Näyttelyt 2023

EI IHAN ESITYSKUNNOSSA 25.7.2023

Juhannuksena pääsin mukaan Jyväskylän kaksipäiväisiin näyttelyihin, kun mejä-kokeita ei lähialueella ollut. Lauantain KR-näyttelyssä Charmi, Hertta ja Lumo saivat kaikki ERI SA;n ja olivat ainoat koirat PN-kehässä. Hertta vei voiton, Lumon ollessa toinen ja ehkä vähän yllättäen Charmi "vasta" kolmas. Sunnuntaina matkaan lähtivät Charmi ja Hertta sekä Soma turistina. Tyttösemme saivat jälleen ERI SA:n, nyt PN-kehässä oli kuitenkin kisaa, yhteensä kuusi koiraa. Siitä huolimatta Charmi voittoon ja Hertta sijalle PN3.

Heinäkuun alun viikonloppu oli varattu myös näyttelyille. Lauantaina poikkesimme Turun KV-näyttelyssä. Siellä jo turkkiaan menettänyt Charmi tuli sijalle PN4 (ERI SA) ja Hertta sijalle PN3 (ERI SA). Sunnuntaina Tuusulan KR-näyttelyyn suuntasimme neljän koiran voimin, Myrrikin pääsi kehään yli puolen vuoden tauon jälkeen. Charmi aloitti kehissä ja sai ERI SA:n. Valioissa Hertta voittoon, Myrri toiseksi, molemmille ERI SA. Lumo jäi veteraaniluokassa toiseksi, saaden kuitenkin ERI SA:n. Onneksi kehän laidalta löysimme esittäjät kaikille tyttösille PN-kehään. Siellä Charmi ja Hertta sai tuomarin miettimään pitkään voittajaa, lopulta Charmi ykköspaikalle osoitettiin. Hertta siis toinen, Myrrin sijoittuessa paluunäyttelyssään hienosti sijalle PN4. Tällä ryhmällä kehtasi kasvattajaryhmän esittää ja sille ansaitusti KP ja ROP-kasvis.

Tollershow ei tänä vuonna paljon ilon aiheita antanut. Pentukehistä aloitettiin ja sieltä tuli ehkä se iloisin saavutus, Somalle kp. Soman odotukset näyttelykehissä eivät ole korkealla, ehkä tämä kp kuitenkin osoittaa, ettei siinä nyt mitään suurempaa ulkomuodollista ongelmaa ole. Ongelmat sitä vastoin alkoivat häkistä, missä huomasimme Lumon oksentelemassa. Sitä päätettiin lenkittää ja siellä huomattiin, että vatsakin oli löysällä. Siinä vaiheessa olisi voinut jättää kehän väliin, mutta kun Lumon käyttäytyminen oli kuitenkin normaalia, se kehään vietiin. Sieltähän Lumo sai melkoisen pitkän näyttelyuransa ensimmäisen H:n. Se ei kylläkään harmittanut läheskään yhtä paljon, kuin Lumon vointi. Matka kotiin oli kuitenkin pitkä, joten emme voineet tässä vaiheessa kuin seurata Lumon vointia. Charmi karvansa menettäneenä sai vähän yllättäen ERI SA:n ja oli luokkansa toinen. Toinen karvaton Myrri sai sileän ERI:n ja Hertta ERI SA:n, ollen valioluokan kolmas. Ihan odotetut tulokset tälle kolmikolle, tässä kunnossa. Ilta vietettiin Lumon vointia seuraillen ja kun se yön aikana ei parantunut, teimme päätöksen suunnata aamusta kotia kohden. Olimme ilmoittautuneet viikonlopun KV ja NORD näyttelyyn, mutta tässä tilanteessa ne olivat sivuasia. Kotosalta saimme tiedon, että myös siellä Taika oli mahataudissa. Vatsalääkkeet niille haettiin ja ruokavalio muutettiin. Muutaman päivän molemmat edelleen sairastivat, sitten alkoi helpottaa. Onneksi tauti ei tarttunut muuhun laumaan.

 

 

EI SE MÄÄRÄ, VAAN LAATU 19.6.2023

Viisi näyttelyä on käyty viimeisen päivityksen jälkeen. Melkoisen huimaa on menestys ollut, sillä jokaisen näyttelyn kaunein narttu on ollut meidän laumasta. Charmi on ollut kaunein neljä kertaa (ROP ja 3xVSP) ja Hertta (ROP) kertaalleen. Tämän vuoden näyttelyitä on kahdeksan, joista Charmi 6xPN1, Hertta kerran PN1 ja yhdestä näyttelystä Charmi sai "tyytyä" PN2 sijaan. Joukkoon mahtuu vain yksi ryhmänäyttely, kolme KR, yksi NORD ja kolme KV-näyttelyä.

Nyt Charmi on pudottamassa turkkiaan, joten samaa menestystä jatkossa ei ole luvassa. Hertta on hyvässä turkissa ja Myrri hiljalleen saamassa turkkiaan takaisin. Muutamia näyttelyitä on luvassa ja koko porukalla mennään, sillä olen mejästä pitämässä vähän taukoa.

