Hanna opettaa sivulle tuloa, odottamista sekä seuraamista. Pilliä ollaan käytetty takapihalla, minkä äänestä Soma säntää nopeasti paikalle. Kertaalleen käytiin rannalla, missä Soma toistaiseksi tyytyi vedessä kahlaamaan, uintiin lähtö tapahtuu myöhemmin Soman niin halutessa.

 

 

TREENIÄ, TREENIÄ 4.5.2023

Edellisen päivityksen tein kuukausi sitten Pirkan damien jälkeen. Sen jälkeen ollaan treeniä jatkettu, Pirkanmaan noutajakoirayhdistyksen kahdessa eri ryhmässä ja eilen aloitettiin Satakunnan noutajakoirayhdistyksen treenit. Treenien aiheina ovat ollut eteen lähetykset, lähihaku, markkeeraukset, hakuruutu, suunnat, pysäytys ja näiden kaikkien yhdistelmiä. Charmi tekee hienosti, enemmän opittavaa tässä on ohjaajalla, mutta pikku hiljaa alkaa se omakin tekeminen osumaan kohdalleen.

Satakunnan noutajakoirayhdistyksen treeni oli Harjavallassa. Ensimmäisenä tehtävänä tehtiin yhdistetty lähihaku sekä suuntahaku, missä harjoiteltiin myös koiran paikallaan oloa. Päätin ottaa treeniin myös seuraamisen ja kun tuli meidän vuoromme, irrotin ensimmäisenä Charmin hihnasta. Teimme seuraamisen 30 metrin päähän, missä jätin Charmin paikalleen odottamaan. Itse menin viiden metrin päähän ja heinikkoon hajustin sekä piilotin sinne yhden damin. Palasin Charmin viereen, siitä seuruutus takaisin noin puoliväliin, käänsin Charmin 90 astetta sivulle odottamaan. Siihen suuntaan vein damin ja palasin Charmin viereen. Suorakulmakäännös (selkä ensimmmäiseen damiin päin) ja siitä kävelin lähtöpistettä kohden noin kymmenen metriä. Huomio-pillitys ja sitten "oikea" käskyllä suuntaa näyttäen Charmi hakuun. Charmi ei ihan ymmärtänyt käskyä ja lähti valumaan luokseni. Palasin heti sen luokse, uudestaan samaan paikkaan odottamaan ja itse jäin vähän lähemmäksi. Käsky uudelleen, vähän rauhallisemmin ja omakin katse noudettavaan damiin. Nyt Charmi lähti välittömästi hakuun ja palautus kuten ennenkin, suoraan käteen. Siitä täyskäännös, kohti ensimmäistä damia, "eteen" -käskyllä hakuun. Charmi meni suoraan damille, vähän ehdin lähihakupillitystä tehdä ja sitten jo palautettiinkin hienosti.

Toisena tehtävänä käytettiin tätä tuttua paikkaa. Jälleen vapaana seuruutin Charmia kohti heinikköä, jätin sen odottamaan, kun piilotin damin. Sitten palattiin noin 10 metrin matka ja jätin Charmin odottamaan. Jatkoin matkaa ja kuinkas ollakaan, Charmi lähti hitaasti seuraamaan. Eikun takaisin samaan paikkaan ja nyt vähän tiukempi "odota" -käsky. Jatkoin siitä noin 20 metrin matkan ja käännyin Charmia kohden. Tarkoitus oli saada Charmi tulemaan luokseni, eikä lähteä hakemaan damia. Tein luoksetulopillityksen, mitä vahvistin "Charmi tänne" suullisella kehoituksella ja vauhdilla Charmi tuli luokseni. Siitä palkka, Charmi jälleen sivulleni, josta lähetin damin hakuun. Jälleen se noudettiin hyvin ja palautus tunnetusti käteen.

