Näyttelyt 2023

RUMA ANKANPOIKANEN 15.12.2023

Näin messarin kynnyksellä on hyvä tehdä päivitys edellisestä käynnistä. Pitkään mietimme lähdemmekö Tampereen näyttelyyn ollenkaan, mutta kun näyttelyitä talvella on niin harvassa, niin päätimme poiketa. Matkaan lähtivät näyttelytähtemme Charmi, karvaton Myrri ja sitten "Sopuli-Soma". Ilman tulospaineita osallistuimme, Charmi saa mitä saa, karvaton Myrri ei tule saamaan mitään ja Soman osalta olisimme oikein tyytyväisiä, jos kehäkäytös olisi hyvää. Vähän Somaa on kehässä jänskättänyt ja sitä on harjoiteltu muutamilla näyttelytreeneillä, viimeisessä olin itsekin mukana ja siellä Soma esiintyi erinomaisesti.

Saavuimme todella kylmään maneesiin ja laitoin häkin pystyyn. Tyttöset sinne tuplapeiton päälle, liivit päällä odottelemaan. Ensimmäisenä kehään sai mennä Soma. Tarkkaan seurasin sen käytöstä kehässä, yhteinen kierros muiden junioreitten kanssa kierrettiin häntä heiluen. Yksilöarvostelukin sujui ilman ongelmia, myöskään käsittelyssä ei peruuteltu yhtään. Päivän tavoite oli siis saavutettu! Sitten alkoikin pienet yllätykset, olimme niin keskittyneitä Soman käyttäytymiseen, ettei niitä arvosteluja oltu edes mietitty, pieni ylläri oli siis punaisen (erinomainen) lapun näyttäminen Somalle. Seitsemästä juniorista neljä jatkoi erinomaisen saaneena luokka-arvosteluun. Edelleen Soma esiintyi upeasti ja muutaman kierroksen jälkeen se nostettiin ryhmän kärkeen. Siitä vielä kierros, eikä järjestys muuttunut, Soma voitti ison junioriluokan. Kylläpäs tuli hyvä fiilis pikkuisen menestyksestä, vielä kun SA:kin lopuksi saatiin. Urosten kolmesta juniorista kukaan ei saanut SA:ta, joten Somasta tuli suoraan jun-ROP kera jun-SERTIn.

Valioluokassa kisasivat vain Charmi ja Myrri. Odotetusti Charmi sai ERIn ja Myrri, vähän kuten pelkäsimmekin, EH:n. Charmille vielä SA, joten kaksi koiraamme kisaisi PN-kehässä. Yhteensä kehässä oli viisi narttua ja ensimmäisenä käteltiin pois junioriluokan toiseksi sijoittunut. Veteraani- ja AVO-luokan nartut nostettiin koiriemme edelle ja lähdettiin kiertämään kierros. Vielä tehtiin yksi muutos, Soma nostettiin kolmanneksi Charmin edelle. Jopas oli mahtava päivä Somalle, upeasti vielä PN3 sijoitus ja sai näyttelystä lähteä meidän laumamme kauneimpana! Hyvin tiedämme, että tämä oli vain yksi näyttely ja tuskin Soma jatkossa tulee jatkamaan näin mahtavaa menestystä. Nyt kuitenkin tiedämme, ettei se minun pentulaatikosta valitsema yksilö olekaan "ankka" vaan siitä saattaa kuoriutua jonkin sortin joutsen :-)

 

 

PITKÄSTÄ AIKAA NÄYTTELYISSÄ 24.10.2023

Viime viikonloppuna olimme pitkästä aikaa koiranäyttelystä. Se oli samalla Soman ensimmäinen virallinen näyttely ja sille tavoitteena oli vähintään arvostelu T, jotta pääsisimme starttaamaan mejän VOI-luokassa. Matkaan lähtivät myös Charmi, Hertta ja Myrri, ilman varsinaisia tavoitteita. Vähän oli haasteita tämänkin näyttelyn osalta, sillä teloin oman jalkani Soman mejä-kokeessa perjantaina ja Hanna oli tietysti edelleen toipilaana kädestään. Matkaan kuitenkin lähdettiin ja alkumatkan ajelin, kunnes jalkani kipuili sen verran, että Ikaalisten kohdilla kuljettajaa vaihdettiin. Onneksi on automaattivaihteinen auto, niin Hannan ei tarvitse kättään paljon ajossa käyttää.