 

 

 

NÄYTTELYKAUSI AVATTU 2.5.2023

Lauman osalta näyttelyt aloitettiin jo pari viikkoa sitten Vaasan kansainvälisestä näyttelystä. Vielä ei mejä-kokeita ollut tarjolla, joten minäkin lähdin matkaan. Vähän alle kolme tuntia näyttelypaikalle ajeltiin ja jälleen matkalla tehtiin suunnitelmia tulevia viikonloppuja silmällä pitäen. Melkoinen suunnittelu siinä onkin, kun tarjolla on näyttelyä, mejää, rallya, nome-koulutuksia ja sitten jokaiseen lajiin vielä osallistuvat koirat. Katsellaan miten alkuvuoden tapahtumat sujuvat ja niiden perusteella jatketaan suunnittelua.

Vaasan näyttelystä pienenä toiveena oli Charmille serti, millä se kahden vuoden iän saavutettuaan saavuttaisi FI MVA tittelin. Aamulla kun koirat sähköisestä luettelosta oli katsottu, huomattiin että sertistä kisaa peräti kahdeksan narttua. Charmin kanssa käyttöluokassa oli kaksi muuta osallistujaa. Charmi esiintyi kehässä hienosti ja lopulta se nostettiin luokkavoittoon. Mahdollisuudet sertiin olivat olemassa, kun vielä se SA:kin sieltä annettiin. Valioissa kisasi meidän melko karvaton Hertta, tutun kilpakumppaninsa Kertun kanssa. Tuttua oli Kertun käyttäytyminen jälleen, kun kehässä piti kesken juoksun kääntyä ja rähähtää Hertalle. Hertta ei moiseen reagoinut, tuomari kylläkin ja Kertulle arvosteluksi EH. Hertta sai ERI SA:n.

PN-kehässä kehä kierrettiin, tuomari katseli koirat ja nosti Charmin ykköseksi. Hertta käteltiin tässä vaiheessa pois. Vielä mentiin kierros, järjestys ei vaihtunut, Charmi oli näyttelyn kaunein narttu. Sertin lisäksi saimme myös Cacibin, se oli todellakin paljon enemmän kuin mitä toivottiin. Nyt meillä on omassa laumassa ensimmäinen FI MVA ja uskon, ettei se jää viimeiseksi.

Viime viikonloppuna jatkettiin kahdella näyttelyllä (NORD/KV) Pirkkahallissa. Ensimmäiseen näyttelyyn en päässyt, kun olin silloin Lumon kanssa Ikaalisten mejä-kokeessa. Hanna laitteli viestiä näyttelystä, Charmi ainoana luokassaan, arvosteluksi ERI SA. Kolmen osallistujan valioluokassa Hertta sijoitettiin toiseksi, myös ERI SA. Sitten jäin odottelemaan PN-kehän tuloksia. Puhelin pirahti ja siellä oli teksti "Charmi ROP" hymiöiden kera. Olinpa vähän yllättynyt, vaikka Vaasasta se ykkössija tulikin, nyt rodun kaunein ja palkinnoksi vielä NORD-sertikin. Mukava oli tämän viestin jälkeen Lumon kanssa jäljellä käydä, mikä sekin meni erinomaisesti (VOI1/46).

Sunnuntaina pääsin mukaan, nyt vuorossa oli KV-näyttely. Charmi jatkoi hienoja esityksiään, käyttöluokan kolmen joukosta se nostettiin ykköseksi, arvostelu jälleen ERI SA. Hertan kanssa kisaamassa oli Kerttu ja turkista johtuen Hertta luokan kakkoseksi, kuitenkin ERI SA. PN-kehä alkoi ja kierros siinä taidettiin kiertää kun kehästä kuului melkoinen rähinä. Tuttu koirahan siellä jälleen rähisi, nyt sai kumppanikseen nartun, joka rähisi takaisin. Tuomari näki tilanteen tavallaan ja poisti sieltä toisen rähisijöistä. Valitettavasti se suurempi syyllinen taisi kehään jäädä, videolta oli helppo tapahtumien kulku nähdä. Näitä tilanteita ei kehässä (eikä muuallakaan) haluaisi nähdä, toivon mukaan koiran omistaja tekee asialle jotain. PN-kehää jatkettiin, veteraani palkittiin parhaana ja Charmille PN2 sija sekä Cacib, sertiä emme enää saa ottaa.

Kolme näyttelyä tänä vuonna käytynä, niihin ovat osallistuneet vain Charmi ja Hertta. Hertta vähäisessä karvassa on pärjännyt yllättävänkin hyvin. Charmi on näiden näyttelyiden perusteella nousemassa lauman kauneimmaksi. Katsotaan tilanne sitten kun Myrri ja Hertta saavat karvansa, miten käy. Ehkä sieltä Minku tai Lumokin välissä pääsevät veteraaniluokkaan esiintymään. Omaa kehäkäyntiään odottelee myös Soma, ehkä se tapahtuu Oulun tollershowssa pikku pentuluokassa. Suuria odotuksia ei ole Soman näyttelyuran suhteen, sillä se on minun valitsema ja valinnan tein ihan pentuna nähdyn aktiivisuuden, luonteen sekä sorkkaa kohtaan osoitetun kiinnostuksen johdosta. Siitä tulee, toivon mukaan harrastuskoira, jolle näyttelyistä haetaan kenties vain se mettä-miehen serti ;-)