Kolmas tehtävä kerrottiin ja vähän jäin sitä itse pohtimaan. Tarkoitus oli tehdä rinteessä lähihakua, minne olisi piilotettuna kolme damia, lähetys tehtäisiin "eteen" -komennolla. Alkuun koira seuraisi, kun avustaja kulkee paikassa, missä damit ja heittelee siinä damia motivoidakseen koiraa. Mielestäni heittelyn kautta se muistuttaisi enemmänkin markkeerausta ja mietin olisiko se ongelma. Tuli meidän vuoromme, katselimme damien heittelyn ja sitten Charmi hakuun. Siinähän kävi kuten epäilinkin, Charmi meni suoraan paikkaan missä damia oli heitelty, siinä ei kuitenkaan näkynyt mitään, joten eikun hakua laajentamaan. Lähipillitys ei vielä ole niin vahva, että se ryhtyisi siinä paikassa tekemään tarkempaa hakua. Hetken hakemisen jälkeen otin Charmin takaisin viereeni. Pyysin avustajaa tekemään ihan normaalin markkeerauksen kohtaan missä damit. Dami lensi ja laitoin Charmin hakuun, dami haettiin hyvin. Siirryin Charmin kanssa vähän lähemmäs ja pyysin avustajaa menemään vähän kauemmas, aluetta ei motivoitu. Lähetin Charmin "eteen" -käskyllä hakuun ja kun tuli alueelle, aloitin lähipillityksen. Nyt se haisteli ja kaivoi esiin damin, minkä minulle palautti. Meille parempi tapa olisi ollut eteen-lähetys ilman motivaatiota tai ainakin ilman heittelyä.

Mejästä johtuen, meillä oli pieni tauko nomesta. Se ei Charmin suorittamista ole mitenkään haitannut ja pääosin tehtävät myös osattiin. Ensi viikolla ohjatut treenit jatkuvat kahtena päivänä, varmaan treeniä kotonakin täytyy tehdä, että saadaan varmuutta suorituksiin.

 

 

NOUTAJA PALASI 3.4.2023

Aprillipäivänä 1.4. suuntasimme kohti Pirkan dameja. Matkaan lähti osallistuja Charmi ja seuraksi Hertta sekä Soma vähän sosiaalistumaan. Olimme iltapäivän ryhmässä ja paikan päälle saavuimme vähän ennen puolta päivää. Kävin ilmoittautumassa ja sitten jäimme odottelemaan alkupuhuttelua. Numeroni oli päivän ensimmäinen ja ajattelin myös starttaavani ensimmäisenä. Puhuttelussa selvisi kuitenkin, että rasteille sai mennä ihan missä järjestyksessä tahansa, kunhan on oikealla rastilla, niitä kun oli yksilökisa, kenneljoukkueet, yhdistysjoukkueet, veteraanit sekä lapset. Kun oli toivotettu hyvää kisapäivää, lähdin vauhdilla ottaa varusteeni autosta ja suuntasin kisamaastoon. Ensimmäisenä vastaan tuli yksilökisan kyltit ja siihen jäin odottamaan kuudentena starttaajana. Vähän yli tunti odoteltiin, kunnes oli meidän vuoro. Rastilla meidät otettiin vastaan, numero 31 ja sitten saimme yllättyä. Olimmekin väärällä rastilla, osa yksilökisaan osallistujista olikin laitettu joukkue osallistujien kanssa samaan. Tämä tieto oli kuulemma kerrottu alkupuhuttelun jälkeen, kun joku sitä oli kysynyt. Me olimme silloin jo matkalla maastoon. Yritin esittää, että saisimme kuitenkin tämän rastin tehdä nyt tässä, mutta siihen ei suostuttu. Matka siis jatkui eteenpäin ja pääsisimme siellä olevan jonon hännille uudelleen. Näimme eri ryhmien kylttejä ja aina kyselin, olisiko tämä meidän paikka, ei ollut. Vasta kun saavuimme viimeisille kylteille, meille kerrottiin, että tässä on myös yksilökisan osallistujia, kyltissa luki kylläkin vain joukkuekisa. Hakuruudun rastille ei onneksi ollut paljon jonoa ja siitä pääsimme aika nopeasti suorittamaan.