Näyttelypaikalla veimme yhdessä häkit paikoilleen ja sitten vasta haimme koirat autosta. Hanna oli onneksi saanut esitysapua kehän laidalle, sillä itseltäni ei juokseminen kehässä onnistunut. Minä sain sitten keskittyä lähinnä tyttösten kuvaamiseen. Soman kanssa junnuissa oli peräti yhdeksän koiraa, toisaalta se ei haitannut, sillä luokkavoittoa emme olleetkaan hakemassa. Soman kehäesiintyminen ei mennyt ihan nappiin, se oli vähän vallaton ja tuomarin käsittelystä se ei tykännyt yhtään. Hanna kun ei kädellään pystynyt sitä pitämään aloillaan ja olin jo itsekin menossa kehään auttamaan. Jotenkin Soma saatiin kuitenkin käsiteltyä, kierrokset kehässä sujuivat hyvin, kuten seisottaminenkin. Ehkä näiden ansiosta Soma sai yllätykseksemme arvostelun EH (erittäin hyvä). Tavoite T (tyydyttävä) ylitettiin siis kirkkaasti.

Charmi esiintyi seuraavaksi käyttöluokassa, missä oli toinenkin osallistuja, joka sai arvostelun H. Charmi esiintyi upeasti ja siitä tuloksena ERI, luokkavoitto ja SA. Sitten kehään menivät valionarttumme Hertta ja Myrri. Luokassa kaksi muuta koirakkoa. Tässäkin luokassa tyttösemme oli tuomarin mielestä ne kauneimmat, Hertta luokan voittoon ERI SA, Myrri toiseksi myös ERI SA, kolmannelle sileä ERI ja neljäs EH. Kolme koiristamme esiintyisi siis PN-kehässä, missä oli yhteensä kahdeksan koiraa. Osa koirista kierroksen jälkeen karsittiin ja Hertta siirrettiin joukon kärkeen. Siellä Hertta loppuun asti pysyi ja kävi vielä ROP-kehässä hakemassa voiton, joten päivän saldona ERI SA, CACIB ja ROP. Hanna kävi vielä avustajiensa kanssa esittämässä kasvattajaryhmän, mistä sai tuomarilta onnittelut hyvästä kasvatustyöstä, KP ja kasvattaja-ROP. Olipas upea päivä meidän laumallemme ja minä saan tyytyväisenä jatkaa Soman kanssa sen mejä-uraa, VOI-luokkaankin on nyt mahdollisuus.

Oli ihan mukava käydä näyttelyssä pitkästä aikaa, vaikka en sitä tungosta ja ahtautta olekaan kaivannut. Nyt sain rauhassa keskittyä kuvaamiseen, kun kehään ei minua tarvittu. Kehän laidalla sai käydä mukavia keskustelua ja pariinkin kertaan kuunnella kehuja meidän koiristamme, kiitokset bloginkin kautta niistä. Myös mejä-menestys on tuonut uusia tuttavuuksia, moikkaamassa kävi niin Koiramme-lehden toimittaja, näyttelyn kenttäpäällikkö johon olen tutustunut mejän kautta, kuin myös mejä-kokeen järjestäjä, minkä huomasin hallista lähtiessä, kiva oli näyttelyssäkin törmätä.

 

 

EI IHAN ESITYSKUNNOSSA 25.7.2023

Juhannuksena pääsin mukaan Jyväskylän kaksipäiväisiin näyttelyihin, kun mejä-kokeita ei lähialueella ollut. Lauantain KR-näyttelyssä Charmi, Hertta ja Lumo saivat kaikki ERI SA;n ja olivat ainoat koirat PN-kehässä. Hertta vei voiton, Lumon ollessa toinen ja ehkä vähän yllättäen Charmi "vasta" kolmas. Sunnuntaina matkaan lähtivät Charmi ja Hertta sekä Soma turistina. Tyttösemme saivat jälleen ERI SA:n, nyt PN-kehässä oli kuitenkin kisaa, yhteensä kuusi koiraa. Siitä huolimatta Charmi voittoon ja Hertta sijalle PN3.

Heinäkuun alun viikonloppu oli varattu myös näyttelyille. Lauantaina poikkesimme Turun KV-näyttelyssä. Siellä jo turkkiaan menettänyt Charmi tuli sijalle PN4 (ERI SA) ja Hertta sijalle PN3 (ERI SA). Sunnuntaina Tuusulan KR-näyttelyyn suuntasimme neljän koiran voimin, Myrrikin pääsi kehään yli puolen vuoden tauon jälkeen. Charmi aloitti kehissä ja sai ERI SA:n. Valioissa Hertta voittoon, Myrri toiseksi, molemmille ERI SA. Lumo jäi veteraaniluokassa toiseksi, saaden kuitenkin ERI SA:n. Onneksi kehän laidalta löysimme esittäjät kaikille tyttösille PN-kehään. Siellä Charmi ja Hertta sai tuomarin miettimään pitkään voittajaa, lopulta Charmi ykköspaikalle osoitettiin. Hertta siis toinen, Myrrin sijoittuessa paluunäyttelyssään hienosti sijalle PN4. Tällä ryhmällä kehtasi kasvattajaryhmän esittää ja sille ansaitusti KP ja ROP-kasvis.

