Näyttelyt 2023

NÄYTTELYKAUSI AVATTU 2.5.2023

Lauman osalta näyttelyt aloitettiin jo pari viikkoa sitten Vaasan kansainvälisestä näyttelystä. Vielä ei mejä-kokeita ollut tarjolla, joten minäkin lähdin matkaan. Vähän alle kolme tuntia näyttelypaikalle ajeltiin ja jälleen matkalla tehtiin suunnitelmia tulevia viikonloppuja silmällä pitäen. Melkoinen suunnittelu siinä onkin, kun tarjolla on näyttelyä, mejää, rallya, nome-koulutuksia ja sitten jokaiseen lajiin vielä osallistuvat koirat. Katsellaan miten alkuvuoden tapahtumat sujuvat ja niiden perusteella jatketaan suunnittelua.

Vaasan näyttelystä pienenä toiveena oli Charmille serti, millä se kahden vuoden iän saavutettuaan saavuttaisi FI MVA tittelin. Aamulla kun koirat sähköisestä luettelosta oli katsottu, huomattiin että sertistä kisaa peräti kahdeksan narttua. Charmin kanssa käyttöluokassa oli kaksi muuta osallistujaa. Charmi esiintyi kehässä hienosti ja lopulta se nostettiin luokkavoittoon. Mahdollisuudet sertiin olivat olemassa, kun vielä se SA:kin sieltä annettiin. Valioissa kisasi meidän melko karvaton Hertta, tutun kilpakumppaninsa Kertun kanssa. Tuttua oli Kertun käyttäytyminen jälleen, kun kehässä piti kesken juoksun kääntyä ja rähähtää Hertalle. Hertta ei moiseen reagoinut, tuomari kylläkin ja Kertulle arvosteluksi EH. Hertta sai ERI SA:n.

PN-kehässä kehä kierrettiin, tuomari katseli koirat ja nosti Charmin ykköseksi. Hertta käteltiin tässä vaiheessa pois. Vielä mentiin kierros, järjestys ei vaihtunut, Charmi oli näyttelyn kaunein narttu. Sertin lisäksi saimme myös Cacibin, se oli todellakin paljon enemmän kuin mitä toivottiin. Nyt meillä on omassa laumassa ensimmäinen FI MVA ja uskon, ettei se jää viimeiseksi.

Viime viikonloppuna jatkettiin kahdella näyttelyllä (NORD/KV) Pirkkahallissa. Ensimmäiseen näyttelyyn en päässyt, kun olin silloin Lumon kanssa Ikaalisten mejä-kokeessa. Hanna laitteli viestiä näyttelystä, Charmi ainoana luokassaan, arvosteluksi ERI SA. Kolmen osallistujan valioluokassa Hertta sijoitettiin toiseksi, myös ERI SA. Sitten jäin odottelemaan PN-kehän tuloksia. Puhelin pirahti ja siellä oli teksti "Charmi ROP" hymiöiden kera. Olinpa vähän yllättynyt, vaikka Vaasasta se ykkössija tulikin, nyt rodun kaunein ja palkinnoksi vielä NORD-sertikin. Mukava oli tämän viestin jälkeen Lumon kanssa jäljellä käydä, mikä sekin meni erinomaisesti (VOI1/46).

Sunnuntaina pääsin mukaan, nyt vuorossa oli KV-näyttely. Charmi jatkoi hienoja esityksiään, käyttöluokan kolmen joukosta se nostettiin ykköseksi, arvostelu jälleen ERI SA. Hertan kanssa kisaamassa oli Kerttu ja turkista johtuen Hertta luokan kakkoseksi, kuitenkin ERI SA. PN-kehä alkoi ja kierros siinä taidettiin kiertää kun kehästä kuului melkoinen rähinä. Tuttu koirahan siellä jälleen rähisi, nyt sai kumppanikseen nartun, joka rähisi takaisin. Tuomari näki tilanteen tavallaan ja poisti sieltä toisen rähisijöistä. Valitettavasti se suurempi syyllinen taisi kehään jäädä, videolta oli helppo tapahtumien kulku nähdä. Näitä tilanteita ei kehässä (eikä muuallakaan) haluaisi nähdä, toivon mukaan koiran omistaja tekee asialle jotain. PN-kehää jatkettiin, veteraani palkittiin parhaana ja Charmille PN2 sija sekä Cacib, sertiä emme enää saa ottaa.

Kolme näyttelyä tänä vuonna käytynä, niihin ovat osallistuneet vain Charmi ja Hertta. Hertta vähäisessä karvassa on pärjännyt yllättävänkin hyvin. Charmi on näiden näyttelyiden perusteella nousemassa lauman kauneimmaksi. Katsotaan tilanne sitten kun Myrri ja Hertta saavat karvansa, miten käy. Ehkä sieltä Minku tai Lumokin välissä pääsevät veteraaniluokkaan esiintymään. Omaa kehäkäyntiään odottelee myös Soma, ehkä se tapahtuu Oulun tollershowssa pikku pentuluokassa. Suuria odotuksia ei ole Soman näyttelyuran suhteen, sillä se on minun valitsema ja valinnan tein ihan pentuna nähdyn aktiivisuuden, luonteen sekä sorkkaa kohtaan osoitetun kiinnostuksen johdosta. Siitä tulee, toivon mukaan harrastuskoira, jolle näyttelyistä haetaan kenties vain se mettä-miehen serti ;-)