Rastilla minulle kerrottiin sektorin oikea ja vasen raja, alueelta löytyisi 6 damia, joiden noutamiseen olisi 3 minuuttia aikaa. Lähetin Charmin ohjatusti hakemaan ja kello käynnistyi. Hetki ensimmäistä damia haettiin, se löytyi ja hienosti palautui. Lähetin Charmin uuteen suuntaan, hetken se sinne eteni, kunnes sai selvästi hajun, mikä johti seuraavalle damille. Sekin palautui hienosti käteen. Kolmas dami löytyi pienen etsiskelyn jälkeen ja vielä ehdin lähettää Charmin kertaalleen ruutuun, aika kuitenkin loppui. Kuten videoltakin näkyy, Charmi suorittaa hakua rauhallisesti. Se tekee tarkkaa työtä, mikä on tietenkin hyvä asia, erityisesti käytännön metsällä, siellä ei kello ole käymässä haun päättymiseen. Kolmeen damiin olin hyvin tyytyväinen, niistä pisteitä 12/20 ja yhteistyöstä 7/10 kommentilla "damit hyvin käteen".

Charmin hakuruutu video

Toisella rastilla olisi ohjaus sekä kaksoismarkkeeraus. Valitettavasti sillä rastilla meitä ennen oli peräti seitsemän koirakkoa, joten odotusajasta tulisi pitkä. Pienen odottelun jälkeen passitin Hannan Soman ja Hertan seuraksi autoon ja jäin odottelemaan. Parisen tuntia sain odotella, ennen kuin tuli meidän vuoro. Kun odotin rastille menoa, Hanna saapuikin sopivasti Hertan kanssa katselemaan. Rastilla suoritettiin ensin ohjaus. Minulle näytettiin linja, missä oli kaksi damia, ensimmäinen noin 20 ja toinen noin 40 metrin päässä. Ohjeet annettiin ja kysyttiin, haluanko pitää koiran hihnassa vai vapaana. Lähihallinta on sen verran varmaa, että päätin pitää Charmin vapaana. Otin Charmin sivulle, osoitin ensimmäistä damia ja lähetin liikkeelle. Charmi otti vieressä olevan polun ja lähti sitä pitkin, kylläkin lähes samaan suuntaan. Sieltä se kaarsi sivusta damille, pillitin lähihaun ja hienosti Charmi damin löysi ja palautti käteen. Lähetys toiselle damille ja jälleen sitä viereistä polkua. Otin Charmin heti uudelleen, se oli sallittu säännöissä, kylläkin pari pistettä menetettiin. Nyt vasta ymmärsin, että Charmi oli molemmilla kerroilla ollut vähän vinossa, nyt käänsin sitä vähän enemmän toiseen suuntaan, osoitin suunnan ja lähetin "eteen". Kun suunta oli korjattu, lähti Charmi suoraan linjaa pitkin, damille, se suuhun ja palautus jälleen käteen. Omasta mokastani tästä pistevähennyksiä, väärästä reitistä -2 ja uudelleen lähetyksestä -2, yhteensä 16/20.

Viimeisenä teimme kaksoismarkkeerauksen ja jälleen päätin pitää Charmin vapaana. Katselimme ensimmäisen heiton, ensin sorsapilli, vierestä laukaus ja sitten dami lensi. Käänsin Charmin kohti toista heittopaikkaa, sama toistui ja dami lensi kaaressa. Sain itse valita hakujärjestyksen, yleensä olemme hakeneet ensimmäisenä heitetyn, nyt vaihdoin järjestystä. Sain luvan lähettää ja vauhdilla Charmi suoraan damille ja palautus käteen. Käänsin kohti ensimmäistä damia ja lähetin. Sinnekin mentiin suoraan damille ja yhtä hyvä palautus. Molemmat löytyivät heti ja palautuivat erinomaisesti. Tuomari totesi, ettei se olisi voinut paremmin mennä, tästä täydet pisteet 20/20. Sain suullisen palautteen, missä tuomari kehui erityisesti meidän yhteistyötä, sitä oli kuulemma ilo seurata. Yhteistyöstä saimmekin täydet 10/10, ohjauksessa tulleet virheet eivät johtuneet yhteistyöstä, vaan minun toiminnasta.