Tollershow ei tänä vuonna paljon ilon aiheita antanut. Pentukehistä aloitettiin ja sieltä tuli ehkä se iloisin saavutus, Somalle kp. Soman odotukset näyttelykehissä eivät ole korkealla, ehkä tämä kp kuitenkin osoittaa, ettei siinä nyt mitään suurempaa ulkomuodollista ongelmaa ole. Ongelmat sitä vastoin alkoivat häkistä, missä huomasimme Lumon oksentelemassa. Sitä päätettiin lenkittää ja siellä huomattiin, että vatsakin oli löysällä. Siinä vaiheessa olisi voinut jättää kehän väliin, mutta kun Lumon käyttäytyminen oli kuitenkin normaalia, se kehään vietiin. Sieltähän Lumo sai melkoisen pitkän näyttelyuransa ensimmäisen H:n. Se ei kylläkään harmittanut läheskään yhtä paljon, kuin Lumon vointi. Matka kotiin oli kuitenkin pitkä, joten emme voineet tässä vaiheessa kuin seurata Lumon vointia. Charmi karvansa menettäneenä sai vähän yllättäen ERI SA:n ja oli luokkansa toinen. Toinen karvaton Myrri sai sileän ERI:n ja Hertta ERI SA:n, ollen valioluokan kolmas. Ihan odotetut tulokset tälle kolmikolle, tässä kunnossa. Ilta vietettiin Lumon vointia seuraillen ja kun se yön aikana ei parantunut, teimme päätöksen suunnata aamusta kotia kohden. Olimme ilmoittautuneet viikonlopun KV ja NORD näyttelyyn, mutta tässä tilanteessa ne olivat sivuasia. Kotosalta saimme tiedon, että myös siellä Taika oli mahataudissa. Vatsalääkkeet niille haettiin ja ruokavalio muutettiin. Muutaman päivän molemmat edelleen sairastivat, sitten alkoi helpottaa. Onneksi tauti ei tarttunut muuhun laumaan.

 

 

EI SE MÄÄRÄ, VAAN LAATU 19.6.2023

Viisi näyttelyä on käyty viimeisen päivityksen jälkeen. Melkoisen huimaa on menestys ollut, sillä jokaisen näyttelyn kaunein narttu on ollut meidän laumasta. Charmi on ollut kaunein neljä kertaa (ROP ja 3xVSP) ja Hertta (ROP) kertaalleen. Tämän vuoden näyttelyitä on kahdeksan, joista Charmi 6xPN1, Hertta kerran PN1 ja yhdestä näyttelystä Charmi sai "tyytyä" PN2 sijaan. Joukkoon mahtuu vain yksi ryhmänäyttely, kolme KR, yksi NORD ja kolme KV-näyttelyä.

Nyt Charmi on pudottamassa turkkiaan, joten samaa menestystä jatkossa ei ole luvassa. Hertta on hyvässä turkissa ja Myrri hiljalleen saamassa turkkiaan takaisin. Muutamia näyttelyitä on luvassa ja koko porukalla mennään, sillä olen mejästä pitämässä vähän taukoa.

 

 

 

NÄYTTELYKAUSI AVATTU 2.5.2023

Lauman osalta näyttelyt aloitettiin jo pari viikkoa sitten Vaasan kansainvälisestä näyttelystä. Vielä ei mejä-kokeita ollut tarjolla, joten minäkin lähdin matkaan. Vähän alle kolme tuntia näyttelypaikalle ajeltiin ja jälleen matkalla tehtiin suunnitelmia tulevia viikonloppuja silmällä pitäen. Melkoinen suunnittelu siinä onkin, kun tarjolla on näyttelyä, mejää, rallya, nome-koulutuksia ja sitten jokaiseen lajiin vielä osallistuvat koirat. Katsellaan miten alkuvuoden tapahtumat sujuvat ja niiden perusteella jatketaan suunnittelua.

