Näyttelyt 2024

ESITTÄMISEN "ILOA" 28.3.2024

Kahdessa näytelmässä on käyty alkuvuodesta. Ensimmäisestä ryhmänäyttelystä Korpilahdelta Myrri, Charmi ja Hertta saivat arvosteluksi parhaan mahdollisen ERI ja SA. Somakin sai hienon arvostelun sileällä ERI:llä. Paras Narttu kehässä Myrri oli lauman parhaana toinen (PN2), Charmi ja Hertta eivät sijoittuneet.
 
Viikon päästä Lahden KV-näyttelyssä tilanne olikin sitten melko lailla erilainen, yksikään koirista ei ollut enää ERI SA arvoinen. Myrri ja Hertta saivat sileät ERI:t ja Charmi vaan EH:n. Somalle näytettiin keltaista lappua eli tuomarin arvostelulla tällä kertaa H. Tämä oli jälleen yksi esimerkki näyttelyiden arvosteluista, tuomari voi antaa koirille lähes tulkoon mitä vaan.
 
Näyttelyiden arvostus on omissa silmissäni laskenut erityisesti viime vuosien aikana. Miten Somalla voi olla neljästä eri virallisesta näyttelystä kaikista eri arvostelu, se on nyt saanut ERI/SA, ERI, EH ja viimeiseksi H, eihän näin pitäisi olla. Charmilla oli viime vuonna paras jakso, missä se 11 näyttelyn aikana oli peräti 8 kertaa PN1. Viimeisestä seitsemästä näyttelystä se on sijoittunut vain kerran PN4, kaksi kertaa se on saanut EH:n. Myrri oli vuosien 2022-2023 aikana perättäin 13 näyttelyssä peräti 10 kertaa PN1, seitsemästä viimeisestä näyttelystä sijoittunut vain kerran PN2, kertaalleen EH eli aivan sama kuin Charmilla. Hertan arvostelut on sentään jotenkin linjassa.
 
Hyvin tiedetään, että arvosteluun voi vaikuttaa moni asia, mutta näin suurta muutosta tyttösissä ei ole. Myrrin ensimmäiset näyttelyt pentujen jälkeen jotenkin ymmärtää, ehkä se pentujen saaminen siinä vielä näkyi, mutta se ei näy enää. Tyttösillä on hyvät turkit, ovat ihannepainossa (vaakakin sen näyttää), eikä se esiintyminen tai liikkuminen kehässä ole muuttunut mihinkään. Mikä on siis muuttunut? Onko tuomareilla eri arvosteluperusteet, onko annettu jotain uutta ohjeistusta, en tiedä?
 
Vähän on tästä kaikesta johtuen motivaatio hukassa, miksi käyttää näyttelyyn koko päivä, kiertää kehässä pari kierrosta ja saada sitten arvostelu, mistä et koiraasi tunnista. Onneksi tästä kaikesta saa vielä maksaakin, neljän koiran ilmot tekee helposti sen 200 euroa. Näyttely ei anna koiralle mitään, eihän se siellä suuremmin kärsi, mutta ainoaksi nautinnoksi taitaa jäädä annetut nakin tai lihapullan palaset. Nyt on kuitenkin tyttöset ilmoitettu tuleviin näyttelyihin, ehkä käydään vielä pyöhähtämässä tai sitten ei, sen aika näyttää....