Suorituksen jälkeen siirryimme keskuspaikalle ja jäimme odottelemaan arvostelulappua. Sain lapun, palasin autolle ja suuntasimme kotiin päin. Hanna katsoi pisteet, saimme yhteensä 65/80, mikä oli loistava suoritus. Markkeeraus meni täydellisesti, ohjauksessa minun toiminnasta pistevähennykset ja hakuruudussa ei vaan aika riitä Charmin rauhallisella suorittamisella, mikä sekään ei haittaa yhtään. Yhteistyöstä maininnat "suoraviivaiset palautukset ja nätit luovutukset" sekä "damit hyvin käteen". Tyytyväisenä Charmin kanssa jatketaan usealla kevään kurssilla.

 

 

HAASTEITA, HAASTEITA... 27.3.2023

Ei onneksi kuitenkaan ONGELMIA, ONGELMIA, kaikki on korjattavissa koulutuksen sekä toistojen kautta. Ihan ei Charmi ollut viikonloppuna parhaassa hakumoodissa, mutta saatiin myös hyviä suorituksia ja nyt tiedetään mihin täytyy jatkossa panostaa. Pisteet molemmissa kisoissa jäivät alhaiseksi, hyvät suoritukset saatiin usealta rastilta uusinnasta, pisteitä ei niistä herunut. Onneksi ne saatiin kuitenkin uusia ja sitä kautta saimme päivistä erinomaiset treenit. Suullisesti sekä kirjallisesti saimme myös hyvää palautetta, Charmin luovutuksista, rauhallisuudesta sekä meidän yhteistyötä kehuttiin.

Nome-viikonloppu aloitettiin Järvenpäästä Uudenmaan ohjuksesta. Siellä Charmi sai startata markkeerauksiin ensimmäisenä koirana. Saimme ohjeet tehtävästä, otin Charmin vapaaksi (myös hihnassa olisi saanut pitää) ja kerroin meidän olevan valmiita. Edestä sorsapilli kuului ja dami lensi kaaressa. Kun sain luvan, annoin Charmille käskyn "hae". Vauhdilla se lähti liikkeelle, suoraan kohti damia. Vähän ennen damia tuli eteen pehmeä lumi sekä oja, mikä olisi pitänyt ylittää. Siitä kohdasta Charmi ei halunnut jostain syystä mennä, vaan lähti etsimään uutta ylityspaikkaa. Sitä ei heti löytynyt, joten kutsuin Charmin luokseni ja tein uuden lähetyksen. Nyt se valitsi eri kohdan, mistä ojan yli, hetki damia haettiin, löydettiin, suuhun ja palautus minulle. Pisteitä nolla, koska jouduin lähettämään uudelleen. Perään otettiin toinen markki samaan tapaan, nyt sain lähettää Charmin heti damin heiton jälkeen. Nyt oja ylitettiin, hetken jouduttiin damia hakemaan, se löytyi ja jälleen hyvä palautus käteen.

Charmi markkeeraus

Hetken odottelun jälkeen pääsimme hakuruutuun. Etukäteen olin ajatellut, että tämä olisi se meidän helpoin tehtävä, ruudussa olisi alkuun 8 damia, joita toisen koiran kanssa haettaisiin vuorotellen, kolme damia kummallekin. Parimme sai aloittaa, se teki hakua ympäriinsä, mutta dami ei palautunut. Lähetin vuorollani Charmin hakuun ja alkuun se haki etuosasta. Lähetin uudelleen, vähän eri suuntaan ja nyt se suuntasi kauemmas. Kohta sieltä palattiin dami suussa ja hieno palautus käteen. Parini yritti toista hakua, koira ei ruutuun edennyt ja omistaja kovin ihmetteli sen käytöstä. Meidän vuorolla kävi aivan samoin, Charmi eteni muutaman metrin, eikä siitä mennyt edemmäs ruutuun. Muutaman kerran sitä yritin eri suuntiin, mutta se ei auttanut. Kolmannen kerran parini yritti, ei vieläkään tulosta. Charmin kolmas yritys ei myöskään tuottanut tulosta, siihen mekin jäimme ihmettelemään, mitä oikein tapahtui? Aivan omituista käytöstä, kun kuitenkin ensimmäinen dami haettiin. Saimme rastin pitäjiltä kuulla, että välissä toiselta rastilta oli tullut koira hakemaan meidän hakuruudusta. Olisiko näin tapahtunut ja siellä hakuruudussa olikin toinen koira ja siksi ei Charmi sinne edennyt, syy ei meille selvinnyt.