Vaasan näyttelystä pienenä toiveena oli Charmille serti, millä se kahden vuoden iän saavutettuaan saavuttaisi FI MVA tittelin. Aamulla kun koirat sähköisestä luettelosta oli katsottu, huomattiin että sertistä kisaa peräti kahdeksan narttua. Charmin kanssa käyttöluokassa oli kaksi muuta osallistujaa. Charmi esiintyi kehässä hienosti ja lopulta se nostettiin luokkavoittoon. Mahdollisuudet sertiin olivat olemassa, kun vielä se SA:kin sieltä annettiin. Valioissa kisasi meidän melko karvaton Hertta, tutun kilpakumppaninsa Kertun kanssa. Tuttua oli Kertun käyttäytyminen jälleen, kun kehässä piti kesken juoksun kääntyä ja rähähtää Hertalle. Hertta ei moiseen reagoinut, tuomari kylläkin ja Kertulle arvosteluksi EH. Hertta sai ERI SA:n.

PN-kehässä kehä kierrettiin, tuomari katseli koirat ja nosti Charmin ykköseksi. Hertta käteltiin tässä vaiheessa pois. Vielä mentiin kierros, järjestys ei vaihtunut, Charmi oli näyttelyn kaunein narttu. Sertin lisäksi saimme myös Cacibin, se oli todellakin paljon enemmän kuin mitä toivottiin. Nyt meillä on omassa laumassa ensimmäinen FI MVA ja uskon, ettei se jää viimeiseksi.

Viime viikonloppuna jatkettiin kahdella näyttelyllä (NORD/KV) Pirkkahallissa. Ensimmäiseen näyttelyyn en päässyt, kun olin silloin Lumon kanssa Ikaalisten mejä-kokeessa. Hanna laitteli viestiä näyttelystä, Charmi ainoana luokassaan, arvosteluksi ERI SA. Kolmen osallistujan valioluokassa Hertta sijoitettiin toiseksi, myös ERI SA. Sitten jäin odottelemaan PN-kehän tuloksia. Puhelin pirahti ja siellä oli teksti "Charmi ROP" hymiöiden kera. Olinpa vähän yllättynyt, vaikka Vaasasta se ykkössija tulikin, nyt rodun kaunein ja palkinnoksi vielä NORD-sertikin. Mukava oli tämän viestin jälkeen Lumon kanssa jäljellä käydä, mikä sekin meni erinomaisesti (VOI1/46).

Sunnuntaina pääsin mukaan, nyt vuorossa oli KV-näyttely. Charmi jatkoi hienoja esityksiään, käyttöluokan kolmen joukosta se nostettiin ykköseksi, arvostelu jälleen ERI SA. Hertan kanssa kisaamassa oli Kerttu ja turkista johtuen Hertta luokan kakkoseksi, kuitenkin ERI SA. PN-kehä alkoi ja kierros siinä taidettiin kiertää kun kehästä kuului melkoinen rähinä. Tuttu koirahan siellä jälleen rähisi, nyt sai kumppanikseen nartun, joka rähisi takaisin. Tuomari näki tilanteen tavallaan ja poisti sieltä toisen rähisijöistä. Valitettavasti se suurempi syyllinen taisi kehään jäädä, videolta oli helppo tapahtumien kulku nähdä. Näitä tilanteita ei kehässä (eikä muuallakaan) haluaisi nähdä, toivon mukaan koiran omistaja tekee asialle jotain. PN-kehää jatkettiin, veteraani palkittiin parhaana ja Charmille PN2 sija sekä Cacib, sertiä emme enää saa ottaa.

Kolme näyttelyä tänä vuonna käytynä, niihin ovat osallistuneet vain Charmi ja Hertta. Hertta vähäisessä karvassa on pärjännyt yllättävänkin hyvin. Charmi on näiden näyttelyiden perusteella nousemassa lauman kauneimmaksi. Katsotaan tilanne sitten kun Myrri ja Hertta saavat karvansa, miten käy. Ehkä sieltä Minku tai Lumokin välissä pääsevät veteraaniluokkaan esiintymään. Omaa kehäkäyntiään odottelee myös Soma, ehkä se tapahtuu Oulun tollershowssa pikku pentuluokassa. Suuria odotuksia ei ole Soman näyttelyuran suhteen, sillä se on minun valitsema ja valinnan tein ihan pentuna nähdyn aktiivisuuden, luonteen sekä sorkkaa kohtaan osoitetun kiinnostuksen johdosta. Siitä tulee, toivon mukaan harrastuskoira, jolle näyttelyistä haetaan kenties vain se mettä-miehen serti ;-)