Charmi hakuruutu

Viimeisenä rastina meillä oli motivoitu ohjaus. Sain tehtävästä ohjeet ja otin jälleen Charmin vapaaksi. Tiedän, ettei sen seuraaminen ole NOME-B kokeen tasolla, mutta halusin nähdä miten se menee. Dami kädessä lähdimme Charmin ja tuomarin kanssa etenemään. Hyvin Charmi pysyi koko matkan parin metrin etäisyydellä. Tuomari kertoi paikan, mihin Charmi tulisi jättää odottamaan, kun vien damin vähän eteenpäin merkittyyn kohtaan. Charmille käsky "odota" ja kävin viemässä damin. Palasin Charmin luokse, käännyttiin ja lähdettiin lähtöpaikalle. Paluumatkalla seuraaminen ei sujunut yhtä hyvin, vaan Charmi välissä pysähtyi haistelemaan sekä vaelteli molemmin puolin. Pääsimme kuitenkin perille, käänsin Charmin sivulle kohti damia ja laitoin hakuun. Haku sujui Charmin tapaan hyvin sekä palautus käteen. Viimeinen rasti meni hyvin ja siihen oli hyvä lopettaa meidän ensimmäinen Uudenmaan Ohjus.

Charmi ohjaus

Sunnuntaina jatkettiin Talvinomessa riistojen kanssa. Paikan päällä sain tiedon, että haettavana riistana olisi fasaanit, mitä Charmi ei aiemmin ollutkaan nähnyt. Jälleen olimme starttivuorossa ensimmäisenä ja kohta suunnattiin ensimmäiselle rastille hakuruutuun. Sain ohjeet sekä hakusektorin rajat. Lähetin Charmin hakuun ja se aloitti etsinnän etumaastosta. Lunta oli paljon, eikä Charmi oikein päässyt etenemään. Otin sen takaisin ja ohjasin hakuruutuun menevälle polulle. Sinne Charmi katosi puuston taakse ja jäin odottamaan tulisiko riistan kanssa takaisin. Aikaa hakuun oli kolme minuuttia ja tuomari kertoi, että kohta se alkaa täyttymään. Pillitin Charmin pois ruudusta ja sieltä se palasi, valitettavasti ilman riistaa.

Hakuruudun jälkeen pääsimme heti perään suorittamaan markkeeraukset. Ensin etumaastosta kuului "fasaanin äänet", sitten ammuttiin, lintu lensi ja sain luvan lähettää hakuun. Vauhdikkaasti Charmi eteni fasaanin luo, haisteli sitä pitkään ja palasi. Otin lähetyksen uudelleen ja kun se saapui fasaanin luokse, kannustin sitä nostamaan ja nyt Charmi otti siitä hyvän otteen ja palautti minulle. Toinen markkeeraus otettiin heti perään ja jälleen Charmi eteni hyvin fasaanille. Se ei kuitenkaan noussut, ei edes uudelleen lähetettäessä.

Viimeisenä tehtiin ohjaus, jota tällä kertaa ei mitenkään motivoitu. Minulle kerrottiin, mistä riista löytyy, otin Charmin sivulle, näytin suunnan ja annoin "eteen" -käskyn. Hyvin se lähti liikkeelle, valitettavasti ei edennyt riittävän pitkälle. Kutsuin Charmin takaisin ja avustaja kävi näyttämässä riistan, jonka Charmi näki. Uudestaan hakuun, nyt mentiin fasaanille, se nostettiin ja palautus hyvin käteen. Valitettavasti tästäkään suorituksesta ei pisteitä saatu, sillä haku olisi pitänyt onnistua ilman motivointia. Päivän suorituksista olin tyytyväinen Charmin hakuun, hyvin se ruudusta etsi ja riistoille eteni. Sentään kaksi kertaa palautti fasaanin, niihin olisi varmaan pitänyt tutustua ennen kisaamaan lähtemistä.

Näistä arvosteluista jäi hyvä mieli :-)

"Hieno suoritus, luovutukset kauniit..."
"Mukavasti tekevä koira"
"Tarkkaa työtä tekevä ja rauhallinen koira"
"...hyvässä yhteistyössä omistajan kanssa"
"Lempeä ja kannustavasti ohjattu koira"
"Rauhallisella tyylillä työskentelevä koira"
"Rauhallinen koira"
"Suoraviivainen ohjaus" (dami 17/20 pistettä)

Paljon on työtä edessä, kun NOME-B kokeessa aiomme startata. Treenejä täytyy tehdä erilaisissa ja myös haastavissa maastoissa. Kaikki mahdollinen riista on otettava käyttöön, paluumatkalla Uudenmaan ohjuksesta kävimmekin hakemassa fasaaneja ja sorsia. Lähihallintaa on parannettava sekä seuraamista häiriön alla. Paljon toistoja, jotta saadaan varmuutta suorittamiseen. Onneksi koulutuksia on tiedossa paljon, sillä kuulumme viiteen eri treeniryhmään ;-)

 

 

TOLLERINOVIISIT 14.3.2023

Viime lauantaina suunnattiin Charmin kanssa tollerinoviisi treeniin Espooseen. Keli ei meitä suosinut, sillä lumisade alkoi samalla hetkellä kun treenitkin. Alkuun kokoonnuimme parkkipaikalle ja saimme siinä pienen lämmittelytehtävän. Nameja heittelemällä koiralle vähän kierroksia ja sitten rauhoittumista, kun nami ojennettiinkin rauhallisesti kädestä. Lyhyen treenin jälkeen porukka jaettiin kahteen (3+2) ja Charmi sai jäädä autoon odottelemaan vuoroaan.

Siirryimme järven jäälle, missä kävikin melkoinen viima. Onneksi olin tähän varautunut, joten ei annettu huonon kelin haitata suorittamista. Treenissä oli kaikkiaan kolme rastia, joilla toimin tämän ensimmäisen ryhmän avustajana. Samalla seurasin koirien suorittamista, otin niistä oppia ja kuuntelin kouluttajan ohjeita. Kun ryhmä aloitti viimeisen rastin suorittamisen, lähdin hakemaan Charmia.

Me saimme aloittaa toisesta ryhmästä. Ensimmäisenä teimme taakse-lähetyksen motivoidusti. Hyvä niin, sillä olemme tehneet taakse lähetyksen vain kertaalleen yhdessä treenissä. Vein Charmin paikalleen ja lähdin viemään damia. Yllätykseksi kuulin kouluttajan kommentin "tulee perässä", kun Charmi oli lähtenyt seuraamaan. Eipä ole aikoihin odottelusta karannut, mutta ei auttanut kuin palauttaa se takaisin. Sain damin vietyä ja käänsin Charmin selkä damia kohden. Siirryin noin 5 metrin päähän Charmin eteen, nosti käteni suoraan ylös ja käskytin "eteen". Kuinkas ollakaan, Charmi kääntyi, haki damin ja palautti sen minulle käteen. Teimme pari samanlaista suoritusta ja sitten avustaja sai viedä damin, Charmi seurasi. Käänsin Charmin ja lähdin kohti kouluttajaa. Toisen kerran Charmi karkasi mukaani, palautin ja vähän tiukempi "odota" käsky. Nyt Charmi pysyi paikallaan, kun siirryin kouluttajan luokse. Siitä jälleen käsi ylös, käsky "eteen", Charmi lähti hitaasti tulemaan minua kohden, eteni pari metriä, pysähtyi ja samalla hetkellä muisti, että damihan oli toisessa suunnassa. Vauhdikas nouto ja damin palautus käteen. Toisella kertaa Charmi teki ihan saman, pari metriä eteen ja sitten haku. Kolmannella kerralla lyhensimme matkaa ja sitten Charmi lähti suoraan damille. Ihan hyvät suoritukset, kun tätä ei ole treenattu, karkaaminen odotuksesta vähän jäi ihmetyttämään, eipä auta kuin vahvistaa sitäkin.

Kuva Päivi Jokinen

Toisessa treenissä koirakko keskelle, avustaja (koiran kanssa) vei damin ympyrän reunalle ja heti toisen 90 astetta eteenpäin. Tarkoitus oli lähettää koira ensimmäiselle damille taakse-lähetyksenä, mutta kouluttajan kanssa päädyimme siihen, että Charmi lähetetään kuono kohti damia. Kun Charmi oli seurannut molemmat viennit, käänsin sen kohti ensimmäistä damia, näytin suunnan ja laitoin hakuun. Suoraan damille, se suuhun ja hieno palautus. Siitä käännyimme kohti avustajaa, joka vei kolmannen damin jälleen 90 astetta edellisestä eteenpäin. Taas suunta edelliselle (toiselle) damille ja hakuun. Tämä toistettiin vielä kolmannen ja neljännen damin kanssa. Charmi nouti ja palautti jokaisen damin erinomaisesti.

Kolmas tehtävä olikin melkoisen vaativa, linjahaku missä päässä olisi neljä damia. Alkuun pitäisi hakea kaksi damia eteen-noudolla ja sitten avustaja, mikä oli linjan puolivälissä, markkeeraisi matkalle, se pitäisi hakea ja sen jälkeen vielä hakuun linjan päähän, missä kaksi damia. Charmin ongelma oli, varsinkin alkuvaiheessa, että se palautti damit avustajille, joskus yleisöön eli suorituspaikalla olevat ihmiset väliin kiinnostivat. Nyt alkuun veimme yhdessä Charmin kanssa neljä damia linjan päähän. Sitten siirryimme lähetyspaikalle ja avustaja siirtyi omalle paikalleen. Lähetin Charmin hakuun ja kuinkas ollakaan, se juoksi avustajan luokse. Lyhensimme matkaa muutaman kerran, kunnes olimme niin lähellä avustajaa, ettei se enää kiinnostanut. Vaihdoimme lähetyspaikkaa kauemmas, tein muutoksia lähetykseen ja lopulta saimme kaikki neljä damia haettua. Avustajan häiriö oli tällä kertaa kuitenkin sen verran suuri, että loppuun haimme vain avustajan matkalle heittämän markkeerauksen. Tämäkin oli meille aivan uusi tehtävä, joten olin ihan tyytyväinen Charmin hakuihin.

Treenin lopuksi kokoonnuimme parkkipaikalle ja pohdimme treenin antia. Me saimme treenistä todella paljon, teemme jatkossa lisää taakse lähetyksiä sekä hakuja avustajan ollessa häiriönä. Edelleen olen tyytyväinen Charmin viretilaan, noudot sujuvat hyvin, kunhan tietää mitä halutaan noudettavaksi sekä palautukset ovat edelleen erinomaisia. Seuraavat treenit odottavat jo viikonloppuna, siitä onkin sitten enää viikko, kun lähdetään leikkimielisiin Uudenmaan ohjukseen sekä Talvinomeen.

 

 

AKTIIVINEN NOME-KEVÄT TULOSSA 7.3.2023

Vuosi on alkanut aktiivisesti noutohommien parissa. Kotipihassa olen tehnyt perustreeniä Charmin ja Hertan kanssa. Charmilla lähihallinta on selvästi parantunut. Jonkin verran suuntaharjoituksia ollaan tehty ja nekin alkavat hahmottumaan. Hertan kanssa keskitytään perusnoutoihin ja edelleen tehdään tuttavuutta variksen kanssa. Charmin kanssa suunnataan yhteistreeneihin ja Hertan kanssa jatketaan tässä vaiheessa pihassa, ennen lumien sulamista.

Kuulumme Charmin kanssa tällä hetkellä kolmeen eri noutoporukkaan, tollereiden omaehtoinen, Pirkan nuuskujen NOME-ALO tähtäävät ja uusimpana Tollerinoviisit, minkä treenit alkavat lauantaina. Omaehtoisten ryhmässä emme ole hetkeen käyneet, pentukuviot vähän sekoittavat arkea ja Hannan työreissu sattuu juurikin treenien aikaan.

Pirkan nuuskujen treeneissä olemme käyneet kolmesti. Eilisessä treenissä harjoittelimme tulevaan Pirkan dameihin. Pirkan Damit ovat epävirallinen, leikkimielinen joukkuekilpailu nuorille, n. 22 kk ikäisille koirille. Valitettavasti Charmi on täyttänyt kilpailuun mennessä 23kk, joten otamme osaa vain yksilökilpailuun, emme enää pääse joukkueisiin. Ensimmäisenä tehtiin hakuruutu, minne etukäteen oli viety 6 damia. Otin vähän kauempana Charmin vapaana seurantaan ja siitä siirryimme hallitusti hakuruudun lähtöpaikkaan. Charmi sivulle, suunnan näyttö hakuruutuun ja Charmi hakuun. Ensimmäinen dami löytyi nopeasti ja palautus käteen. Seuraavat kolme damia haettiin yhtä hyvin ja päätin jättää kaksi viimeistä hakematta, koska neljä ensimmäistä onnistuivat täydellisesti. Seuraavaksi tehtiin kahdella damilla ohjaustehtävä linjalle. Siirryin lähetyspaikalle ja otin Charmilta hihnan pois. Rauhallisesti Charmi seurasi kouluttajan damin viennit sekä hänen paluunsa meidän rinnalle. Lähetin Charmin ohjatusti hakuun "eteen" -käskyllä ja vauhdilla se lähti liikkeelle. Ensimmäinen dami heti suuhun ja palautus käteen. Uusi lähetys ja toinenkin dami haettiin ilman ongelmia. Viimeisenä tehtiin kaksoismarkkeeraus. Charmi katseli molempien markkeerauksien heitot vapaana. Pirkan dameissa saa ensin hakea kumman tahansa, mutta halusin, että Charmi hakeekin ensimmäisenä heitetyn ensin. Käänsin suunnan ensimmäisen damin suuntaan ja Charmi liikkeelle. Suoraan damille, se suuhun ja palautus polkua pitkin minulle. Suunta käännettiin toiselle damille ja hakuun. Muutama hangesta sojottava heinä piti matkan varrelta tarkastaa ja sitten damille. Senkin palautus sujui suoraan käteen. Kolmen rastin tehtävät Charmi suoritti erinomaisesti, ollen vielä suorituksia ennen vapaana. Tottahan toki tässä vaiheessa vielä käskytän sitä ja palkkaan nameilla, mutta jatkoa ajatellen lähihallintakin näyttää hyvältä.

Olen ilmoittanut Charmin myös Järvenpään Uudenmaan ohjukseen. Sieltä odotellaan tietoa, mahduttiinko kisaamaan, sillä ilmoittautumisia on jonkin verran yli paikkamäärän. Korpilahden Talvinomeen (riistalla) varmaankin mahdumme ja hienoa nähdä nouseeko Charmilla riista edelliseen tapaan. Sitten viimeisenä oli vielä Pirkan damit. Kevään aikana seurataan mitä koulutuksia lähialueilla järjestetään ja yritetään päästä niihin. Katsellaan sitten miten edistytään ja tehdään päätöksiä milloin NOME-B kokeeseen ilmo laitetaan.